Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 473
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 600
  • София
На Сеса бабата е много хубава и модерна.
И аз изрових моята рода - първата е в Драмско с чичо ми, следващите са от фронтовите години
Скрит текст:

# 601
  • Dope Reach
Автобус-библиотека с гледка, 1967 г.

# 602
Ан Маргрет - тайната в сърцето на Елвис:

# 603
Войник се завръща вкъщи, 1945 г.

# 604
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Последната снимка ми напомни  думите на Чърчил "София тpябва да бъде изравнена със земята и в развалините ѝ да се засадят картофи."
Американските "Освободители"

И 30 март 1943г.

Резултатите могат да се видят на много места.

Това, което може би ще е интересно е, че след 1944 (1945), с разрешението и съдействието на българските власти и население, американците са събрали телата на загиналите си войни и са ги погребали в общо "американско" гробище в Слатина (тогава още селце край София).
Гробището е открито тържествено на 4 юли 1946 г. Просъществувало е до 1951г., след което телата са пренесени в САЩ.
Английско военно гробище съществува и сега в Пловдив.

При защитата на небето на България и София са загинали: Военни чинове: 23 убити в бой (22 българи, 1 германец). Германецът загива на следващия ден, след като каца в България –  4 дни преди да навърши 29 години. На германеца Герхарт Венгел е поставена скромна паметна плоча - витошка морена. За българите не намерих данни.

Скрит текст:
По решение на Столичния общински съвет на 5 ноември 2004 г. с официални почести с участието на германския заместник военен аташе в България, в столичната градина „Мадара“ е открит паметник на Герхард Венгел. На 20 юли 2012 г. през нощта мемориалната плоча на летеца е хулигански разбита. На следващия ден надписът с името на капитана е възстановен, като е изсечен в самата морена. След година и половина плочата е възстановената напълно и е тържествено открита повторно на 24 ноември 2013 г. Тази втора плоча също е вандалски откъртена в средата на 2014 г., но оцелява и на 22 юни 2015 г. пак е монтирана на мястото си.

Мъртвите не са ни врагове.

# 605
  • Dope Reach
Индианец наблюдава новопостроената железопътна линия в Сакраменто, около 1867 г.

# 606
  • София
Добри, и аз имам особен сантимент към Видин и Дунав. Не съм живяла там, но съм гостувала и някак ми останаха в сърцето и градът, и реката. Винаги когато имам възможност се връщам във Видин. Нещо ме тегли натам, но за жалост от поне 7-8 години не съм имала възможност да се върна.

Днес попаднах на снимки на индианци от началото на 20 в. Давам линк, че са доста. Дано не са интересни само за мен. Смятам индианците за много мъдри и знаещи. Жалко, че начинът им на живот е бил разрушен от "цивилиацията".  https://offnews.bg/offtopic/snimki-ot-nachaloto-na-20-vek-pokazv … evern-643762.html

# 607
  • София

При защитата на небето на България и София са загинали: Военни чинове: 23 убити в бой (22 българи, 1 германец).  За българите не намерих данни.

Капитан Списаревски

Лобното му място над с. Пасарел

Гроба му в Централните софийски гробища

# 608

При защитата на небето на България и София са загинали: Военни чинове: 23 убити в бой (22 българи, 1 германец).  За българите не намерих данни.

Капитан Списаревски

Лобното му място над с. Пасарел

Гроба му в Централните софийски гробища

Красиви, смели, всеотдайни български мъже!
Аз само да добавя името на още един легендарен български пилот - Петко Попганчев, който  24-ти май 1932 година прави невероятна маневра с аероплана си - прелита под Стамболовия мост в Търново.

Славна българска история, минало незабравимо!

# 609
Банско в миналото.

# 610
  • София
Модели в Харлем 1968 г.

# 611
Реклама.

Стара цветна снимка ,направена за репортаж за Нешънъл Джиографик през 1932 г.

И малко от морето

Витоша

# 612
  • Dope Reach
Полицай глобява жена за това, че носи бански.
Италия, 1957 г.

# 613
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
полицаите са само двама Simple Smile Simple Smile Simple Smile
първият има личен шофьор монахиня и лови нудистите Simple Smile Simple SmileSimple Smile

а вторият е единственият полицай в света, излизал десетина пъти по майчинство - има десетина деца от десетина жени, всяка заела се с отговорни дела и оставила на него да гледа децата.
"Аз се грижа за всички деца в Африка, а ти се оплакваш, че не можеш нашите да отгледаш!" - възмущава се една от тях, на срещата с всички бивши съпруги. Simple Smile

# 614
Полицай глобява жена за това, че носи бански.
Италия, 1957 г.

Глобената има вид на статуя с това изваяно тяло. Как да не потърсиш повод да се доближиш до нея?!

Общи условия

Активация на акаунт