Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 38

• 44 265
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
  • В планината / На морето
Според мен няма как да станат отрицателни лихвите по депозитите , тоест банката да ти краде от парите.

# 601
  • София
Преди година и половина или 2 може би в жк Малинова Долина се продаваха апартаменти на 400 евро/кв.м. Блокът е старо ЕПК, но не съвсем старо, може би от 94-96 година. Не е узаконен, на акт 14 е, но към момента е на 70% населен. Скоро разбрах, че пак се продават апартаменти, но на доста по-висока цена. И пак идват евтини. Ясно за акт 14, ама какво друго може да е уловка? Не че това е малко де, ама твърде евтино ми се вижда. Все в един момент ще се узаконят, след като блокът е почти населен.
 Мисля че се сещам за кой блок става дума и все пак кой е блока? Защото този за който се сещам (на акт 14) доколкото знам има много ама много сериозен проблем със собствеността на парцела/ навлизане в чужда земя или нещо такова беше, заради което може и въобще никога да не получи нищо повече.

Блокът е на 8 етажа, с 6 или 8 входа. ЖСК, блок 23. Извинявам се за дългия чаршаф, нещо от телефона не успявам да скрия.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 13:04 от miamim

# 602
Ау, ЖСК от 94-95 г., което не е приключено (извън евентуални проблеми с навлизане в чужди имоти), си е набутвация отвсякъде. В неприключено ЖСК продажбата става с гласуване от общото събрание (за освобождаване на член-кооператор и за приемане на нов член-кооператор), а тези решения подлежат на обжалване. И започва една десетилетна и повече съдебна сага. Това от опит го казвам!  Обикновена "нормална" продажба може да има само след закриване на ЖСК-то, което става след като всички член-кооператори са си взели нотариалните актове. Нотариалните дела за ЖСК-тата бяха преди в стария Нотариат на Патриарха, сега не знам къде се намират.

# 603
  • София
Да, разбрах за освобождаването на стари и приемане на нови членове. Случва се на общото събрание с нотариално заверена молба. Наш приятел си купи там  преди 2 или 3 години 123 квадрата за около 35 000 евро. Когато аз започнах да се интересувам цените вече бяха минали 60 000 за тристайните. Та човекът си живее там, плащат си ток, вода и казва, че са си ок. Не знам дали ще успеят да се узаконят, уж нещо действат в тази насока. Ама и да не успеят, какво им е.

# 604
Ами случва се това, че може да се обжалва решението на общото събрание за избор на нов член-кооператор. И се точи дело. И какво ще реши съдът зависи от "вътрешното убеждение" на съдиите Smirk Пък ако съдът отмени решението на общото събрание, примерно, тогава к`во пра`иш, съдиш за парите този, на който си ги дала. До излизане на Акт 16 нямаш нотариален акт, нямаш имот, ти си само член-кооператор. С Акт 14 вероятно са на промишлен ток за начало.
Парите, които са събрани за строежа от член-кооператорите, вероятно вече са изхарчени. За разходите по всеки следващ етап на завършване ще се събират още пари. По колко - както реши общото събрание. Ако не платиш вноската си към кооперацията (жилищна в случая), това мисля, че беше основание за изключване на член-кооператор, пак с решение на общото събрание. Това решение пак може да се обжалва.
Какво ще кажеш за тези хипотетични варианти, ако се случи някой от тях, това би ли било ОК за теб?

# 605
  • София
Не мислех, че е такъв батак работата Grinning Благодаря ти.

# 606
Според мен няма как да станат отрицателни лихвите по депозитите , тоест банката да ти краде от парите.
Те и в момента се получават отрицателни, но много хора не го разбират. Ако вкараш примерно 10 000 лева, в която и да е банка след една година ще изтеглиш максимум 9 950 лева. При тази сметка включвам начислените такси на банката за вкарване, изкарване и т.н.

# 607
Да, Нико, това имах предвид като писах, че са им високи таксите. Не само за месечна поддръжка, но и всички текущи са твърде много за мен.

# 608
Те и в момента се получават отрицателни, но много хора не го разбират. Ако вкараш примерно 10 000 лева, в която и да е банка след една година ще изтеглиш максимум 9 950 лева. При тази сметка включвам начислените такси на банката за вкарване, изкарване и т.н.
Да така е, но това са такси , а лихвата няма как да стане явно отрицателна

[/quote]Да, Нико, това имах предвид като писах, че са им високи таксите. Не само за месечна поддръжка, но и всички текущи са твърде много за мен.[/quote]

Следва какво ? - Бурканбанк и Дюшекбанк и плащане на сметките в кеш на касата на изи-пей във Фантастико

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 14:16 от RichiRich

# 609
Такси са, но мен като клиент какво ме грее дали банката ги нарича такси, отрицателна лихва или каквото там реши. Важното е, че поне от една година няма влог, при който да вкараш пари и след време да изтеглиш минимум същата сума. За нарастване да не говорим.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 14:55 от Анонимен

# 610
Такси са, но мен като клиент какво ме грее дали банката ги нарича такси, отрицателна лихва или каквото там реши. Важното е, че поне от една година няма влог, при който да вкараш пари и след време да изтеглиш минимум същата сума. За нарастване да не говорим.
Така е, банката винаги печели.

# 611
Мислех да се преориентираме към ПИБ

# 612
Румка, виж ЦКБ и по-малките банки какво предлагат, ако са ви удобни. Про Кредит твърдят, че нямат такси за откриване и обслужване за фирмени депозити.

# 613
https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/pr/date/2019/html … b474e3467.bg.html

Който разбира, да коментира. От икономисти, на които вярвам, знам, че не биха се наели да коментират финанси, това си било съвсем различна специалност.
Четох някакъв коментар на резултатите от горния тест, че критериите били ненужно завишени, направо невъзможни сценарии, но на български "независими" икономисти и финансисти не вярвам.
Та мислете, като си местите сметките, особено фирмените, че да не увиснете за няколко месеца с блокирани пари.

# 614
Аз смятах да си открия сметка в нова банка, и да пренасочвам плащанията към нея. От старата ще се разплащам, докато свършат парите. И после ще ги закрия, старите

Общи условия

Активация на акаунт