Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 38

• 44 263
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Румка, аз от бизнес не разбирам, никога няма да мога да правя това, но като го каза - ами логично е и много по-просто точно така да го направиш. Пуснах информацията само по отношение на стабилността на банките. Защото аз, като абсолютен неспециалист, възприемам табличката като класация. Дори да не е класация.

# 616
Така като сте подхванали банките (дори да не е за тази тема), какво ще кажете за УниКредит за ипотечен кредит ?

# 617
  • В планината / На морето
Аз смятах да си открия сметка в нова банка, и да пренасочвам плащанията към нея. От старата ще се разплащам, докато свършат парите. И после ще ги закрия, старите

И коя ще е новата ?

# 618
# 619
Така като сте подхванали банките (дори да не е за тази тема), какво ще кажете за УниКредит за ипотечен кредит ?

Аз съм при тях. Има и по-добри оферти в момента. Зависи какви условия ти предлагат. Като лихви са сравними с другите, но има доста неща, които не ми харесват.

# 620
Cpaвнeниe: B ĸoя бaнĸa e нaй-изгoднo дa oтвopитe paзплaщaтeлнa cмeтĸa?
https://money.bg/savings/sravnenie-v-koya-banka-e-nay-izgodno-da … telna-smetka.html

# 621
Ричи, това е от преди 3 години.
https://www.moitepari.bg/content.aspx?name=razplashtatelni-smetk … razhodi-po-smetka
Това е актуално, но пък мн малко банки има. Ако намерим нещо такова с повече банки ще е идеално.
Това с малките и отрицателните лихви си е факт. Обаче няма да е вечно, така че не виждам какво има да се мисли. И да си на минус оъ някоя сметка ще е някаква минимална сума.

# 622
Основната лихва за целия ЕС, Еурибора, продължава да пада обаче още.
Лошото е ,че българските банки ,когато е отрицателна, както е сега (-0,5) я слагат равна на 0, което е противозаконно, но няма кой да ги осъди, както тук вече няколко банки ги осъдиха.

https://www.euribor-rates.eu/current-euribor-rates.asp

За сметките в банките , къде е най-изгодно, може всеки сам да си отвори страниците на банките и да сравни таксите .
Там ги пише всичките.
Пуснах статията само ориентировачно.

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 11:11 от RichiRich

# 623
  • София
С мъжът ми обмисляме да купим апартамент от тук: https://www.gardenresidence.bg/. Мен, честно казано, ме притесняват някои неща: на зелено цените са добри, но ме е страх да не се случи нещо; близо е до Ломско шосе и е доста шумно, но може би тези по-навътре, които гледат към парка, ще е по-добре. Сега сме от другата страна на Ломското, но по-навътре, пак си е шумничко, но се понася. Притеснява ме и това, че ако купим сега етап 1 и докато построят всички останали сгради ще е ужас от шум и прахоляк.

# 624
  • София
С мъжът ми обмисляме да купим апартамент от тук: https://www.gardenresidence.bg/. Мен, честно казано, ме притесняват някои неща: на зелено цените са добри, но ме е страх да не се случи нещо; близо е до Ломско шосе и е доста шумно, но може би тези по-навътре, които гледат към парка, ще е по-добре. Сега сме от другата страна на Ломското, но по-навътре, пак си е шумничко, но се понася. Притеснява ме и това, че ако купим сега етап 1 и докато построят всички останали сгради ще е ужас от шум и прахоляк.

Не мисля, че ще е особено шумно откъм Ломско шосе, тъй като сградата на Ваклин малко или много ще изолира.
Харесал съм си североизточен апартамент - хем ще е по-спокойно, хем не очаквам в близко време да се построи предвидената детска градина при автобусното обръщало.

# 625
  • София
Ние искаме тристаен, май този който гледа към училището. Гледам, че повечето пише, че са продадени, дали е възможно това.
И се чудя, ако изберем апартамент, които гледа към вътрешната част (двор) дали няма да е шумно от паркинга.

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 10:45 от Дидка-бандитка

# 626

Аз съм при тях. Има и по-добри оферти в момента. Зависи какви условия ти предлагат. Като лихви са сравними с другите, но има доста неща, които не ми харесват.

@Vessela, по-подробно може ли да кажеш какво не ти харесва, ако имаш база за сравнение, или чисто теоретично? Ако искаш да споделиш, разбира се.

# 627
Дори да изключим последното оплакване, което подавах срещу техен охранител, който се опита да ме избута, за да не сядам - бременна в 9-ти месец.

Обвързващите неща към кредита не ми харесват. Първо - прехвърлиха ме към друга пенсионна компания без да питат. Което е незаконно, писах жалби, но на Комисията за финансов надзор не й се занимава.
Второ - три карти, две дебитни и една кредитна ми дадоха към кредита, с цел "да намалим лихвата". Едната карта ми е излишна, след първата година има и такса, трябва допълнително да ходя и да се разправям за закриване.
Три - оставила съм едни пари на депозит, от които при нужда покривам вноските. Вече условията им за депозит са много зле.
В повечето клонове обслужването е лошо, чака се, а като попаднеш  и на някоя неадекватна служителка - като тая, която ми обясняваше, че взаимните фондове били свързани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Като лихва все още е ок, ГПР ми е горе-долу каквото щях да взема и сега като нов клиент. Когато теглих кредита, беше малко под това, с което привличаха новите - а повечето банки все още дават по-добри условия на новите клиенти в сравнение с вече отпуснати кредити. По тази причина обаче не искат да ми свалят лихвата или го правят с такива оферти, че не ми е изгодно.
Специално за потребителски - наскоро проверявахме за майка ми - намалили бяха драстично таксите за усвояване за някои групи клиенти.
Много важно - "препоръчват" застраховател, с който работят. По закон можеш сам да си избереш който искаш и нямат право да откажат. В периода, когато си подновявах застраховката, те сменяха Дженерали с Алианц, получих съобщение от Алианц, че ако ги избера за застраховател, получавам близо 50% намаление на премията. Което ме устройва, защото полицата е в полза на банката. Трябваше доста разправии, за да сключа при Алианц, бяха се подготвили веднага да ми подновят в Дженерали с двойно по-висока премия. Много ги затрудних с въпроса какви покрития се включват и мога ли да доплатя за допълнителни. Настана едно звънене, питане, търсене... Освен това си спомням, че трябваше да ида в клона в точно определен ден за застраховката, което е доста глупаво.
За намаление на лихвата ежемесечно ми вземат вноски, които отиват в един от взаимните фондове на Amundi, бивши Pioneer. Насочват към консервативния, който за лош късмет в един период беше с отрицателна доходност, после се пооправи. Да знаеш, че можеш сама да си избереш в кой фонд да бъдеш. Служителките обясняват, че този е безрисков и нищо няма да изгубиш, но не е точно така. И да знаеш, че парите от него можеш да си теглиш по всяко време, но с пет дни предизвестие. Недостатъкът на чуждо управляващо дружество.

Като цяло - обслужването и условията им са влошени в сравнение с преди години.

Важно за имота - имах проблем с оценяването, намаляват с 10% автоматично оценката, която дава оценителя и не ти го казват. Не знам дали още го правят, но май им е стара и продължаваща практика. Други банки също го правят - 5%, 10%... В резултат реално не финансират 90% от стойността, както твърдят. Освен ако не си купил някой имот с цена доста под пазарната. Примерно скоро разпитвах в друга банка (българска, по-малка, да не правя реклама) - там финансират до 80%, без да намаляват направената оценка. Приятелка, взела от тях, ми каза, че лесно се разбрала с оценителя, избран от банката и така успяла на практика да получи към 90% финансиране.

Това се сещам засега Simple Smile

# 628
Освен това при ипотека задължават кредитоискателя да сключи застраховка Живот - земи тия 900 лв годишно отгоре. Иначе лихвата беше като на всички други - 2.8%, таксите също горе-долу същите. Но с тая застраховка ме загубиха.

# 629
  • София
Довечера ще си прочета договора, но мисля, че застраховката живот е далеч от 900 годишно. По-малко е.

Общи условия

Активация на акаунт