Машина за хляб - 65 тема

• 50 486
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Благодаря ви много за полезните съвети в темата!
Купих хлебопекарна, защото очаквам тук (UK) скоро изобщо да не може да се излиза... Брашно трудно намерих, а имам само малко мая, няма къде да се намери през последните седмици по магазините. В един български онлайн магазин предлагат 7гр мая за £1.09 със £7 доставка, по спомен в БГ беше около 45ст:)
Това е вторият хляб който опитвам: с мляко и масло, чудесен се получи!

# 271
  • Добрич
И аз да питам снощи правих козунак но не стана на конци къде може да е проблема,,,???
Маята е безглутенова ако има значение.

Скрит текст:

За да стане на конци мазнината се добавя лъжица по лъжица,  след като тестото се посъбере на топка.

Всичката мая е безглутенова. Това с надписа е търговски трик. Организмите на маята са прокариотни, т.е. безядрени. Няма как да има глутен, който е характерен за някои житни растения...

Същото е като веган мая, веган сода, сода без глутен и т.н.... Всичката сода и мая си е веган и е без глутен. Търговците разчитат на това, че доста хора не са наясно и се подлъгват по етикета....

Привет. Търся хлебопекарна, обаче от толкова модели се обърках.
Може ли да ми препоръчате читав модел, който да прави хляба продълговат, а не във формата на куб? И друго, което не знам дали е изпълнимо - ако може съдът да не е с тефлоново покритие. Такъва машина срещнах само една по описание, но цената е просто Astonished - https://www.freshmarket.bg/store/sana-bread-maker-%D1%85%D0%BB%D … 0%BD%D0%B0-detail

За да бъде хлябът продълговат, трябва машината да е с две бъркалки, т.е. за по-голямо количество.
Относно тефлоновото покритие, рядко се срещат модели без него и да, скъпи са...

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 17:05 от Вела

# 272
  • Варна
Аз слагам олиото в самото начало. И въпреки това стават конци. Затова си направих извода, че влагането му в тестото на порции не влияе на крайния резултат.

# 273
  • Буркина Фасо
конците се получават от подходящо и качествено брашно, както и по-дълго месене.
за момента най-сполучливото брашно за козунак е това за баница на София мел.
много захар в тестото не е за препоръчване.
мазнината е добре да се добавя на порции за да може по-добре да се усвои от тестото.

# 274
  • Варна
Ами при мен влагането наведнъж на олиото от основната рецепта не оказва значение върху конците.
https://cdn.bg-mamma.com/CHXq/bqSHS.jpg
Това е снимка на вчерашен козунак(поради невнимание е препечен повече). Правен е с най-обикновено брашно (може би АРО),  НО съм съгласна, че с брашното за баница на СофияМел съм постигнала най-добрата структура на козунака.
Дано и тази година успеем - че в тази криза.....
Но има тема специално за козунаци - мисля, че и там има полезна информация.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1194868.60

# 275
мазнината е добре да се добавя на порции за да може по-добре да се усвои от тестото.

На,София мел е брашното добавях постепенно мазнината.Захарта беше по рецепта даже идея по малко сложих.Програмата е 3.5ч за Френски хляб.

# 276
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
На,София мел е брашното добавях постепенно мазнината.Захарта беше по рецепта даже идея по малко сложих.Програмата е 3.5ч за Френски хляб.
[/quote]
при това описание е трудно да се гадае какъв може да е проблема. Smiley

# 277
Скрит текст:

Мисля, че ВЕЩИЦА ви е дала най-правилния отговор - конците се получават при сплитане на фитилите.
Аз козунак не правя, но правя хляб и погачи. Когато правя погача и сплитам или навивам тестото, става на конци, докато със същото тесто, но опечено на хляб не става.

# 278
  • Буркина Фасо
аз пък се чудя дали със сплитане на ръжено тесто ще се получат конци ?

брашното е в основата, според мен

# 279
  • София
Аз пък точно при месене на хляб в машината получавам конци при някакво неясно за мен стечение на обстоятелствата. Примерно при 2-3 от десет хляба се случва подобно нещо. Някой път, когато се получи, трябва да щракна няколко снимки за идеята Simple Smile.

# 280
Правих веднъж от мързел едно козуначе в пекарната без да го сплитам. И без това беше проба да видя как ще го изпече, не ми се занимаваше. Имаше си конци пак при разчупване.
Майката му е качествено брашно и достатъчно месене да се развие глутенът и да формира нишките. Някои рецепти за козунак в машината съм виждала да пишат че пускат да омеси и после наново стартират цяла програма, т.е. два пъти месене става в сравнение с нормално тесто. Мазнината може да се добавя и в омесено тесто, уж така се оформяли още повече. Баба ми това не го е правила, а нейните козунаци също бяха с конци, та така... Иначе сигурно помага, при мен имат и по двата начина. Ако захарта е много, става клисав и изобщо няма правилната консистенция, те затова и доста рецепти имат добавка подсладител, за да не се вдига захарта а да е сладък. И затова е захар отгоре и евентуално сладка плънка, стафиди, сладки аромати като ром и ванилия... усеща се сладък, но захарта в тестото не бива да е много.

# 281
  • там, където ми харесва
Аз миналата година го правих с месене само в хлебопекарната, на програма тесто и втасване там. Яйцата с захарта и др. ги разбивах с миксер и ги слагах в машината отгоре брашното и втасалата мая. После печах в фурната.

# 282
Здравейте, изгубили ли сме си книжката с рецепти. Може ли някоя услужлива мама да ми снима и изпрати нейната? Ще съм ви много благодарна! Машината е Аляска

Моля за помощ Simple Smile

# 283
  • Буркина Фасо
Здравейте, изгубили ли сме си книжката с рецепти. Може ли някоя услужлива мама да ми снима и изпрати нейната? Ще съм ви много благодарна! Машината е Аляска

избери си каквото искаш рецепта и действай по нея.
гледай консистенцията на тестото.
коригирай при следващ хляб ако е необходимо.
машините не са чак толкова умни за да усещат коя рецепта е предназначена за тях.

# 284

избери си каквото искаш рецепта и действай по нея.
гледай консистенцията на тестото.
коригирай при следващ хляб ако е необходимо.
машините не са чак толкова умни за да усещат коя рецепта е предназначена за тях.

Ами четох че има значение от марката на машината , а понеже са доста разпространени реших че някоя мама ще може да ми помогне - конкретно ме интересуват рецептите за стандартен хляб и за козунак..
Благодаря ви

Общи условия

Активация на акаунт