Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 766 087
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 10 965
Не можах и Дон Кихот да прочета. Не знам защо ми бяха толкова скучни задължителните книги.

# 10 966
Тези реалистични илюстрации, особено цветните, са така живи и колоритни от поне ранния 20в. Ето една книга на Ръдиярд Киплинг с оригиналните илюстрации от 30те години на 20в, илюстратор - Стюарт Трезилиан.

Май от началото на 21в има предпочитание към по стилизирани детски илюстрации а ла Зидаров.

# 10 967
The_Third о да, това за сериал по „Калкута“. Аз през няколко години все проверявам дали не са измислили нещо.

За известен комунистически уклон съм съгласна. Специално по събитията в Америка, които ми бяха и най-малко интересни. Но борбите на английските работници из фабрики и докове за по-добър живот, са малко или много на мястото си.
Не трябва и да забравяме за личната съдба на автора, със „съавтора“ му и кой знае какво още.

# 10 968
Хубаво обърнахте към книгите, защото в специалната тема такива уж съвременни бози тип робинята Изаура на хартия, се цитират, че не влизам вече в нея.
С Джералд Даръл ме подсетихте и за Тур Хейердал - Кон Тики, Ра, даже ми попадна негова книга за Полинезия (той всъщност е бил антрополог, или поне пишман-антрополог), та в книжката за Полинезия имаше интервю с последния човекоядец Simple Smile Един стар и болен полинезиец...
А по Кон Тики има филм, направен да изглежда като документален.

# 10 969
The_Third о да, това за сериал по „Калкута“. Аз през няколко години все проверявам дали не са измислили нещо.
За съжаление романът е непознат в страните в които могат да направят такава продукция както трябва и е малко вероятно да се случи.

# 10 970
  • BG
Те и днес са същите картони в библиотеките...Като модел...

Ще е спам, но не мога да се въздържа да не го напиша. Работя в голяма регионална такава  с фонд около 250 000 библиотечни единици от почти 38 години. На картони се пишеше до 1999 година. От 2000-та година минахме на програма " Автоматизирана библиотека ". Книгите се чекират с електронен четец, а потребителите се разписват на таблети. Личи си , че не си влизал отдавна в библиотека... Понякога се изумявам от категоричността на твърденията на някои хора, подсилени от невежеството им ...

# 10 971
Много след 2000г. в нашата градска библиотека беше с картони. Сега не знам как е.

# 10 972
  • София
Защо невежество? Една развита регионална библиотека не е показател за всички библиотеки в страната. В читалищните и училищните баш на таблети се подписват читателите.

# 10 973
Моля ви, поне в тази хубава тема да не спорим!
В библиотеката, която посещавам и след 2000г продължиха да са с такива картони.

# 10 974
Според мен, библиотеките вече остават за много специализирани търсения. В нета може да се намерят много неща за броени секунди. Като помня, като студентка, как ходехме в библиотеката на академията, търсехме по каталог, поръчвахме книгите, само и само да видим произведенията на някой "упадъчен" западен художник. Помня каква борба беше да видим нещо на Алфонс Муха или Густав Климт, които днес са масово по чаши и чинийки.

# 10 975
Те и днес са същите картони в библиотеките...Като модел...

Ще е спам, но не мога да се въздържа да не го напиша. Работя в голяма регионална такава  с фонд около 250 000 библиотечни единици от почти 38 години. На картони се пишеше до 1999 година. От 2000-та година минахме на програма " Автоматизирана библиотека ". Книгите се чекират с електронен четец, а потребителите се разписват на таблети. Личи си , че не си влизал отдавна в библиотека... Понякога се изумявам от категоричността на твърденията на някои хора, подсилени от невежеството им ...

Аз пък се "изумявам и ще го напиша за Вас госпожо": Днес на ул."Цар Симеон" за улеснение тук
Скрит текст:
, https://www.google.bg/maps/place/%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%A6%D … 3266046,89m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x40aa855b0559964d:0x5fc7d66b0b6d7808!2z0YPQuy4g4oCe0KbQsNGAINCh0LjQvNC10L7QveKAnCwg0KHQvtGE0LjRjywg0JHRitC70LPQsNGA0LjRjw!3b1!8m2!3d42.7032798!4d23.3100406!3m4!1s0x40aa8565a9de3205:0x4f3e482f3977efc7!8m2!3d42.7014009!4d23.327062?hl=bg&authuser=0   
 ако отидете със собствените си очи ще се уверите, че  все още използват същите картони! Взимам книги редовно дори в момента трябва да ги върна.

# 10 976
Ходих с дъщеря ми преди месец във видинската библиотека. Не бях ходила понече от четвърт век. С картони е. При това си взе книга от поредица, която чете вкъщи - на другия край на Европа. Какво значение имат картоните, когато фондът е осъвременен!

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 09:39 от ierldan

# 10 977
  • BG
Защо невежество? Една развита регионална библиотека не е показател за всички библиотеки в страната. В читалищните и училищните баш на таблети се подписват читателите.

В периода 2008 - 2009 година всички библиотеки с над 3000 фонд минахме през програма " Глобални  библиотеки " чрез фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Наляха се едни огромни пари за обучение. Всички имаме  минимум по четири квалификации - две по информационни технологии и две по специалността / зависи в кой отдел си, аз например съм в " Краезнание "/.В читалните зали потребителите  ползваха компютри на стойност 2500 лева

И малко информация от кухнята - в читалищните библиотеки се набляга на т.нар. " културно - масова дейност "и по - малко на обслужването на читателите. Не се спазва  и работното време .

Юли месец в библиотеката в Балчик колежката от " Обработка и каталози " беше хукнала към село рано сутринта, без да уведоми колегите си, та се получи конфузна ситуация аз да идвам от 130 километра да се видим, а нея да я няма...

В заключение искам да кажа, че не е до липса на финансови възможности, а до желание у колегите. Всичко, което получихме ние в материално отношение /както казва нашия админ " луксове и благинки "/ го получиха и библиотеките в най - забутаните села.Вероятно проявявам пристрастие - аз съм от тези, за които професията е привличане, страст и любов за цял живот.

Прочетох мненията - имаше колеги, които категорично от мързел отказаха да участват в програмата и да се обучават. Насила не можеш да дадеш.

# 10 978
Това по никакъв начин не променя факта, че много библиотеки в София, да не говорим в провинцията, са на старите физически картони.

# 10 979
Аз мисля, че доста малко хора ползват читалищните библиотеки и те са точно от категорията, която трудно би се оправила с техническите новости.

Общи условия

Активация на акаунт