Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 782 482
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 8 085
Цитат
Кулинарни списания, останали от бабата на баща ми. От 1932 г.
Не е истина.Добре,че сте ги запазили през годините!

# 8 086
Имаше и други, но не съм ги открила. Майка ми ги пазеше, трябва да видя в нейният шкаф, който не съм разглеждала подробно след смъртта й. Помня, че имаше такова списание с любимите рецепти на киноартистки (от нямото кино). От него майка ми правеше нещо подобно на течен шоколад в моето детство, когато и помен нямаше от такива луксове.
А и аз обикновено запазвам интересни стари неща. Сега живея в жилището на родителите ми, но не съм стигнала да разровя и изхвърля основно, действам поетапно. Та скоро разчиствах чекмедже с лекарства, намерих рецепта от 1962 г. за сироп за кашлица за баща ми.

# 8 087
Като написа,че ще изхвърляш,вярвам,че ще си отваряш очите за разни ценности.След само 10год.,тези списания ще навършат 100 години!Чакаме и други интересни вещи.

# 8 088
Пони, малко нахално от моя страна, но ...
Може ли да снимаш две - три рецепти от списанието с яйцата? Интересно ми е дали може да се приготвят в наши дни ...
За бирата - 25 кила ечемик няма от къде да взема, нито да извърша целия процес в апартамент.

Моля те, снимай по страница за да се четат ясно буквите.

И рецептата за сиропа ще е интересна ако я качиш. Каква е била дозата, какво е активното вещество? От аптека ли е бил или се прави вкъщи?

# 8 089
Ще ти снимам утре на по-добра светлина. И наистина по една страница. Имам снимани и от книжката с яйцата, но пак не се чете

# 8 090
Една рецепта за яйцата ще е достатъчна. И ако може рецептата за сиропа?

Не знам дали осъзнаваш но имаш богатство - миналото, което можеш да споделиш с нас.

# 8 091
Интересни са ми старите неща. За съжаление при отчуждавания, местене, поколения много малко неща са се запазили. Ще публикувам и някои снимки, част от тях са на повече от век.

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 00:42 от Poni69

# 8 092
  • София
Като стана дума за рецепти, скоро намерих моята най- стара такава, от март 1979 г.

Не знам как съм ги пила тези капсули, като съм била бебе само на 9-10 месеца.
На всички в края на 70-те и началото на 80-те отзад има такъв печат, някъде даже и по два

До 1994 г. на рецептите ми отгоре пише Министерство на народното здраве, от 1994 г. е Министерство на народното здраве и социалните грижи и някъде след 1995 г. е Министерство на здравеопазването.

# 8 093
  • Street of Dreams
Taзи година изпълнявах рецепта за баща ми - ами те изглеждат още по същия начин!

# 8 094
  • София

И рецептата за сиропа ще е интересна ако я качиш. Каква е била дозата, какво е активното вещество? От аптека ли е бил или се прави вкъщи?

Повечето аптеки по това време приготвяха лекарства по лекарски рецепти. Предаваш рецептата и след няколко часа си получаваш шишето сироп, капки за нос, прахчета на дози. В София имаше няколко аптеки, работещи в неделя. На входа на неработещите се слагаше бележка с адреса им. Имаше и една денонощна в центъра.
Няма как човека да си го забърква в къщи.
Бланките бяха почти еднакви. Имах цели кочани с рецепти, правех си пищови за у-ще на тях.

# 8 095
Taзи година изпълнявах рецепта за баща ми - ами те изглеждат още по същия начин!
60г.по-късно.Joy А ако видиш елекронните,които са в сила от 01.07.21г.ще паднеш.Отиваш на крак при ЛЛ,той пише,после ти дава листче с имената на пациента и дълъг номер.С това листче отиваш на крак в аптеката и го даваш там.После ти дават лекарството.Номера,който е на листчето всъщност е електронната рецепта.Open Mouth
Ако не се лъжа по соц.време денонощната аптека беше на бул.Стамболийски,където сега е ''райфайзенбанк''.Не съм 100% сигурна,защото тогава не съм купувала сама в аптеките,а тази заради,която се ходехме в аптеката.Знам,че там правеха лекарства и мазила по рецепта.През 92-93г.все още изпълняваха такива рецепти.

# 8 096
  • Street of Dreams
Е, такива успешни модели не трябва да бъдат замествани Grinning

За електронните рецепти....няма да коментирам...

# 8 097
Зъболекарски стол от 30-те години.

# 8 098
Малка част от колекцията ми носни кърпички от 70-80те. За съжаление с най-хубавите, чисто копринени, са се обслужили зад гърба ми.

Каре, шито от майка ми през 70-те

Част от продукцията на покойната ми баба, на една кука. Заринати бяхме, сега са ми носталгични.

# 8 099
Не знам защо баба ми и сестрите й казваха на бродирани те карета мильо. И аз имам куп такива, даже скоро си купих много красиви малки покривчици от един магазин за втора ръка. Струваха по стотинки, плетени от немските баби. Ако някога ми остане време и желание, бих ги вложила в някои дрехи.

Общи условия

Активация на акаунт