Машина за хляб - 65 тема

• 50 395
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, и аз с въпрос за козунаците. Най-дългата програма при мен е за френски хляб - 3:25 с печене 70 мин. Дали ще е достатъчно? Вие колко време печете? Първият ми опит беше с програма Сладък хляб  (3:10), печене 60 и си беше суров отгоре доста. После допичах, все ми се виждаше недостатъчно и  накрая резултата беше изгорен и сух козунак.

# 391
  • Буркина Фасо
Здравейте, и аз с въпрос за козунаците. Най-дългата програма при мен е за френски хляб - 3:25 с печене 70 мин. Дали ще е достатъчно? Вие колко време печете? Първият ми опит беше с програма Сладък хляб  (3:10), печене 60 и си беше суров отгоре доста. После допичах, все ми се виждаше недостатъчно и  накрая резултата беше изгорен и сух козунак.
70 мин. може да е предостатъчно козунака да почернее.
70 мин. , както и 60 мин. печене не означава, че през цялото това време реотана работи и се пече тестото.
има различни зададени стойности температура в програматора . една програма да изисква работещ реотан общо 30 мин, а друга - 40 мин.  при обща продължителност на  печенето 60 мин.
трябва всеки да се запознае с машината си. пробвайте с хляб и след това се "хвърляйте" на козунаците.
според мен печенето във фурна ще ви спести доста главоболие. Smiley

# 392
  • София
Ле-ле какво писане сте изписали за тази австралийска програма, а всъщност програма 9 е за белия хляб! Много съжалявам, че ви заблудих! Аз като правя хляба си знам номера на програмата и толкова!

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 16:02 от Vanja77

# 393
  • София
А, глупости! Нали трябва и да се повеселим. Винаги е приятно в тази тема:)

# 394
Здравейте,искам да си купя хлебопекарна най-вече за да правя безглутенов хляб за детето ми. Тези, които пише че имат програма за безглутенов хляб полезна ли е наистина или е просто трик и на всяка програма ще е ок за безглутенов хляб? Нямам особени изисквания, не съм фен на тефлоновото покритие, но май повечето са с такова. Бюджет до 300 лв, бихте ли ме насочили към хлебопеларна, с която да пека ежедневно (или почти) безглутенови хлябове. Винаги съм си месила,пекла сама пити,питки,хлябове,козунаци и съм доста добра,но безглутеновите печива засега не са ми много успешни. Знам че си имат тънкости и чета,но в момента купувам готови безглутенови хлябове,доста са сполучливи някои и детето ги яде, но знаете тъпкани са с консерванти. Загледах този тефал с 3 безглутенови програми, но се чудя дали ще има кой знае каква разлика в тях - https://www.tefal.bg/%D0%A3%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0 … 0135/p/7211003102

# 395
  • Добрич
Повече от година не консумирам глутен. Никакъв. За семейството пека редовно от пшенично брашно, но за себе си търся варианти. По мое мнение програмите за безглутенов хляб не са удачен вариант. Готовите смеси за безглутенов хляб са пълни с химия.....  Ако хлябът е с брашно без глутен, за да наподобава хляб трябва да се сложи ксантанова гума. Правех доста и различни опити, с мая, със сода и т.н. Четох, че без ксантанова гума не става, но трябваше лично да се убедя. Това е безглутенов хляб на домашна програма с мая (с ксантанова гума). Имам програма за безглутенов хляб, но предпочитам сама да си направя настройките.

Скрит текст:

От около половин година пека хляб от фъстъчено масло, вода и яйца. Със сода е.  Първо го правех в хлебопекарната, но установих, че в тавичката на оптигрила се изпича по-добре, само дето не е с форма на хляб. Може обаче да се нареже както човек иска.

Скрит текст:

# 396
Здравейте момичета.Искам да си закупя хлебопекарна, но изобщо не съм наясно какво да гледам при избора...И бюджета ми е ограничен до 200лв .Желая да я използвам за колкото се може повечете неща..Бихте ли ми препоръчали конкретни модели и впечатления?Извинявам се ако въпроса ми не е за тук.
Благодаря ви ❤

# 397
  • Варна
А кои са тези много неща?
Аз лично освен за хляб и тесто, за друго не съм използвала моята.
Със сигурност няма да правя кекс, примерно. Мармалад пък - още по- малко Grinning
Но ми е интересно какво друго може да се прави успешно в хлебопекарна...
Може би новите/скъпите модели имат и други приложения

# 398
В моята съм правила 3-4 бурканчета лютеница на програма мармалад. Има и програма за кисело мляко ,но не съм я пробвала. Марката е Силвър крес на Лидъл

# 399
  • София
Колкото по-малко експерименти си правите с хлебопекарните, толкова по-дълго време ще им се радвате безгрижно:)Simple SmileSimple Smile. Всички нестандартни функции съсипват уплътненията около осите на бъркалките и докарват преждевременна смяна на казанчето.

# 400
Вела, благодаря за мнението и за опита с ксантовата гума. И аз така четох, че готовите смеси са пълни с консерванти, аз също искам да си приготвям сама смесите ако няма да купувам готов хляб. Моето дете е на 2 год и не съм давала още фъстъци, но търся различни рецепти. Значи няма да се ръководя дали има или не безглутенова програма 😉

# 401
  • Добрич
Здравейте момичета.Искам да си закупя хлебопекарна, но изобщо не съм наясно какво да гледам при избора...И бюджета ми е ограничен до 200лв .Желая да я използвам за колкото се може повечете неща..Бихте ли ми препоръчали конкретни модели и впечатления?Извинявам се ако въпроса ми не е за тук.
Благодаря ви ❤

Основните функции са месене, втасване и печене, и техни комбинации. Повечето машини имат програма за конфотюр/сладко, но от всичко, което съм чела, това е удачен начин да се съсипят уплътненията на казанчето.
Колкото и програми да има уреда, най-често се ползват само няколко от тях.

Лично аз държа на голямото количество. Искам да мога да замеся вътре тестото за козунак, за питки, за сладки и соленки и пр.

Голямо предимство е и наличието на гаранционен и извънгаранционен сервиз. Казанчето и бъркалките се водят консумативи. Не си струва заради тях, да се купува нова машина.

Наличието на домашна програма дава възможност да си зададеш сам настройките, както си прецениш за удачно.

И естествено цената също има значение. Ако трябва да избирам между два уреда, покриващи горните критерии, но с голяма разлика в цената, бих предпочела по-изгодния вариант.

Това е моето мнение за избор на машина.

# 402
  • Варна
Позицията на Вела се покрива с моята.
Бих добавила и функцията "Отложен старт" като полезна.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 14:32 от BЕЩИЦА

# 403
  • София
Ако фОрмата на хляба има значение, машината трябва да е с две бъркалки, защото техните казанчета са продълговати и готовото хлебче има по-традиционен вид  а не е с формата на леко подпухнало кубче Simple Smile.

# 404
Ако фОрмата на хляба има значение, машината трябва да е с две бъркалки, защото техните казанчета са продълговати и готовото хлебче има по-традиционен вид  а не е с формата на леко подпухнало кубче Simple Smile.
Заради тази форма си ползвам хлебопеканата само за месене и втасване. След това пека във фурната в продълговата тавичка. Ако някога се наложи да сменя машината, ще взема или такава с две бъркалки, или планетарен миксер.
На мен ми се е случвало да ми превтаса тестото - направо излиза от казанчето, залепва за капака и капе в корпуса.
Правила съм кекс веднъж и не бих повторила, наложи се да го пека два пъти, защото след първия беше почти суров. Много по-бързо става да си го бъркам на ръка и пека във фурна.
Имам въпрос към правещите козунаци - ако слагате сушени плодове, кога ги слагате и овалвате ли ги в брашно? Също и локум кога и как се слага?

Общи условия

Активация на акаунт