Машина за хляб - 65 тема

  • 43 043
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 813
Хлебчето изглежда много добре! Колко грама е това? У нас такова няма да стигне за едно ядене Simple Smile

# 571
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 134
Хлебчето изглежда много добре! Колко грама е това? У нас такова няма да стигне за едно ядене Simple Smile
надали е мерила тежината му.
на машината пише до какъв грамаж е. може да се ориентираш. Smiley

# 572
  • Мнения: 1 306
Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒

# 573
  • Испания
  • Мнения: 86
Хлебчето изглежда много добре! Колко грама е това? У нас такова няма да стигне за едно ядене Simple Smile
Мисля, че е около 1 кг, защото зададох тази програма на машината и не е никак малко 😃

# 574
  • София
  • Мнения: 2 917
Хлебчето изглежда много добре! Колко грама е това? У нас такова няма да стигне за едно ядене Simple Smile
Мисля, че е около 1 кг, защото зададох тази програма на машината и не е никак малко 😃

Koлко грама е брашното по рецептата?

# 575
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 134
Хлебчето изглежда много добре! Колко грама е това? У нас такова няма да стигне за едно ядене Simple Smile
Мисля, че е около 1 кг, защото зададох тази програма на машината и не е никак малко 😃
на снимката се вижда, че хляба е "пораснал" много. опрял е в капака.
може би ще е добре да коригираш рецептата.

# 576
  • Испания
  • Мнения: 86
Koлко грама е брашното по рецептата?
 Към 600 грама

на снимката се вижда, че хляба е "пораснал" много. опрял е в капака.
може би ще е добре да коригираш рецептата.
 Да, хляба малко беше тръгнал да излиза от машината, май трябва да слагам по-малко мая, защото нещо не можах да я изчисля 😉

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 23:55 от Не се сърди, човече

# 577
  • София
  • Мнения: 2 917
Koлко грама е брашното по рецептата?
 Към 600 грама

на снимката се вижда, че хляба е "пораснал" много. опрял е в капака.
може би ще е добре да коригираш рецептата.
 Да, хляба малко беше тръгнал да излиза от машината, май трябва да слагам по-малко мая, защото нещо не можах да я изчисля 😉

Това количество брашно дава към 850 грама готов хляб. За толкова брашно аз слагам по половин пакетче суха мая от 7 грама или една трета пакетче от 11 грама. В момента ползвам голяма опаковка суха мая и слагам по една малка мерителна лъжичка от машината, което се равнява на около 3.5 грама, понеже съм го мерил и с електронна лъжица.

# 578
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 134
Koлко грама е брашното по рецептата?
 Към 600 грама

на снимката се вижда, че хляба е "пораснал" много. опрял е в капака.
може би ще е добре да коригираш рецептата.
 Да, хляба малко беше тръгнал да излиза от машината, май трябва да слагам по-малко мая, защото нещо не можах да я изчисля 😉
ето тук трябва да се намеси човека. не трябва да се разчита напълно на машината. това става с опит и изпитана рецепта.
видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече на съответната програма.


Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.
Скрит текст:
Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒

на първа страница от темата има линк към темата за рецепти.
има и линк за съвети.  прочети ги и ще намериш решение.
тестото не прави разлика в каква марка/машина  ще се меси/пече.

# 579
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
Koлко грама е брашното по рецептата?
 Към 600 грама

на снимката се вижда, че хляба е "пораснал" много. опрял е в капака.
може би ще е добре да коригираш рецептата.
 Да, хляба малко беше тръгнал да излиза от машината, май трябва да слагам по-малко мая, защото нещо не можах да я изчисля 😉
ето тук трябва да се намеси човека. не трябва да се разчита напълно на машината. това става с опит и изпитана рецепта.
видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече на съответната програма.
Скрит текст:
[/color]

Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.
Скрит текст:
Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒

на първа страница от темата има линк към темата за рецепти.
има и линк за съвети.  прочети ги и ще намериш решение.
тестото не прави разлика в каква марка/машина  ще се меси/пече.
Като почнеш да се изказваш неподготвен Joy почвам да се чудя машина имаш ли изобщо. Какво значи "видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече"? Тя програмата от начало си има месене, после втасване и накрая печене без да се натиска нищо след пускането й. Това да не ти е домашна фурна, че ти да пускаш печенето? В хлебопекарните то си започва автоматично по време на програмата, както му е зададено софтуерно. Да не говорим пък какво би се получило, ако започне печене преди да е втасало тестото. За добър резултат й трябва корекция в количеството мая. Мунчо й е обяснил как.

# 580
  • Испания
  • Мнения: 86
Скрит текст:
Koлко грама е брашното по рецептата?
 Към 600 грама

на снимката се вижда, че хляба е "пораснал" много. опрял е в капака.
може би ще е добре да коригираш рецептата.
 Да, хляба малко беше тръгнал да излиза от машината, май трябва да слагам по-малко мая, защото нещо не можах да я изчисля 😉
ето тук трябва да се намеси човека. не трябва да се разчита напълно на машината. това става с опит и изпитана рецепта.
видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече на съответната програма.
Скрит текст:
[/color]

Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.
Скрит текст:
Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒

на първа страница от темата има линк към темата за рецепти.
има и линк за съвети.  прочети ги и ще намериш решение.
тестото не прави разлика в каква марка/машина  ще се меси/пече.
Като почнеш да се изказваш неподготвен Joy почвам да се чудя машина имаш ли изобщо. Какво значи "видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече"? Тя програмата от начало си има месене, после втасване и накрая печене без да се натиска нищо след пускането й. Това да не ти е домашна фурна, че ти да пускаш печенето? В хлебопекарните то си започва автоматично по време на програмата, както му е зададено софтуерно. Да не говорим пък какво би се получило, ако започне печене преди да е втасало тестото. За добър резултат й трябва корекция в количеството мая. Мунчо й е обяснил как.
  Благодаря, взех си бележка по повод грамажа на маята! И на мен ми се стори странен този отговор, че като видя, че тестото нараства много- да включвам да пека 😂 Нали за това имам машина, да си изпълнява програмите сама, а аз да мога да свърша някоя друга работа! 😉😀

# 581
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 134

ето тук трябва да се намеси човека. не трябва да се разчита напълно на машината. това става с опит и изпитана рецепта.
видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече на съответната програма.


Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.
Скрит текст:
Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒


Като почнеш да се изказваш неподготвен Joy почвам да се чудя машина имаш ли изобщо. Какво значи "видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече"? Тя програмата от начало си има месене, после втасване и накрая печене без да се натиска нищо след пускането й. Това да не ти е домашна фурна, че ти да пускаш печенето? В хлебопекарните то си започва автоматично по време на програмата, както му е зададено софтуерно. Да не говорим пък какво би се получило, ако започне печене преди да е втасало тестото. За добър резултат й трябва корекция в количеството мая. Мунчо й е обяснил как.
абсолютно подготвен се изказвам.
не само при другите, но и при мен се е случвало тестото да втаса по-бързо, отколкото е по програма. и за да не
допусна изтичане от казанчето или опиране в капака аз спирам програмата и пускам директно на печене.
това е смисъла на "да не се разчита напълно на машината". след това си вадя някакъв извод и при следващото правене на хляб намалявам или увеличавам нещо.
наблюдаването на тестото и намесване в процеса на хлебоправенето е особено подходящо и препоръчително за начинаещи.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 10:57 от ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[

# 582
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:

ето тук трябва да се намеси човека. не трябва да се разчита напълно на машината. това става с опит и изпитана рецепта.
видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече на съответната програма.


Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.
Скрит текст:
Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒


Като почнеш да се изказваш неподготвен Joy почвам да се чудя машина имаш ли изобщо. Какво значи "видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече"? Тя програмата от начало си има месене, после втасване и накрая печене без да се натиска нищо след пускането й. Това да не ти е домашна фурна, че ти да пускаш печенето? В хлебопекарните то си започва автоматично по време на програмата, както му е зададено софтуерно. Да не говорим пък какво би се получило, ако започне печене преди да е втасало тестото. За добър резултат й трябва корекция в количеството мая. Мунчо й е обяснил как.
абсолютно подготвен се изказвам.
не само при другите, но и при мен се е случвало тестото да втаса по-бързо, отколкото е по програма. и за да не
допусна изтичане от казанчето или опиране в капака аз спирам програмата и пускам директно на печене.
това е смисъла на "да не се разчита напълно на машината". след това си вадя някакъв извод и при следващото правене на хляб намалявам или увеличавам нещо.
наблюдаването на тестото и намесване в процеса на хлебоправенето е особено подходящо и препоръчително за начинаещи. [/color]
При начинаещи, а и не само, е хубаво да се наблюдава процеса на замесване и месене, защото продуктите освен грамаж имат и влажност, която бидейки различна дава отражение на тестото и е възможно да се наложат корекции, като добавяне на течност или брашно в зависимот от случая. От там насетне, ако ти е правилна и пропорционална рецептата, няма нужда се наглежда. Машината знае колко да втасва, кога да започне печенето и колко време да пече определен грамаж. Ако искаш грамаж различен от определените - месиш на програма месене  и печеш в обикновена фурна, иначе рискуваш лош резултат. Ако не си си преценил рецептата и тестото ти започне да излиза от казанчето преди да е втасало, а ти прекъснеш програмата и пуснеш нова - само печене - не е ок за крайния продукт, защото няма да е втасало тестото. В такъв случай е добре тестото да се измести другаде да си дофтаса и да се изпече в обикновена фурна, за да не отива зян дето се вика. Та не обърквай момичето със съвети как да се върти на петичка около машината и да прави еквилибристики със смяна на програми, т.к. крайния ефект пак ще кофти с невтасало тесто. Проблемът й е само количеството мая.

# 583
  • Испания
  • Мнения: 86
Скрит текст:

ето тук трябва да се намеси човека. не трябва да се разчита напълно на машината. това става с опит и изпитана рецепта.
видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече на съответната програма.


Здравейте.Тръгнах да търся рецепти, нови за хлебопекарната ми-стар мулинекс, даже ни помня колко е годишна, 5 г.ги има със сигурност, но...с новите рецепти, ако щете вярвайте, за първи път не ми се получават нещата🤷‍♀️.
Скрит текст:
Страхотна рецепта за царевичен хляб намерих, самият хляб се надига изпича, но...се рони.Козунакът ми с кис.мл.преди е излизал на конци, реших да пробвам рецепта с пр.мл. и козунакът тръгва да се надига чак последните 20 мин от изпичането, хубав е, но...тежичък-ако ме разбирате.Четох, че тестото не трябвало да маже под бъркалката и сега добавям брашно докато спре да маже, а преди си го оставях както си е-даже не ставаше на топка при месенето, но се надигаше и ставаше на конци.Имам програма за хляб с трици-първоначално затопля и може би след 15 мин почва да меси...чудих се, ако пусна козунак тук, дали ще се получи?Досега съм ползвала само няколко програми, описани в книжката и една рецепта за козунак с кис.мл от форума, нищо че правя хляб от години😒


Като почнеш да се изказваш неподготвен Joy почвам да се чудя машина имаш ли изобщо. Какво значи "видиш ли го това нарастване на тестото - пускай да се пече"? Тя програмата от начало си има месене, после втасване и накрая печене без да се натиска нищо след пускането й. Това да не ти е домашна фурна, че ти да пускаш печенето? В хлебопекарните то си започва автоматично по време на програмата, както му е зададено софтуерно. Да не говорим пък какво би се получило, ако започне печене преди да е втасало тестото. За добър резултат й трябва корекция в количеството мая. Мунчо й е обяснил как.
абсолютно подготвен се изказвам.
не само при другите, но и при мен се е случвало тестото да втаса по-бързо, отколкото е по програма. и за да не
допусна изтичане от казанчето или опиране в капака аз спирам програмата и пускам директно на печене.
това е смисъла на "да не се разчита напълно на машината". след това си вадя някакъв извод и при следващото правене на хляб намалявам или увеличавам нещо.
наблюдаването на тестото и намесване в процеса на хлебоправенето е особено подходящо и препоръчително за начинаещи. [/color]
При начинаещи, а и не само, е хубаво да се наблюдава процеса на замесване и месене, защото продуктите освен грамаж имат и влажност, която бидейки различна дава отражение на тестото и е възможно да се наложат корекции, като добавяне на течност или брашно в зависимот от случая. От там насетне, ако ти е правилна и пропорционална рецептата, няма нужда се наглежда. Машината знае колко да втасва, кога да започне печенето и колко време да пече определен грамаж. Ако искаш грамаж различен от определените - месиш на програма месене  и печеш в обикновена фурна, иначе рискуваш лош резултат. Ако не си си преценил рецептата и тестото ти започне да излиза от казанчето преди да е втасало, а ти прекъснеш програмата и пуснеш нова - само печене - не е ок за крайния продукт, защото няма да е втасало тестото. В такъв случай е добре тестото да се измести другаде да си дофтаса и да се изпече в обикновена фурна, за да не отива зян дето се вика. Та не обърквай момичето със съвети как да се върти на петичка около машината и да прави еквилибристики със смяна на програми, т.к. крайния ефект пак ще кофти с невтасало тесто. Проблемът й е само количеството мая.
Точно такъв е проблема ми- в количеството мая! Това го разбрах от първия път! Ще свикна с хлебопекарната, нали все още съм начинаеща, но най-добре е по тази тема да спрем до тук, защото имам чувството, че влизате в излишни пререкания! Не ме разбирайте погрешно, но вече си взех поука! Благодаря, че изказахте мнението си по въпроса! Беше ми полезно!

# 584
  • Мнения: X
Някой знае ли дали има начин да си запаметя настройките за домашен хляб на хлебопекарна Muhler? Всеки път като я изключа от контакта и ги губи.

Общи условия

Активация на акаунт