Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 706
  • 11 934
  •   2
Отговори
# 1 455
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Аз потърсих Адамо, но при Хексе е Азнавур или съм пропуЩила нещо? Ама и Азнавур си го харесвам, та все тая! Simple Smile
Не си пропуснала, "Tombe la neige" Салваторе Адамо я пее, като е и неин автор. Песента излиза през 1963 г. като страна А на сингъл 45 оборота. На страна  B е песента "Car je veux". И в клипа пуснат от Добри е неговият глас. Ама рускините дето са ги сглобявали тези видеа са гОла вОда в знанията си.
Car je veux - https://www.youtube.com/watch?v=8QqitcVs0hs

Какви хубави песни са писани в онези години! Текстове, които ти грабват душата, мелодии, които веднага можеш да запееш и никога да не забравиш ...

# 1 456
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile съжалявам за недоразумението.
не знам защо, но бях сигурна, че Шарл Азнавур пее "Вали сняг" Simple Smile ще се коригирам.
приемате ли извинение? Simple Smile ще ги позакрия, че са регистрирани като оръжие за масова екзекуция. Simple Smile

Скрит текст:
даже две Simple Smile

# 1 457
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Добри, защо се извиняваш за незнанията на рускините?!
Освен това много е възможно Азнавур по концерти да е пял и тази песен. На мен също в ушите ми звучи като че ли пята и с неговия глас. Не е необичайно заимстването на популярна песен. Азнавур и Животът в розово пее. Peace
Велик глас, велик човек!

# 1 458
...
"Всички бяха приседнали край върбите да почакат, докато се поизцедят платната, а Калина сгъваше на глава късани кърпи, кога отдолу викна една от дружките им: „Къпят във вира мечката!“

И момите по-скоро сбраха платна, па хукнаха нататък.

Момчета, момичета, цял орляк деца подскачат край копката, подскачат и пеят —

Ой, мари мецо, мецано,

долго ти руно непрано;

ще го оперем за сбора,

ще го простреме на двора.

Мечката със забита в носът желязна брънка, у която е закачена веригата й, се гурка във водата, глади с предня лапа муцуната си и ту извръща очи към децата, ту към мечкаря, приседнал на брегът.
"Петко Ю. Тодоров
"Мечкар"

„Връзват халката на носа, мечката прави движения наляво и надясно и по някакъв начин влиза в ритъм. Веригата, която е завързана за халката, е вързана за китката на човека, и той - движейки лъка, движи и веригата. И за да избегне болката от придръпванията, мечката просто следва веригата.“

Още снимки в 2 част

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 14:41 от niljaniljo

# 1 459
Добри, защо се извиняваш за незнанията на рускините?!

profi_1
, какво ги погна тия рускини?  Flushed Може пък да са руснаците, а не рускините.Sweat Smile Ейй, все жените да са криви, не съм съгласна!
 Тук  може и да са сбъркали /първите или вторите/, но е факт, че каквото и да потърси човек на тяхната интернет сергия  е налице. Кеф ти музика, кеф ти филм без засечки и реклами, кеф ти океан от качени книги..Влизаш, плуваш  в тоя океан и избираш. Е, стават и обърквации от време на време, но само профи-та могат да го отсеят.
Аз например смело признавам, че Адамо ми се губи като име в музикален план..Нещо със Сан Ремо го свързвам и дотам.. Може би хора родени 10-20 години по-рано са го слушали по-интензивно, но понеже Пиаф и Азнавур са ги пускали по радиото, оттам ги знаем предимно. Поколение по-възрастно от родителите ни все пак.

А, Добри е вълшебник и винаги вади от торбата скритите чудеса. ..сега са я подвели тия руснаЦи...Simple Smile Днес ще го играя отявлена феминистка пък! Bowtie

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 15:23 от Walnuss

# 1 460
На предпоследната снимка е колаж с лицето на поета Валери Станков.Разсмях се ,минава за мечкар.

# 1 461
Спомени за онова време
"Преди повече от половин век през лятото цигани мечкари идваха в родното ми село Мечка, Плевенско Бяха на групи от двама-трима души и довеждаха опитомени и обучени от тях големи мечки да играят. Мечките бяха вързани с по два синджира – с по-дебел за врата и по-тънък за поставената на върха на носа им желязна халка. Другите краища на синджирите мечкарите връзваха в широките колани на кръста им. На врата на мечките висяха малки звънчета, а до ушите им – червени пискюли. Циганинът водеше мечката, свирейки с гъдулка, а тя пристъпваше след него, като постоянно въртеше главата си заради лаещите я кучета. След мечката вървеше циганката с две големи торби на раменете си и две дълги тояги в ръцете си да брани мечката от кучета.

Когато мечката дойдеше пред нашата порта, всички излизахме от къщата, за да я посрещнем. Мечкарят питаше дядо ще приеме ли мечката да играе у нас.  Дядо даваше съгласие и широко отваряше портата. Всички в голям кръг наобикаляхме мечката. Мечкарят засвирваше с гъдулката и запяваше мечкарската песен: „Де гиди, мецо, мецано...”. В това време мечката пристъпваше с краката си. С дърпане на синджирите мечкарят я подканяше да се изправи на задните си крака.

После идваше голямата атракция за нас – мечката газеше дядо за здраве. Възрастните мъже в селата от тежката полска работа имаха болки в кръста. Вярваше се, че ако ги гази мечка, болките ще намалеят. По-безстрашните дядовци позволяваха да ги гази мечка. Моят дядо също даваше да го гази за здраве. Изнасяха една голяма шарена черга и дядо лягаше по корем на нея. Мечкарят довеждаше животното. Мечката слагаше двата си предни крака на гърба на дядо и по команда вдигаше ту единия, ту другия и ги слагаше на гърба на дядо. После дядо плащаше на мечкаря, а баба даряваше циганката с брашно, хляб и всичко, каквото си изпроси.

Ангел Ангелов, Габрово

За да се научат на „танцувалните“ движения, още от малки животните били принудени от стопаните си да стъпват върху нагорещена ламарина.

„Стъпвайки върху нея, мечката се опитва да избяга и прави връзка с музиката и придобит рефлекс - като чуе тази музика да започне да отстъпва.“

След атракциите

# 1 462
профи, орехче, "смъмрянето" приех за шега, шега беше и "извинението" ми.  Simple Smile Simple Smile
видяхте ли какъв "сЮтЮен ви показах? Simple Smile Simple Smile Simple Smile
който не слуша ще получи такъв за празниците. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 1 463
На предпоследната снимка е колаж с лицето на поета Валери Станков.Разсмях се ,минава за мечкар.
Може и да сте права и ще корегирам. Благодаря.

# 1 464
мечка на селото на вуйчо ми и любимата вуйничка Simple Smile

и маймунка в друго село - едно от момичетата съм аз Simple Smile

бях обещала снимка на "ейчара", който не е HR Wink - познава се по кошницата за яйца. онова под качулката не се познава, но бих могла да съм и аз. или някой от братята ми Simple Smile

# 1 465
Фани Попова Мутафова

С Чавдар Мутафов

# 1 466
профи, орехче, "смъмрянето" приех за шега, шега беше и "извинението" ми.  Simple Smile Simple Smile
видяхте ли какъв "сЮтЮен ви показах? Simple Smile Simple Smile Simple Smile
който не слуша ще получи такъв за празниците. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Еее, зная Добри, че тук всичко е добронамерено! Simple Smile
Май е единствената тема, където няма спорове, конфликти и поводи за разногласия. Освен неоценимата познавателна стойност на показаните публикации.
 А сЮтЮена, който си показала е май прототипът на този, с който Мадона ни заблуждаваше, че тя  е открила топлата  вода. За първи виждам тази снимка.
Дай малко повече инфо по тази тема, моля!

.......................................
А темата за мечките/горките проскубани животинки, само името им мечки/ е много интересна, благодаря отново на  niljaniljo ..Така и нямах късмет в детството си да видя такова зрелище, а толкова исках. Сега не искам и да помисля за подобно нещо. Дори следя една страница във ФБ на мечето Мансур, спасено от руски пилоти, което вече е голям мечок, и за който се грижат. Много трогателна история имаше това мече, но вече порасна..Истински гризли мечок е вече. https://www.facebook.com/mansurbear/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=A … 0ZTZfrrhsDQqRsZel

# 1 467
  • Dope Reach
Глава на манекен, използвана от престъпника Джон Англин, за да заблуди пазачите в затвора Алкатраз. Той, заедно с двама други затворници, са избягали през юни 1962 г. Все още не се знае какво се е случило с тях. През годините многократно е било съобщавано за тяхното местонахождение, но никога не е било потвърждавано, че са те. Ако е все още жив, Англин трябва да е на 90 години.

# 1 468
Може и да сте права и ще корегирам. Благодаря.

Няма нужда от корекция, той си прави колажи и само лицето му е неговото, на снимка на реален мечкар.Има и по мускули на плажа, но  е същото-младеж мускулест и лицето му, а е на 56 някъде ,няма начин да е  той с тяло на 25.Той си прави шеги редовно, става, няма да се сърди.

# 1 469
Глава на манекен, използвана от престъпника Джон Англин, за да заблуди пазачите в затвора Алкатраз. Той, заедно с двама други затворници, са избягали през юни 1962 г. Все още не се знае какво се е случило с тях. През годините многократно е било съобщавано за тяхното местонахождение, но никога не е било потвърждавано, че са те. Ако е все още жив, Англин трябва да е на 90 години.

Скрит текст:

Рошелка, много интересна история! Там ли имаше във водите около Алкатраз акули и бягството бе невъзможно?
Сега ще прочета повече за този господин. Благодаря!!!
.....................................................
niljaniljo
, колкото повече научавам нови неща, толкова се убеждавам колко малко знам. Книгите на Ф.Попова-Мутафова дори ги имам, а как е изглеждала до сега нямах понятие. Колко интелигентна  и мила жена изглежда, дори е съвсем модерна, а аз винаги съм си я представяла някаква баба. Срам.. поне сега разбрах.
..............................................................

Добри, отново ни разби с документален материал от личния архив! Мечки, маймуни ...ако стане дума за крокодил като нищо и такова ще извадиш. Богато детство, неща, които не се чупят, а се пазят в сърцето!

Общи условия

Активация на акаунт