Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 782 476
  • 11 934
  •   2
Отговори
# 8 070
  • Sofia
Къде е правена тази чиния?В Бг ли?
С керамика ли се е занимавала жената?
Много е красива😍

# 8 071
Не се е занимавала с керамика. Чинията има някаква марка на гърба, предполагам, че са се  продавали бели, за да си ги нарисуваш. Дори мислех, че е била с отпечатан контур, само за оцветяване. На увеличението и осветлението на снимката видях, че контурът също леко неправилен, явно е правен на ръка.
И аз имам един шкаф бродирани и плетени покривки и кувертюри, които никога няма да ползвам, нямам и толкова голяма маса - за 12 души.

# 8 072
  • под тепетата
Много точна ръка и талант е имала баба ти,  Poni69! Аз имам от моята кувертюра за спалня на една кука. Плетеше се на парчета и се съединяваха после. Не съм я слагала, но си я пазя у мамини.
Моята моминска фамилия също беше със З. Чак ме е яд, че в тогавашните времена не беше разпространено дописването с тире след брака.

# 8 073
  • Пловдив
Защо изобщо си сменила фамилията като я харесваш?

# 8 074
Аз моята не съм я сменяла никога, бях си направила някакво име в професията. Понякога по-характерното име помага да те запомнят

# 8 075
  • под тепетата
Не съм си и помисляла тогава , че няма да я сменям.  На по-късен етап  започнаха да се появяват тези с тирето. След години си казах, че на мъжа ми е много по-разпространена от моминската ми, но аз се омъжих и веднага почнах сегашната си работа. Хората си ме знаят с тази фамилия.

# 8 076
  • Пловдив
Открай време е имало три възможности - не си сменяш фамилията, сменяш я, добавяш с тире или опппа - всичко това може да го направи и мъжът.

# 8 077
  • Бургас
Плетивата от нашите баби и прабаби с нещо страхотно! Има такива плетки и модели, че даже и сега да се носят са актуални.
Да не говорим за бродериите им. Имаме покривки у дома бродирани от баба. А нейната майка като млада е правила покривки с бродерия и от страни на една кука е изплитала дантела за допълнителна украса. Имало е и модели в които в самата покривка вътре е имало изплетени елементи от дантела. Като си представя колко труд и умения е това ми се завива свят. А те са го правили за удоволствие !

Лан, не само за удоволствие-а за ползване в семейството.Учели са се от малки на всичко-да тъкат, плетат, бродират, шият, готвят и затова са майсторки.Било е гордост и сцена за изява да си скопосна домакиня.После нещата са се променили, когато ние сме били деца, вече тогава е било за удоволствие, а по едно време даже на тези неща се гледаше пренебрежително  бяха потънали в забвение.Едва сега от няколко години дойде на мода ръчна изработка от стремежа към еко живот. Аз сега се научих да плета на една кука, но далеч не мога да стигна майсторството на баба отработвано още от детството.

# 8 078
И аз имам от бабите си, лека им пръст и покривки на 1 кука и китеници. Бях на около 4-5 год, когато ме научиха и мен да плета - и на 2 игли и на една кука, а най-сложно ми беше с чорапените игли (3 или 4 в зависимост от региона) и обръча. И до ден днешен твърдя, че плетенето е най-добрият лек срещу стрес заедно с йогата!

# 8 079
  • под тепетата
Аз само до китениците го докарах с другата ми баба. Много обичах да съм седнала на стана до нея.

# 8 080
Едновремешния Дядо Мраз, не знам къде е било, ходехме на няколко места, на едно място съм ревала че не бил истински Satisfied Това най-много ми прилича на кварталния младежки клуб, просто защото не прилича на другите места Smile

Скрит текст:

Това е в деЦката, виждат се неща които правехме, украсявани чинийки, вазички, неща от строител и мозайка.

Скрит текст:

# 8 081
Poni69 и всички други,моля слагайте повече снимки на съдове,покривки и т.н.,каквото имате по темата от миналото.Така онагледена темата е още по-интересна и привлекателна.Heart

# 8 082

Кулинарни списания, останали от бабата на баща ми. От 1932 г.

# 8 083
Пони, може ли поне на едното списание да снимаш страниците?

# 8 084

Опитвах да ги сложа в скрит текст, не излизат изображенията

Общи условия

Активация на акаунт