Машина за хляб - 65 тема

• 50 475
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Потърси в Гугъл според модела на твоята машинка , има книжки и съвети , но не си уточнила коя точно Аляска имаш.

# 286
  • Буркина Фасо
Здравейте, изгубили ли сме си книжката с рецепти. Може ли някоя услужлива мама да ми снима и изпрати нейната? Ще съм ви много благодарна! Машината е Аляска

Моля за помощ Simple Smile
избери си каквото искаш рецепта и действай по нея.
гледай консистенцията на тестото.
коригирай при следващ хляб ако е необходимо.
машините не са чак толкова умни за да усещат коя рецепта е предназначена за тях.

Ами четох че има значение от марката на машината , а понеже са доста разпространени реших че някоя мама ще може да ми помогне - конкретно ме интересуват рецептите за стандартен хляб и за козунак..
Благодаря ви
практиката доказва, че с една и съща марка/модел  и с еднаква рецепта се получават различни резултати. в кулинарните предавания по ТВ, в кулинарните форуми, групи  никъде не съм чувал/чел , че дадена рецепта е подходяща за  фурна "еди коя си" или за определен котлон.
пригоди си рецепта, подходяща за твоя вкус.
казва ти го БГ баща. Smiley

# 287
Здравейте, изгубили ли сме си книжката с рецепти. Може ли някоя услужлива мама да ми снима и изпрати нейната? Ще съм ви много благодарна! Машината е Аляска

Моля за помощ Simple Smile
избери си каквото искаш рецепта и действай по нея.
гледай консистенцията на тестото.
коригирай при следващ хляб ако е необходимо.
машините не са чак толкова умни за да усещат коя рецепта е предназначена за тях.

Ами четох че има значение от марката на машината , а понеже са доста разпространени реших че някоя мама ще може да ми помогне - конкретно ме интересуват рецептите за стандартен хляб и за козунак..
Благодаря ви
Виж тук :
https://www.manualslib.com/manual/629019/Alaska-Bm-2600.html

Незнам твоята кой модел е, но може пък да е тази Simple Smile.

# 288
Никой ли не си е млял брашно, преди да го замеси на хляб?! Thinking А баби на село нямате ли да ги попитате каква пшеница се мели за брашно?
Има различни, а има и изисквания каква да е пшеницата.....

# 289
  • София
Да се похваля - днес пристигна поръчаната мая - Ак мая, суха и уж българска, ноо ми намирисва, че е от едни наши южни комшии Simple Smile. Показвам резултата от първо месене с нея - 600грама брашно (400бяло + 200пълнозърнесто) и 4 грама мая:

Машината е Мидеа, продукти 1000 грама и най-препечена коричка.

# 290
  • София
Еее, много красив е резултатът с новата мая Flowers Hibiscus

# 291
Много добре, браво!

# 292
Здравейте!
Вчера направих втория си козунак,но за разлика от първия който се получи невероятен ,този маи съм го предобрила Simple Smile
Рецептата е една и съща,разликите идват в това ,че първо използвах брашно за баница(уж по хубав става козунака),второ този път добавих стафиди,накиснати ,после отцедени и оваляни брашно(всичко както си трябва) ,трето фитилите този път го усуках(предния път не,но се получиха страхотни конци) и четвърто първия път използвах програмата за сладък хляб(лидълска ми е малината),като извадих преди печенето,сплетох и пекох във фурна,а този път използвах дългата програма за тесто(уж повече втасва и меси).Козунака пак се надигна,пак беше вкусен,но ги нямаше тези хубави конци и беше една идея по сух от първия.Пак казвам рецептата е една и съща.Къде греша?

# 293
  • Варна
... беше една идея по сух от първия.Пак казвам рецептата е една и съща.Къде греша?
Моят опит показва, че изсушаването се получава при печенето. Въщност това е най-голямата тънкост - да уцелиш моментът - конците се точат, когато влажността вътре е малко по-голяма. Ако е втасало повече тестото, влажността вътре след това по-бързо намалява, т.е. може по-рано да се вади от фурната. Не съм предполагала, но клечката за кексове, има функция и при козунаците - излезе ли суха - спокойно може да се прекрати печенето. Когато пека, десетина минути преди да изтече времето, започвам да пробвам с клечка, така по-точно уцелвам момента. А иначе брашното за баница има повече белтък, осигурява повече влажност в печивото, така че то не е проблем.

# 294
И аз с клечка проверявах и изчаквах точно по нея.Добре,а колко втасвания е добре да има най-много за да не се пресушава?3?Две прави в машината и още едно след сплитането?
Като цяло и аз имам съмнение ,че изсушаването е дошло от повече печене.А конците възможно ли е да изчезнат от прекаленото пресушаване?

# 295
  • Варна
Точно от пресушаването, при мен се загубват конците. Възможно е, примерно, да не са така явни, ако е по-малък, по-нисък козунакът - при кифлички, дори и козуначени, конци трудно ще станат. Повече премесвания и втасвания не съм сигурна, че създават проблем - напротив, даже се коментира, че било препоръчително.
Така или иначе - когато се използват истински продукти и се прави нещо с ръце, резултатите не са винаги едни и същи - но пък това е чарът на домашно приготвената храна Hug

# 296
Здравейте!
Вчера направих втория си козунак,но за разлика от първия който се получи невероятен ,този маи съм го предобрила Simple Smile
Рецептата е една и съща,разликите идват в това ,че първо използвах брашно за баница(уж по хубав става козунака),второ този път добавих стафиди,накиснати ,после отцедени и оваляни брашно(всичко както си трябва) ,трето фитилите този път го усуках(предния път не,но се получиха страхотни конци) и четвърто първия път използвах програмата за сладък хляб(лидълска ми е малината),като извадих преди печенето,сплетох и пекох във фурна,а този път използвах дългата програма за тесто(уж повече втасва и меси).Козунака пак се надигна,пак беше вкусен,но ги нямаше тези хубави конци и беше една идея по сух от първия.Пак казвам рецептата е една и съща.Къде греша?
Как разбрате, че в готово тестото, че е преди печене вече? Имам същата машина и искам да пробвам да направя козунак по същия начин.

# 297
Какво брашно ползвате за козунак, миналата година правих с обикновени и ставаше като сладък хляб,тази година пак ще пробвам но се чудя какво брашно да търся🤔

# 298
  • Варна
Как разбрате, че в готово тестото, че е преди печене вече? Имам същата машина и искам да пробвам да направя козунак по същия начин.
Аз не разбирам въпроса, иначе ще се пробвам да отговоря Grinning

Какво брашно ползвате за козунак, миналата година правих с обикновени и ставаше като сладък хляб,тази година пак ще пробвам но се чудя какво брашно да търся
И с обикновено може да стане. Но Козунакът трябва да е по-влажен, за да има структурата, която очакваме. За тази цел е нужно брашното да има по-високо съдържание на белтъци. На самия пакет има една табличка, в нея е изписано колко и какво има. На София Мел има брашно за козунак и брашно за баница - тези са с най-високо съдържание на белтък. С тях съм работила и съм получавала засега най-добрия резултат. Препоръчват и италиански брашна с по-високо качество, аз лично не съм пробвала от тях и не мога да споделя опит.

# 299
Скрит текст:
Аз не разбирам въпроса, иначе ще се пробвам да отговоря Grinning

Благодаря за включването! Избирам прогр."сладък хляб", изписва ми 3 часа. Кога тестото е готово за вадене, за да го сплита и преместя във фурната? Не знам дали сега обясних Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 апр 2020, 16:53 от Dari_77

Общи условия

Активация на акаунт