Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 868
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Лекари си намери, на които да разчиташ.

# 571
  • София
Има страшно много детайли, никой не може да ти каже дали нещо би се случило така или иначе.

Иначе да, аспиринът минава през плацентата, докато НМХ - не, точно както ти е обяснил Сигридов.
Много зависи и какви са мутациите. При хомозиготни мутации при майката, бебето също има поне хетерозиготна мутация, така че в тези случаи аспиринът би трябвало да влияе добре и на бебето.

Колкото и да обсъждаме тук, важното е как се развива бременността и как я следи лекаря ти, дали ходиш на преглед достатъчно често и дали е адекватен като види проблем да ти назначи промяна в терапията.

Може и да е така момичета, но това не е подходящо отношение за частна болница. Иначе аз съм питала и назад в темата, при моето положение трябва ли преди следваща бременност да правя пълен пакет тромбофили и да пия АП предварително ? Сигридов твърдеше, че при следваща бременност особено ако е над 30 години, трябва да съм на фракси най-вероятно. А тук в темата чета, че АП действал главно при лош кръвоток, който можело да не е свързан с генетични проблеми. Тоест какви са всъщност нещата ? От него си бях създала други представи за това какъв е точно риска. Това, което той ми е обяснявал как АП се пие само до определена седмица, в която задължително винаги се спира и само на клексан или фраксипраин, защото АП минавал през плацентата към бебето след тази седмица май беше 30-та или не си спомням коя. Не съм сигурна.
Вие как бихте действали ? Бихте ли изследвали всичко при следваща бременност или ще разчитате на това, че са протекли добре нещата първия път ?
Аз имам подозрения, че ако не беше двуплодна бременност, и единия близнак да се редуцира, сигурно и аз щях да съм имала загуби. Възможно ли е по този начин да се редуцира единия, точно поради лош кръвоток или това няма нищо общо с тромбофилията и с кръвотока ?

# 572
Много интересна тема ми е убягнала!
Ще се включа с въпрос към по-опитните и ще се върна да си чета из темата.

Ако бременна е с нискорискова тромбофилия и е на терапия с НМХ и аспирин, приема прогестерон и приемем, че се появи кървене в първите седмици заради отплепване на плодния сак. Коя е най-добра реакция преди да се добере бременната до лекар (пък и за след това, че в темата чета за доста неадекватни решения от страна на следящия бременността доктор при подобна ситуация)

От консултация при Русев помня, че при кървене трябва да се спре НМХ и аспирин и да се приеме К вит.
А прогестеронът? Малко шах и мат - при увеличаване, риск за бременноста заради тромбофилията; при спиране/намаляване - пак риск.

Какво се прави всъщност?
Едит: Ситуацията е хипотетична, в Надежда съм, при д-р Персенска, предстои ми трансфер

# 573
  • София
Аз точно в тази ситуация като се опитах да намаля прогестерона по схема, прокървявах. Но не бях на терапия. И утрогестана го пиех (доколкото знам когато се пие увеличава кръвосъсирването, при вагинално поставяне май няма този ефект).

# 574
Вагинално няма кръвосъсирващ ефект, това съм го коментирала с 4 АГ-та и Паскалева, та дори и на опаковката го пише , че не повлиява черен дроб, кръвосъсирване и кръвно налягане.

# 575
Аз съм имала прокървяване ( не от нмх) и отлепяне в първия триместър, на фона на прогестерон и нмх. Лежах и в болница.
 Първо! - редно е да имате връзка с лекаря назначил нмх, ако прокървите да ви коригира терапията. Второ - в спешните кабинети на частните болници могат да реагират. Аз ходех веднъж месечно при аг-лекар от частна болница, ако ми се наложи по спешност да разчитам на базата на болницата.
 В тази ситуация Паскалева ми каза да спра нмх до 2 чисти дни и да следвам указанията на лекуващия ме, аг-то каза същото.Аг-то от частната болница веднага ми включи нош-па 3х2, за да е спокойна матката, защото кървенето може да предизвика контракции, магнезий системи, вит. С ( заради по-малкото странични ефекти от вит. К ) и утрогестанът през уста, пълен покой - лежане 3 дни и никакъв запек и напъване.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 13:11 от Анонимен

# 576
Калчев, Сигридов и Русев ме бяха предупредили при прокървяване да спра нмх и ап. Калчев ми обясни някои неща за аспирина и отлепването, няма да ги преразказвам, защото може и да не съм разбрала правилно. Сигридов ме беше предупредил обаче, това към 14 седмица някъде, че плацентата ми е ниска и при "вдигането й" може да прокървя. Слава Богу, така и не ми се случи, но дори и да бях, щях да търся него или Калчев. Всяко кървене по време на бременност изисква задължително преглед, тел.обаждане е категорично безсмислено.

# 577
Момичета от Пловдив съм днес бях при доц Конова, тук във форума ме посъветваха да си запиша час при нея и нейното мнение че не съм за терапия с клексан ( имам една загуба в 6 г с, но сега не съм бременна) това ми е резултата от тромбофилията, назначи ми да изследвам щитовидната жлеза и микробиология  
Какво е вашето мнение, благодаря на всеки отзовал се

# 578
  • София
Аз не бих спряла НМХ/Клексан при 5 мутации, от които 3 хомозиготни.

Витамините Б9 и Б12 изследвала ли си? А хомоцистеин?
MTRR е свързан с намалено усвояване на Б12. MTHFR е свързан с намалено усвояване на Б9 и Б12. При ниски Б9 и Б12 могат да се получат дефекти в развитието на бебето, също може да се повиши хомоцистеин, който от своя страна повишава риска от сърдечно-съдови инциденти. При мутации в тези гени Б9 и Б12 трябва да се приемат само в бионалични/метилирани форми.

Щитовидната жлеза и микробиологията си ги изследвай, те са важни за бременността, но нямат общо с тромбофилията.

# 579
Есито,имаше още едно изследване за спина бифида и затруднено усвояване на вит. от В групата, но не го помня. В брошурата на Геника го има.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 22:47 от Анонимен

# 580
Приемам метилитана фолиева киселина, каза да видим тези резултати и тогава ще ми назначи терапия преди и повреме на бременност и да, да изследвам нивото на б12

# 581
Ако имаш проблем в усвояването на вит. от група В се пият специална форма.
Натам е насочена терапията, а не към нмх.
Дано се включат момичета с подобен проблем, защото аз нямам възможност да се задълбочавам повече, да чета, за да ти преразказвам. Спомням си,че моя позната имаше такъв проблем.

# 582
Дели вече е казала, и аз казвам - при неусвояване на вит.група В, метилирани форми. Има много хубави спрейчета б12 в метилирана форма за под езика или в носа. Бързо дават резултат. Хубаво е, че пиуш метил фолиева.
Аз имах мутация в този ген.

# 583
  • София
Приемам метилитана фолиева киселина, каза да видим тези резултати и тогава ще ми назначи терапия преди и повреме на бременност и да, да изследвам нивото на б12

По темата за Б12 можеш да откриеш много информация тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1103227.msg39601954#new
При тези мутации трябва да приемаш метилирани форми на Б12 и Б9, например метилкобаламин или хидроксикобаламин, а за Б9 трябва да е Неофолик Мета (например)

# 584
  • София
Есито, прочети си коментарите към изследването:
Точка 1 от заключението е за 3 от мутациите, свързани с повишен риск от спонтанни аборти.
Точки 2, 3 и 4 от заключението са да останалите две мутации, свързани с неусвояването на витамините от група Б.

geizer, ти не беше ли с мутация и в MTRR?

Общи условия

Активация на акаунт