Машина за хляб - 65 тема

  • 45 266
  • 739
  •   1
Отговори
  • Добрич
  • Мнения: 5 734
МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 65-та ТЕМА








В него ще намерите, съвети на майсторите, съвети за козунаците, упътване и инструкции за работа с машините, и други.





РЕЦЕПТИ И СЪВЕТИ:







Каква машина за хляб да изберем - ТЕМА за дискусии





ЧЕТЕТЕ БЛОГОВЕТЕ И ЛИНКОВЕТЕ КЪМ ТОЗИ ПОСТ ПРЕДИ ДА ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОС...
АКО НЕ СЕ ОРИЕНТИРАТЕ - ПИТАЙТЕ.
Peace

машина с неръждаемо казанче: https://www.sana-store.com/sana-smart-bread-maker-standard

# 1
  • 1st floor
  • Мнения: 9 453
И аз!  bouquet

Следващата събота ще има пак хлебопекарна в Лидл:
https://www.lidl.bg/bg/c/super-sbota/c1118/w2

Аз съм много доволна от моята! Grinning

# 2
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 15 000
inska_maslinka

Имам хлебопекарна Мулинекс, която е купувана дреди доста време. Вече няколко пъти сменяме съда, в който се бърка и пече. Сега дойде време отново да купувам нов и се чудя не измислиха ли вече вариант за НЕтефлонови съдове? Имате ли идея дали се произвеждат за стари модели или е необходимо да закупя нова пекарна с такъв съд ( ако изобщо вече се предлагат такива модели)?

има с нетефлонови казанчета.

# 3
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 11 693
По повод новата тема, ще споделя хитринка, която прилагам от скоро. Вместо с вода, правя хляба със суроватката, която ми остава след приготвянето на домашно сирене. Става наистина страхотен и ароматен хляб. Опитайте.

# 4
  • Мнения: 1 684
inska_maslinka

Имам хлебопекарна Мулинекс, която е купувана дреди доста време. Вече няколко пъти сменяме съда, в който се бърка и пече. Сега дойде време отново да купувам нов и се чудя не измислиха ли вече вариант за НЕтефлонови съдове? Имате ли идея дали се произвеждат за стари модели или е необходимо да закупя нова пекарна с такъв съд ( ако изобщо вече се предлагат такива модели)?

има с нетефлонови казанчета.

И моята е ветеран - Мулинекс. Засега си е ок, но това с нетефлоновите казанчета ме  впечатли. Може ли малко повече инфо за моделите, които ги имат!

# 5
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 15 000
скъпички са.
в Амазона (май там беше) съм ги срещал.  Laughing


тук може би е възможно да се възстановяват стари казанчета.
трябва да се пита.

https://www.facebook.com/NonStickCoatingsBulgaria/?__tn__=%2CdK- … amp;fref=mentions

https://www.sana-store.com/sana-smart-bread-maker-standard?fbcli … p7oHB8VNeOVRgrv7Y

Последна редакция: сб, 24 авг 2019, 11:01 от ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[

# 6
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
По повод новата тема, ще споделя хитринка, която прилагам от скоро. Вместо с вода, правя хляба със суроватката, която ми остава след приготвянето на домашно сирене. Става наистина страхотен и ароматен хляб. Опитайте.
Заменям част от количеството вода с айрян в рецептата за пълнозърнест хляб със семена от книжката с рецепти на Силвър крест и става чудесен хляб

# 7
  • Мнения: 18 139
И с двете става хубаво, просто е различно. Месила съм със суроватка, даже съм си слагала във фризера премерена за по един хляб, за да си замеся с нея по-нататък, ако съм имала по-голямо количество. И не само хляб де, ако месите тесто за мекици и тем подобни, също стават много добре със суроватката вместо вода.
Иначе да, хляб в който има лъжица-две кисело мляко, поне за мен се държи по-добре като престои ден-два. Те прясно опечени всичките са вкусни, но не навсякъде се изяждат веднага, та на мен това си ми беше важно.

# 8
  • там, където ми харесва
  • Мнения: leet
И аз мисля, че хляб с кисело мляко в рецептата са най-хубави т.нар. Йогурт хляб. Няма значение дали е пълнозърнест или бял.

# 9
  • Мнения: 780
Пробвали ли сте да правите хляб с домашен квас? Знам че уж не става в пекарна, но ако някой е открил начин?

# 10
  • Мнения: 18 139
Хляб с квас не, но козунак като реша да правя, не ползвам готова програма а си го оставям доста по-дълго да втасва... когато - тогава. Предпочитам бавно и дълго втасване и затова процедирам така, обикновено правя мъничък и то не си струва цапането да го правя на ръка. По-големи неща си ги меся в нея и си ги пека във фурната, там повече си заслужава да поизцапам наоколо, но за малък козунак или нещо от сорта ми върши работа.
Същият подход би трябвало да свърши работа и за тесто с квас, според мен. Машинката ми няма възможност аз да си създам програма с времена, зададени от мен. Някои имат. Просто я ползвам първо само програма за тесто, после като свърши го оставям да втасва вътре още, накрая като преценя че е време за печене, включвам само на печене и готово. Вече за времената обаче не мога да помогна, те май няма как да са точно зададени при кваса. Ако има програма за кисело мляко, знам че някои я използват да поддържа топлина за втасване, не знам и това дали няма да помогне. Останалото е да се съобрази грамажът на продуктите спрямо хлебопекарната, но ако вече имате опит с правенето на хляб, това не би трябвало да е проблем.

# 11
  • 1st floor
  • Мнения: 9 453
Аз правя хляб с квас. Рецептата е 300 мл течност - вода, айран или кефир, 500 гр бяло брашно, сол, захар, олио или зехтин. Предпоследно е брашното и отгоре сипвам малко на око от активирана квас - около 100-150гр. Пускам на тесто за паста 2х15мин. И оставям в машината. Тестото е лепкаво и меко, вадя задължително бъркалките. Отскоро правя и нещо като разтягане на няколко пъти през първия час. Видях го в нета, не знам как да го обясня точно. Втасването в тази жега е около шест часа. После пека на програма печене - един час на средно изпечена коричка. Във фурната е много по- добре изпичането, но често ме няма у нас след тия шест часа и децата включват машината. Simple Smile Квасът ми е течен, не левито мадре. Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 1 906
Аз правя хляб в пекарната с домашно захванат квас и с домашно захванат кефир. Слагам първо мазнината - зехтин, шарлан или друго, после 1 чл захар, 1 чл сол, едно яйце разбито, 1 сл ракия, кефир на око / може би около 150 мл /, и накрая кваса, също на око и вероятно около 150 мл. Отгоре сипвам пресято 1.5 чаша бяло брашно и 2.5 чаши пълнозърнесто, ръжено или друго тъмно  брашно. Смилам си и две мерителни големи лъжици конопено семе на ситно и толкова ленено семе на ситно.Тях слагам най-отгоре. Понякога сипвам и малко сурово слънчогледово семе, предварително накиснато във вода за 8 часа. Сипвам накрая и някаква билка - мащерка, босилек, самардала и т.н. Пускам на месене отначало. Като свърши програмата, минават от 3 до 5 часа, а понякога и повече, докато втаса добре тестото и тогава го пускам на печене за 1 час на светла коричка. Става много вкусен хляб.  

Последна редакция: нд, 25 авг 2019, 22:31 от Mari_qana

# 13
  • 1st floor
  • Мнения: 9 453
Ще пробвам и тази рецепта. Благодаря. Слънчогледови семки и аз слагам, но не ги кисна. На яйцето не му ли става нещо в тази жега? Все се чудя дали да слагам и все не смея. Много е горещо у нас. Моят квас също и домашен, както и кефирът. Имам го от май месец, но напоследък имам чувството, че хлябът стана с по-различен вкус. И се чудя дали нещо аз повредих кваса, или започнах неусетно да слагам по-голямо количество на 500гр брашно или е от жегата?

# 14
  • Мнения: 1 470
Заменям част от количеството вода с айрян в рецептата за пълнозърнест хляб със семена от книжката с рецепти на Силвър крест и става чудесен хляб
Може ли рецептата?

Общи условия

Активация на акаунт