Машина за хляб - 65 тема

• 50 443
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
Какво е правилото за 500гр брашно - колко грама прясна мая се слага за хляб и колко грама за козунак, ако има разлика?
Аз добавих 15гр прясна мая към 500гр брашно за козунак, но не мога да преценя това дали е добре...
Ако е френска Мая би трябвало да е достатъчно.
Но Не знам да има такова правило. Аз гледам да се придържам към препоръките на производителя на маята - днес правих хляб с френска прясна - на нея пише за 2 кг брашно. На сухата др Йоткер също е написано - за 500г брашно. Когато правя по- голямо, респ.по- малко количество , съответно увеличавам или намалявам маята.

# 346
  • Буркина Фасо
Какво е правилото за 500гр брашно - колко грама прясна мая се слага за хляб и колко грама за козунак, ако има разлика?
Аз добавих 15гр прясна мая към 500гр брашно за козунак, но не мога да преценя това дали е добре...
обърни се към първа страница на темата. там би трябвало да има някакви правила и съвети. Smiley

# 347
Здравейте! Не съм чела темата и се извинявам, ако е коментирано. Ако евентуално си купя машина, тогава ще чета съвети и рецепти. Въпросът ми е - Има ли машина с кошница и бъркалки от НЕРЪЖДАЕМА стомана? И достъпна ли е в БГ? Намерих в сайтове- в емаг марка Сана стандарт на цена ок. 500 лв., но е изчерпана.

# 348
  • Буркина Фасо
Здравейте! Не съм чела темата и се извинявам, ако е коментирано. Ако евентуално си купя машина, тогава ще чета съвети и рецепти. Въпросът ми е - Има ли машина с кошница и бъркалки от НЕРЪЖДАЕМА стомана?
има. на първа страница от темата мисля, че линка ми е поставен.
И достъпна ли е в БГ?
четеш инфото и може да питаш . Smiley
Намерих в сайтове- в емаг марка Сана стандарт на цена ок. 500 лв., но е изчерпана.

# 349
  • Добрич
От 2009 г. меся редовно и само с прясна мая. Не активирам. Тегля в купа брашното и върху него слагам захарта и солта. После, като изсипя в казанчето, те остават най-отдолу. Не е препоръчително солта да е в пряк допир с маята. Най-отгоре върху брашното в казанчето троша прясната мая.

Количеството на маята, зависи от температурата/сезоните и марката на маята.

За 700 г. бяло брашно слагам 10-12 г.прясна мая.

За 900 г. пълнозърнесто брашно грахам салагам 12-14 г. прясна мая.

За козунак със 700 г. брашно слагам 14 г. прясна мая, без да я активирам. (150 мл. мляко, 3 яйца  XL , 90-100 мл мазнина, 150 гр. захар, 14 г.  прясна мая, 700 г. брашно)

# 350
Когато правя хляб в хлебопекарната НЕ слагам захар ( по препоръка на една дама от темата). Освен това намалих и количеството мая 😊 (пак по нейна препоръка). На 360 гр брашно (150гр типово, 210гр бяло или 100гр пълнозърнесто, 260гр бяло ) слагам по 1/2 ч.л. суха мая (лъжичката е от машината, 5мл). Ползвам френската мая или тази от Лидл. Хлябът става чудесен.

# 351
Днес правих козунак с брашно на София мел за баница, ами нищо не стана. Машината ми е Тефал на 7ма програма за сладък хляб 3,15ч работи , исках да я изпробвам записвах си колко време меси,втасва и пече. И накрая изобщо не ми хареса резултата. Рецептата ползвах от книжката. Някой с Тефал да каже на коя програма да пробвам. Или рецептата не е била ок но то май е стандартно. Сложих 2 яйца, 100мл мляко,70гр захар, 160гр разтопено масло, 380гр брашно,2 1/2 к.л. суха мая, стафидите ги бях накиснала,сложих малко бадеми и локум.

# 352
Оплете ли го?
На мен ми се струва хамалогия това печене в пекарна. Да го следя да втаса, да плета, да втаса втори път, да го дебна кога се е опекъл, ми се струва по-голяма занимавка от това да си го метна във фурната и да си наглася времето сама.

# 353
Не съм го плела. Мислех да го вадя след като втаса ,да плета и после във фурната, но се отказах. Исках да видя как ще е на самата машина. Но въпроса е, че вкуса не ми хареса, аз и да го бях сплела едва ли щеше да е различно. Цвета също един странен като бежов.

# 354
CoCo'Milk, погледни рецептата на Пина за козунак направен изцяло в хлебопекарна, много е сполучлива.
Друга сполучлива рецепти е тази на Джемма за козуначени кифлички (аз меся и втасвам в машината, после оформям кифлички и пека във фурната), можеш да я ползваш и за козунак. По твоята рецепта ми се  струва, че е много мазнината за това количество брашно (по рецептата на Джемма -  60гр масло, 350 гр брашно , ще погледна пак за достоверност).
п.п. Рецептата: 2 яйца, 100мл прясно мляко, 60 гр захар, 60 гр масло , щипка сол, 350 гр брашно, 1 пак. суха мая (7гр). Това е рецептата на Джемма.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 06:43 от Fortuna

# 355
  • Варна
Аз използвам пекарната само като тестомесачка. На мен ми се налага да правя доста голямо количество, и тя ми спестява много време и усилия. Миналата година направих около 3кг брашно на козунаци, определено по друг начин нямаше как да станат нещата. И всичкото количество в рамките на съботния ден.

# 356
Не съм го плела. Мислех да го вадя след като втаса ,да плета и после във фурната, но се отказах. Исках да видя как ще е на самата машина. Но въпроса е, че вкуса не ми хареса, аз и да го бях сплела едва ли щеше да е различно. Цвета също един странен като бежов.
Малко ми се струва брашното в тази рецепта и доста мазнината. Аз на такива пропорции течност слагам поне 650 гр. брашно, като си следя тестото. Отделно хубаво е да се оплете (дори после да се пече в машината пак), за да станат конците и трето на ръка, че аз затова не съм фен на печене в машината, защото може да се пресуши, трябва да се следи с клечка кога се е опекъл и да се спре програмата, ако е по-рано от зададеното в програмата.
Аз днес пробвам рецептата с кисело мляко на Еликсир и тръпна какво ще се получи. Дотук върви добре, пека ги вече. Иначе по нейната рецепта със заквасена сметана правя от години и става винаги страхотен.

# 357
От книжката гледах рецептата. Тези дни ще пробвам пак с друго брашно и друга рецепта ,взех на София мел Екстра,не намерих за козунак,явно всеки е решил да меси и са го изкупили ☺️ ще търся пак. Благодаря ви, ако ми се получи ще се похваля .

# 358
Вчера правих кифлички като месих и втасвах в хлебопекарната. Ползвах брашно на София мел, класик. В темата за козунаци се препоръчва високо белтъчно брашно. Пробвай с брашното за баница на София мел, аз миналата година месих с такова, хем на ръка и станаха чудесни.

# 359
Можете ли да ми кажете ,защо хляба ми се троши доста на другия ден? Ползвам брашното на Лидъл ,ако това е от значение. Предварително се извинявам ,ако това е коментирано .

Общи условия

Активация на акаунт