Машина за хляб - 65 тема

• 50 473
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Dari_77, с моята машина оставям месене-втасване-месене. Второто втасване го оставям наполовина - тогава вадя, сплитам, оставям във формите отново да втаса и тогава го слагам да се пече. Може и веднага след второто месене да се извадят и да се оформят (даже сега като пиша, се замислих да направя и аз така - ще се спести време Simple Smile ) Препоръчвам да няма голяма разлика между температурата в пекарната и при последното втасване(когато вече тестото не е в пекарната ) - аз слагам формите в леко затоплена на ок.30градуса фурна . Може и иначе да втаса, но гледам да не рискувам в такъв момент, тестото за козунаци и без това е много капризно към температурата.

# 301
ВЕЩИЦА, благодаря! Ще пробвам, до сега съм правила козунак само в хлебопекарната, но искам да направя нещо по-красиво.

# 302
  • Варна
Стискам палци!  Със сигурност ще се получи по-вкусен от купешките и овациите са сигурни Hug

# 303
Като съм правила в моята, не ползвах цяла програма, с готовите не ми беше толкова добър резултатът. Пусках програма за тесто и го оставях вътре след като свърши, докато се надигне колкото трябва, че при козуначено тесто е трудно времето да се планира точно за това. Като преценя че е втасало достатъчно, вадя и оформям, после вече или във форма и последно втасване в нея, или обратно в казанчето на пекарната, която включвам на програма печене за минутка, само много леко да я затопли и я спирам. И го затварям пак вътре и да си втасва наново, колкото време му е нужно. Програмите дето са готови имат по цял час печене предимно, а пък козунакът изсъхва за толкова. Слагам програма само печене 40 минути и проверявам, евентуално после лесно мога още малко да допека. На програмите за сладък хляб, дето са най-близкото до козунак уж, пак е дълго печенето.
Вече ако се прави няколко пъти по една и съща рецепта, може и да може да се планира времето и да се настрои и запамети наша си програма, доста от хлебопекарните имат такава опция. Аз правя толкова рядко че не си струва да го мисля, просто правя в ден когато съм си вкъщи и... когато - тогава. Козунакът си иска дълго време, ако му се дава зор да втасва по-бързо просто не става толкова добър, различна структура има.

# 304
  • до най-прекрасния мъж
И на мен ми е правило впечатление, че 1 час, колкото обикновено са програмите за печене, идва доста за козунак. Става леко препечен и една идея по-сух. Преди няколко дни правих ей така предвеликденско и стана с малко по-дебела странична и долна коричка, отколкото ми се искаше. Мислех да го изключа 10 мин по-рано, но ме достраша да не остане суров. Ще пробвам следващия път с по-малко време.

# 305
Провери го даже и по-рано,  не само 10 минути да са останали. Поне 15 да остават, мушни там една клечка и преценявай дали иска още. Не е само кората, вътре също не е толкова добре като се пече твърде дълго.

# 306
Да и аз избирам на лидълската Сладък хляб и следя ,точно преди да почне печенето изваждам и сплитам.Пак оставям да втасва не знам колко време,преценям според вида.
Сега се сещам ,втория път като правих козунак го пъхнах в предв загрята фурна на 50 гр ,изключена(така бях срещала препоръки за втасване),та може и там да има грешка.
При мен първия страхотен козунак го правих с брашно София мел Екстра ,а втория където се престарах явно Simple Smile ,го правех с брашно за баница и го прецаках.
Днес видях в Лидъл бяха заредили брашно за козунак ,та следващия път ще пробвам с него!

# 307
  • до най-прекрасния мъж
Правих миналия ден със София мел за козунак, добре стана. Имам за още 2 бр, но тях ще ги правя за Великден.

# 308
  • Буркина Фасо
Здравейте!
Вчера направих втория си козунак,но за разлика от първия който се получи невероятен ,този маи съм го предобрила Simple Smile
Рецептата е една и съща,разликите идват в това ,че първо използвах брашно за баница(уж по хубав става козунака),второ този път добавих стафиди,накиснати ,после отцедени и оваляни брашно(всичко както си трябва) ,трето фитилите този път го усуках(предния път не,но се получиха страхотни конци) и четвърто първия път използвах програмата за сладък хляб(лидълска ми е малината),като извадих преди печенето,сплетох и пекох във фурна,а този път използвах дългата програма за тесто(уж повече втасва и меси).Козунака пак се надигна,пак беше вкусен,но ги нямаше тези хубави конци и беше една идея по сух от първия.Пак казвам рецептата е една и съща.Къде греша?
Как разбрате, че в готово тестото, че е преди печене вече? Имам същата машина и искам да пробвам да направя козунак по същия начин.

следете консистенцията на тестото. при козунака това е от особена важност.
след като спрат да се въртят бъркалките  съвсем нормално е да се помисли, че месенето е спряло. и е така. Smiley   
след първо или второ  месене (въпрос на избор) може да се извади тестото, да се раздели на части (колкото искате), да издърпате с ръце всяка част , да поръсите с каквото сте предвидили и накрая да го сплетете.
оставяте го да втасва.  за втасването аз лично не мога да кажа точно време. втасва ... докато втаса. обема
трябва да се удвои. следете го.  трябва да се има в предвид, че като започне печенето тестото се надига още малко.
докато се меси тестото нищо не пречи да отворите капака и да ощипете тестото. трябва да е меко, еластично и незалепващо по пръстите.  нишките (конците) започват да си личат още след първите десетина мин. на месенето. аз тогава започвам да добавям мазнината на порции.  след първото месене оставям тестото малко да си почине.  изключвам машината.  после пускам отново да се меси поне 20-на мин.  вадя го и го разделям на 3 части (практикувам с 3 плитки), издърпавам ги с дължина колкото е съда в който ще се пече. поръсвам с каквото съм си набелязал , правя фитилите и сплитам. поставям го в съда за печене и във фурната за да втаса.
практикувам печене във фурна.  тя е предварително загрята на около 30 градуса. следя тестото. когато е готово пускам да се пече на около 150 градуса. всеки трябва да си познава фурната и да знае как пече. печенето привършва когато отгоре цвета добие приемлив за мен цвят.  аз преценявам времето за печене.
при машините вие оставяте всичко в техни ръце и е нормално да има проблем. въпреки това вие може да контролирате печенето - готово ли е според вас нищо не пречи да прекъснете програмата на печене и да извадите казанчето с козунака. оставите ли програмата да приключи сама възможно е да козунака да прегори или да изсъхне.
следете си тестото !!! от начало до край.
козунакът е по-капризен спрямо хляба.
не използвайте много захар в тестото.
различни партиди едно и също брашно може да имат различна влажност.
яйцата са с различна големина/тежина.  всичко това оказва влияние на тестото.
може да използвате сок от лимон (не лимонов сок) - 1 с.л.  той е като меелем за тестото Smiley

Mihaela_G  имаш 4 посочени от теб промени спрямо една и съща рецепта и питаш къде ти е грешката ?!?!

видях, че пишете за 50 градуса във фурната при втасване. това според мен е много. живата мая при тази температура би трябвало да е мъртва. Smiley  това са мои наблюдения.  от сухите маи френската издържа на най-висока температура и да е работеща.  пак казвам - трябва да си познавате фурните.  50 градуса действително ли са толкова ? направете си труда да ги измерите.

# 309
Не знаех, че 50 градуса е много, аз все на толкова слагам да ми втасват във фурната печивата. И после още се надигат при печенето, може би не е съвсем "умряла" маята при 50 градуса. Следващият път ще пробвам на по-ниска т-ра.
За козунака и Брашното за баница.
Тестото за баница е различно. Аз правя домашните кори за баница без мая, а с оцет, олио, захар и сол. Корите стават пластични, тънки и се точат като хартия. Което е нещо много различно от нещата при козунака мисля, но не съм специалист, по-учените да кажат. Никога не купувам брашна, които са уж за баница или уж за козунак или за кекс или нещо друго. Мисля, че това са маркетингови трикове да си купим повече продукти - от всичките за различните неща. А всъщност това са брашна с неизвестно какви добавки, които ме притесняват. Купувам брашно или "Екстра" или "По БДС".
По-горе имаше въпрос как се познава, че е готово за печене. Учили са ме бабите, че тестото е готово за печене когато като го пипнеш леко с пръст отгоре - то не остава вдлъбнато, а се възстановява натиснатото, без да остава следа от пръста. Тънкият момент е да не оставиш тестото да превтаса, щото после не е нито вкусно, нито приятно за ядене и за гледане Grinning

# 310
  • Буркина Фасо
50 реални градуса мисля че са много.  ако по средата на фурната са толкова градусите мисля, че това е проблем.
това е лично мое мнение.
предпочитам тестото да втасва по-бавно на по-ниска температура.

# 311

Сега се сещам ,втория път като правих козунак го пъхнах в предв загрята фурна на 50 гр ,изключена(така бях срещала препоръки за втасване),та може и там да има грешка.

50 градуса вероятно ти е убило маята. Аз знам на не повече от 35 градуса, но не рискувам и го оставям на 30. Правила съм и във фурна, която няма толкова ниски градуси и го оставях затворено в студената фурна и пак стана, но по-бавно. Също съм правила номера да омеся тесто, да го оформя и да го оставя през нощта в хладилнка - сутринта си е бухнало, само го оставям за малко на стайна температура да се отпусне и пека. Но във фурната на не повече от 30 градуса за активиране на мая и втасване.
И при поставяне на течностите в машината следя да не са много студени или много топли, защото може да повлияе на развитието на маята.

# 312
Здравейте! Моля за рецепта за сладък козунак с много конци изцяло приготвен в машината за хляб

# 313
  • Варна
Тя рецептата е една и съща. Въпросът е дали резултатът ще Ви хареса Simple Smile Според мен ще е доста далеч от общоприетия вкус и структура. Те се постигат с малко ръчен труд Simple Smile Вижте в темата Козунаци 2020, на първа страница са рецептите. Има и такива за хлебопекарна. Успех! И да споделите резултата Simple Smile

# 314
  • Буркина Фасо
в тази тема на първа страница също има много рецепти за хляб и козунак.

Общи условия

Активация на акаунт