Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 765 171
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 11 850
  • Пловдив
А дали е хигиенично и опасно - ако от сапуна ставаха проблеми то редица поколения да са осакатени. Прабабите ви и прадядовците само с течен сапун са се мили през 1904.....
Страхотна логика. Баба ми са били 4 деца, до възраст да имат деца доживяват две. На мъжът ми единия дядо са били 7, оцеляват 5.

# 11 851
Нямам нищо против сапуна за лично ползване, просто ми стана интересен преходът към течния еквивалент, подобен на много неща, които бяха заместени от други, малко по-различни като продукт, но със същата функция. Не съм виждала сапуни на обществени места от години. Може и да не са опасни и да не осакатяват, но явно има причина да не се използват масово сред много хора.

# 11 852
На обществени места, с нарастване на опасности от зарази, не  е практично твърд сапун ,след като има течен и  може да блъснеш (не с пръсти ,дори през дреха) да тръгне.
 Иначе със сигурност е  повече химия от  простия сапун мазнина и сода..

# 11 853
Течният сапун е по-удобен, особено, ако го ползват повече хора. Твърдият се разтича, омеква, и на мен не ми е приятно да се мия с някакъв омекнал гаден сапун в мърлява сапуниерка. Имам в банята твърд сапун, но стои по-надалече, за лично ползване. На мивката слагам течен. Купувам си от един сайт много приятни английски течни сапуни, в красива опаковка и дискретен приятен аромат.

# 11 854
  • Под сянката на разлистените кактуси
Течният сапун не е екологичен, аз лично не ползвам. Някои от съставките му не се разграждат, попива в почвата и замърсява питейната вода. И е опакован в пластмаса, докато твърдият обикновено е в хартия

# 11 855
Не съм виждала сапуни на обществени места от години. Може и да не са опасни и да не осакатяват, но явно има причина да не се използват масово сред много хора.
Ами много просто, твърдият сапун не е естетичен, остават косми по него, става лигав, губи форма, поставката трябва да се чисти много по-често, а и няма как да го оставиш да се използва до край защото малките парчета са грозни, чупят се и т.н. Течният решава всички тези изцяло търговски проблеми. Течния сапун е изобретен 1865г между другото 😉
А, сетих се за книжката сапунени листа на БТС.

# 11 856
Който не е стъргал домашен сапун за да сложи в пералня да не ми говори за други сапуни. 🤣
Обаче няма петна, няма пожълтели дрехи...
Сега има ли останали места в България, където се прави сапун...Домашен, на калъпи.

# 11 857
През 1904 година са родени двамата ми дядовци Mr. Green

# 11 858
Имам домашен , годен е макар престоял доста  и изветрял аромата в някои калъпи, дето е имало. Стъргала съм за пералня, варила съм да стане течен , да не остават парченца ,лепнати по прането. Свекърва ми го вареше от мас , останала от прасета, от пръжки и сода каустик, някъде парфюмиран, някога натурален. Само за бебетата купувах  когато намеря детски прах.
   Мерси, и сега имам на чешмата калъп, ама нещо стои , докато се напука от слънцето , рядко посягам.
 Хубавото си е хубаво, пък било вредно,  кое не е вредно.На всички мивки има течен,има и в сапунерка в банята. Като бях млада ,забравях да купя  и отнасях критика ,та нагласих куфарче допломатическо и пълнех да има.
 Миналите времена на нямане дори тези ,дето сме преживели няма да приемем.
 Оправдано само при нужда ,от алергични, екологични и други причини, дето всеки си има. Масоов  върви практичното.
 Не знам кой  и къде ,но правят домашни ръчни сапуни, ароматизират ги, доста скъпи са.

# 11 859
А дали е хигиенично и опасно - ако от сапуна ставаха проблеми то редица поколения да са осакатени. Прабабите ви и прадядовците само с течен сапун са се мили през 1904.....
Страхотна логика. Баба ми са били 4 деца, до възраст да имат деца доживяват две. На мъжът ми единия дядо са били 7, оцеляват 5.
Страхотни изводи правите ! И това явно са последиците от ползването на сапун ! Мислите ли като пишете ?
Прабаба ми е имала 6 деца, оцеляват само 3, от които най-големия и син умира в болница от инфекция. Но не обвинявам за това предците ми, че са ползвали в живота и домакинството си това каквото са имали под ръка и им е било достъпно. Такива са били времената.

# 11 860
  • Пловдив
Страхотни изводи правите ! И това явно са последиците от ползването на сапун ! Мислите ли като пишете ?
Прабаба ми е имала 6 деца, оцеляват само 3, от които най-големия и син умира в болница от инфекция. Но не обвинявам за това предците ми, че са ползвали в живота и домакинството си това каквото са имали под ръка и им е било достъпно. Такива са били времената.
А, ето сам  стигате до извода - ползвали са каквото има, а не че е най-доброто възможно. Благодаря, много обичам сам/сама някой да се опровергава. Има ЗАЩО да не  се предпочита твърдия сапун.

# 11 861
Най - важно е да продължаваме да си мием ръцете и след пандемията, с който каквото предпочита. 🤣

Последна редакция: вт, 01 ное 2022, 07:52 от *Биле омайно

# 11 862
То щото 1904г само по сапуните е имало бактерии, всички останали повърхности са били стерилно чисти 🤣

# 11 863
Тези листчета ги ползвах само като ароматизатор между дрехите. Не, че са миришели много хубаво де.....

# 11 864
То щото 1904г само по сапуните е имало бактерии, всички останали повърхности са били стерилно чисти 🤣
Дамммм всичко останало определено е било стерилно! Особено външните тоалетни! И като си насапунисаха веднъж ръцете с калъп сапун и ....  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт