Машина за хляб - 65 тема

• 50 458
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Ох,то тези 4 промени по рецептата ги направих уж за по-добро,пък какво стана...Смених брашното с уж по удачно,сплитането и усукването го направих по уверено и сполучливо....
А с втасването на 50 градуса,по скоро включих футната на толкова ,не изчаках пълно загряване и изключих като усетих че почва да се затопля леко.Изчаках да спре да затопля и го сложих вече.И не я “уби”,защото доста си втаса по това време и после по време на печенето доста се надигна.То нямам чудене за маята,понеже козунака се надигна супер,и вид и вкус си бях супер,особено със стафидите(за което обяснение ти благодаря ❤ ),единствения недостатък спрямо първия беше липсата на конци и наистина един вид пресушен.И това не знам как съм го постигнала,понеже седях буквално до фурната с клечката и проверих през 2-3 Мин.Изчаках да спре да лепне,като през това време бях сложила харточия з а печене отгоре да не изгори.Но явно съм го пресушила.Чудя се да не би съда да ми е малък за това количество и затова бавно да ми се изпича средата.Ето снимка на този с без конци

# 316
  • Пловдив
Здравейте, някой правил ли е тостерен хляб или тесто за сандвичи (с доопичане във фурната) в хлебопекарната? Веднъж правих тесто и оформих питки, рецептата беше с риган и станаха много вкусни питки, но изгубих рецептата😁

# 317
Здравейте, аз пък търся изпитана рецепта за 1,5 кг бял хляб, че от книжката не ми хареса, а не откривам други за толкова голям грамаж.

# 318
  • София
Здравейте, аз пък търся изпитана рецепта за 1,5 кг бял хляб, че от книжката не ми хареса, а не откривам други за толкова голям грамаж.

За готов хляб от 1.5 кг ли става дума?

# 319
Да, за готов.

# 320
  • София
Трябва да замесите килограм брашно, машината ви поема ли такова количество продукти? Или ще месите на ръка?

Брашно      - 1000грама
 Вода            -   600-650 грама/милилитра защото е едно и също, според колко е сухо брашното
 Захар          -     10 грама
 Сол              -       5 грама
 Зехтин        -       5-6 супени лъжици
 Мая             -  1 пакетче суха френска от 11 грама или пакетче и половина от кауфландската по 7 грама.

На основната програма с коричка по желание. Толкова много продукти бъркам само в планетарния миксер. Успех!

# 321
Благодаря! Искам да меся в машината, но наистина няма да се справи с килограм брашно, по книжка гледам че я дават за 1,5 кг готов  бял хляб, 840 грама брашно. Мюлер е.

# 322
  • София
Благодаря! Искам да меся в машината, но наистина няма да се справи с килограм брашно, по книжка гледам че я дават за 1,5 кг готов  бял хляб, 840 грама брашно. Мюлер е.

Малка подробност - дадено е максималното тегло на продуктите, които може да замеси машината наведнъж, а не теглото на готовия хляб. При  максимални 840 грама брашно, готовият хляб ще е с тегло около 1200 +/- 30-тина грама, защото е прието да се счита, че готовия хляб по тегло е равен на 1.5 пъти теглото на вложеното брашно, като това обикновено е валидно за бял хляб.

# 323
  • Добрич
Навремето теглих белия хляб на Мулинекс 5000, който се опича с продукти за 1500 г. Тежеше 1200 г изпечен.

# 324
  • Варна
Има логика в това - все пак при печенето влагата заминава. А какво е количеството на брашното в тази рецепта?

# 325
  • пак там
Мили хора, помагайте, който може!

Експериментирам с козунак, пуснах го на програма Основен хляб (аз само нея си знам, книжката я загубих благополучно още преди 4 години). Обаче в рецептата пише да се пусне на Сладък хляб, след 80 мин да се извади.

Обаче аз не знам дали към този момент има разлика в програмите, дали има допълнително месене, допълнително втасване...

И какво да правя в подобна ситуация?

# 326
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Мили хора, помагайте, който може!

Експериментирам с козунак, пуснах го на програма Основен хляб (аз само нея си знам, книжката я загубих благополучно още преди 4 години). Обаче в рецептата пише да се пусне на Сладък хляб, след 80 мин да се извади.

Обаче аз не знам дали към този момент има разлика в програмите, дали има допълнително месене, допълнително втасване...
И какво да правя в подобна ситуация?
следи тестото. то ще ти каже какво му е необходимо.
това на първо четене.
след някакво месене може да прекъснеш програмата. може да имаш и допълнително втасване. и пак да меси и пак да втасва.
следи тестото и използвай качествени продукти.

# 327
Няма проблем. Аз редовно меся на програмата за бял хляб тесто за козунак и втасвам и пека във фурната. Става чуден, даже и само с един цикъл месене. Ако ми се занимава, като свърши второто месене, рестартирам програмата и като свърши пак, вадя и местя вън фурната да втасва.

# 328
  • София
За да се получи хубаво козуначено тесто трябва ли машината да се пуска 2 пъти на месене + 1 втасване или ви се е получавал добър резултат и с програма само с едно месене+втасване?

# 329
Благодаря много за съветите!Сега съм в очакване на третия козунак...
Да попитам нещо-сега като включих фурната и се замислих вие имате ли тава във фурната над дъното?Аз съм си сложила една там (от на фурната) и се чудя това дали пречи на по доброто и бързо изпичане?Сега я махнах разбира се ,но като цяло се чудя пречи ли ,ако я оставя?

Общи условия

Активация на акаунт