Водата е нужна на всеки жив организъм, вкючително и на децата. За да са жизнени, енергични и здрави децата ви, давайте им редовно и достатъчно количество вода. Не чакайте те да ожаднеят и сами да си поискат, подсещайте ги вие, изградете им навик.

Повечето деца не обичат да пият вода, защото тя няма вкус, затова можете да пробвате различни изпитани методи. Наливайте вода в любимата им цветна чаша или бутилка. Добавяйте към нея резенче лимон, лайм, листа мента, ягода или някакъв плод например. Децата си набавят вода и чрез плодовете и зеленчуците, затова те трябва да са неотменна част от ежедневното им меню. Техният прием трябва да започне след навършването на 6-месечна възраст.

Децата са много активни, когато са здрави. Те имат енергия и жизнена сила, която ги кара да не се задържат дълго на едно място. Обичат да играят, да тичат и непрекъснато са в движение, затова като отговорни родители една от вашите задачи е да следите дали пият достатъчно вода.Приемът на вода трябва да започне, още докато децата са кърмачета. Самата кърма съдържа 90% вода и кърмачетата рядко изпитват жажда. Затова има дилема между това да давате ли на кърмачетата до 6 месеца допълнително вода, или тази в кърмата е достатъчна. Световната здравна асоциация обяви позицията си за изключителното кърмене на бебетата до 6-ия месец, което изключва приема на вода. Българската педиатрична асоциация пък не подкрепя еднозначно изключителното кърмене и не отрича приема на вода.
Ако се притеснявате дали бебето ви е добре хидратирано, следете памперсите му. Нормално те трябва да са 7 – 8 мокри памперси на денонощие, като сутрешният е най-пълен. Тук задължително условие е майката да приема достатъчно вода. Както при възрастните, така и при децата общият вид говори много. Тъмна урина, хлътнали очи, сенки под тях, напукани устни са признаци за сериозна дехидратация и ако ги има, трябва да увеличите количеството вода. Съществува трето мнение, което гласи, че след кърмене устата на кърмачето трябва да се изплаква с лъжичка преварена вода. Това се прави като предпазна мярка от появата на млечна гъбичка. Няма обаче факти, които да гласят, че ако не го правите, гъбичната инфекция задължително ще се появи. Едно е сигурно и няма разногласия по въпроса – със започване на захранването с допълнително храна, различна от майчиното мляко, задължително трябва да давате вода. Tвърдата храна се нуждае от допълнителни помощници, за да се преработи успешно в бебешкото стомахче. С времето децата порастват, стават физически по-активни и приемът на количеството вода трябва да се увеличи.

Каква вода трябва да пият децата ви?
Обърнете внимание на етикетите. Задължително трябва да давате вода с ниска минерализация, с ниско съдържание на натрий и флуор. Ако имате съмнения или се налага да дадете вода, в чийто произход не сте сигурни, задължително я преварете. Трапезните и изворните води за директна консумация са най-популярната алтернатива в днешно време. Те имат сертификати от МНЗ, че са годни за бебета заради много ниската си минерализация.

Какво количество вода трябва да пие подрастващото дете?
Нормата за количеството вода е 30 мл на всеки килограм телесно тегло. Но знаем, че всичко е много индивидуално. Всяко дете е различно и има различни потребности. Ако детето иска да пие вода, нека пие на воля, независимо че ще надвиши предписаното количество!

•   от 1 до 3 години – трябва да изпива минимум 1 литър течности, като значителна част от тях получава с храната – супи, мляко, сокове; старайте се останалите течности да си набавя от вода или, ако иска сок, нека да е домашно изцеден.
•   от 4 до 8 години – специалистите съветват количеството вода да е 1,4 л вода на ден.
•   от 8 до 14 години – количеството вече трябва да достигне 1,5 л.
•   възрастен – препоръчва се приемът да е 2 литра вода.

Как да насърчим децата си да пият вода?
Трябва да възпитате децата си да пият вода, защото това е много важно за тяхното здравословно състояние. Подбрахме следните съвети, с които да ви помогнем, за да знаете какво да правите и какво да не правите:

•   не ги карайте насила да пият вода;
•   дайте им положителния си пример и вие самите пийте вода;
•   носете винаги бутилка с вода, където и да отивате;
•   поставяйте бутилка с вода в раничката му, когато отива на училище;
•   вкъщи го подсещайте да пие вода;
•   разнообразявайте вкуса на водата, като сменяте нейния вид;
•   добавяйте някакъв плод във водата;
•   давайте водата, като разказвате за нейните полезните свойства;


От изключително значение е вашето дете да бъде добре хидратирано, тъй като така то ще се чувства здраво и неговата физика ще се развива нормално.
Бъдете отговорни, погрижете се за вас и вашите деца, пиейки достатъчно вода!

Минералната вода е много по-полезна от чешмяната. Добре е преди употреба да проверите внимателно нейния състав, защото минералната вода трябва да не е каква да е, а да е с ниска минерализация. Специалисти ви препоръчват Сердика и трапезна вода на БК „Горна баня“. Изследвания и анализи доказаха благоприятните свойства и нейния отличен физико-химичен състав, подходящ за ежедневна употреба.


Посетете темата "Силата на водата", където имате възможност да спечелите страхотна награда - термочаша.
Можете да се включите с коментар до 30 септември включително.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2019, 14:33 от Pедактop