Водата е движещ фактор в живота заради важната роля, която играе в него. Използваме я в чист вид и като основа на много продукти. Най-често водата пристига при нас бутилирана. Тя трябва да е абсолютно прозрачна и без чужди примеси като аромат например. Разпространението и продажбата на вода има постоянно търсене, затова на пазара съществуват най-различни марки. Бутилираната вода е лесно достъпна и бързо всеки може да я закупи, но внимавайте не само за качествата на самата вода, но и за тези на нейната опаковка – бутилката.

Бутилираната вода може да бъде естествена или изкуствено създадена, затова я избирайте не по красивия дизайн, а по нейното съдържание. Естествената вода, разбира се, е по-добра. Тя се извлича от дълбоки кладенци или минерални извори. Изкуствена вода наричаме тази, в която са добавяни примеси. Те могат да бъдат различни микро- и макроелементи – минерални соли, консерванти като сребро, йод и въглероден диоксид, за да се съхранява по-дълго.В повечето случаи водата се пие почти веднага поради нейната ежедневна употреба. Хората не са свикнали да говорят за нейния срок на годност. Както всичко друго обаче, водата също има такъв и той се определя от условията и продължителността на съхранение.

При нормални условия в полимерна бутилка срокът на годност на водата е около година и половина, а в стъклена – до две години. Въпреки определения срок, с времето полезните вещества във водата постепенно започват да губят силата си и дори да изчезват. Фактор, влошаващ качествата на водата, е светлината например. Най- е водата да се съхранява в хладилник, тъй като там се запазва нейният най-добър вкус. Oптималната температура за консумация на водата е 15 – 30°C.

Качествата на водата зависят и от това дали са качествени бутилките за пренос и съхранение. Най-добрият материал за пластмасови бутилки е поликарбонатът (в долната част на бутилката е номер 7 в триъгълника). В бутилки от други материали водата абсорбира пластмасови елементи.

Доказано е, че колкото по-малък е обемът на бутилка с вода, толкова по-дълго можем да я съхраняваме. Проучване доказва, че водата в галоните от 19,8 литра запазва своите качества за около 6 месеца, а тази в 6 литра и разфасовките надолу – за период от 1 – 1,5 година.

Препоръчваме ви вода „Горна баня“, винаги прясно бутилирана и нискоминерализирана. Вода с доказани благоприятни свойства и качества, лесно достъпна в почти всички вериги магазини.


Посетете темата "Силата на водата", където имате възможност да спечелите страхотна награда - термочаша.
Можете да се включите с коментар до 30 септември включително.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 12:30 от Редактор***