Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 791
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Да си подбутна питането...

Ако докато получаваш обезщетение за безработица и от БТ ти предложат работа, имаш ли право да откажеш? И ако да, колко пъти и трябва ли да посочиш причина?

# 601
До колкото знам, ти дават някакво писмо, с което отиваш при въпросния работодател. Директно на работоделя казваш, че примерно не си подходящ за тази работа или отказваш. Нещо такова.
На мен за 8 месеца нищо не ми предложиха, буквално нищо. Grinning

# 602
  • Перник
Можеш ли принципно да откажеш предложена работа от БТ докато тече обезщетението и колко пъти? Преди много години  можеше, ако не е по специалността ти, но не помня подробности.

# 603
Преди можеше да откажеш до два пъти, не знам как стои въпросът сега. И е много вероятно обаче от БТ да не ви кажат, че имате право да откажете. Аз съм отказвала курс преди няколко години, имаше луд скандал със служителката, която настояваше, че едва ли не съм задължена да карам курс за камериерки и какво ми струвало да го изкарам, че и по осем лева на ден щели да ми плащат хората. Е, не го изкарах, отказах го, нямаше санкции.

# 604
Дама от морето, директно на служител в БТ ли можеш да откажеш или все пак трябва да се явиш пред предложения работодател и на него да направиш отказ?

# 605
Бях свидетел как една служителка буквално притискаше клиент да й каже какво ще прави, какво ще работи. Само отчитат дейност. На мен честно казано тази институция не ми е била полезна в нищо за времето, в което бях безработна.

# 606
Здравейте!
Бих била благодарна, ако някой се включи с отговор.
Какви документи трябва да се вземат, ако работя в чужбина да речем 1 месец, и този стаж ще ми се зачете ли в България?
Един ден прекъсване ще е проблем ли от напускането на работа в Бг и назначаването ми в чужбина?

# 607
  • Велико Търново
Преди десетина дни ходих да се подписвам в БТ, което се води среща с посредника. В момента провеждат анкета именно за курсовете, които организират съвместно с Българо-германския център за професионално обучение. По никакъв начин обаче, не са задължавали за записване на такъв курс. Предлагат го като възможност, но е въпрос на решение и на избор на самия безработен. Но при нас няма филиал и присъствието на тези курсове все пак е свързано с отсъствие от дома.
За предлагането и отказа - моята посредничка ми показа един списък със свободни позиции дори и от съседни общини и каза ако имам интерес, че може провери в системата и да даде информация. Аз попитах за две, но това, което ми каза като условия, не ми хареса. Тя вписа в картона нещо от рода, че сме го обсъждали и това беше. Не знам дали, ако свободните позиции бяха в общината, нещата биха стояли по различен начин.

# 608
Дама от морето, директно на служител в БТ ли можеш да откажеш или все пак трябва да се явиш пред предложения работодател и на него да направиш отказ?
Аз курса го отказах директно на служителката в БТ. Но ми звъня и по телефона да ме убеждава, и на място, и накрая се наложи да използвам по-остър тон. Не смятах да карам курс по професия, която никога няма да работя, при това два месеца, намерих си работа много по-бързо. От друга страна, приятелка ми е казвала, че е искала да изкара някакъв курс към БТ, но никога не са и предлагали, даже беше учудена, че на мен ми се обадиха и настояваха и ме пита да не би да имам връзки.
Ако искаш да откажеш работа от БТ, можеш да изтъкнеш като аргумент, че не ти е по специалността или не те устройва работното време. На мен никога не ми са се обаждали да ми предлагат работа.

# 609
Аз курса го отказах директно на служителката в БТ. Но ми звъня и по телефона да ме убеждава, и на място, и накрая се наложи да използвам по-остър тон. Не смятах да карам курс по професия, която никога няма да работя, при това два месеца, намерих си работа много по-бързо. От друга страна, приятелка ми е казвала, че е искала да изкара някакъв курс към БТ, но никога не са и предлагали, даже беше учудена, че на мен ми се обадиха и настояваха и ме пита да не би да имам връзки.
Ако искаш да откажеш работа от БТ, можеш да изтъкнеш като аргумент, че не ти е по специалността или не те устройва работното време. На мен никога не ми са се обаждали да ми предлагат работа.
Благодаря много!

# 610
На мен пък вече два пъти ми звъняха да ми предлагат работа, която не е в моята област и образование, поради което и отказах. А последния път, когато ходих да се подписвам, ми предложиха пак работно място, което не ми беше по специалността, пак отказах. Наложи се дори да обяснявам на служителката каква работа отговаря на образованието ми, защото тя упорито ме убеждаваше как трябвало да ме прати на интврвю и не мога да отказвам.

# 611
Здравейте! Дали все още съществува варианта да работиш и да се регистрираш в Бюрото по труда с цел намиране на друга работа?

# 612
Здравейте! Дали все още съществува варианта да работиш и да се регистрираш в Бюрото по труда с цел намиране на друга работа?
Би трябвало да го има.

# 613
А защо ти е регистрация? Просто си търсиш работа. Или искаш да ползваш техните предложения?
Аз нищо свястно не съм открила, но и не ги следях стриктно.

# 614
А защо ти е регистрация? Просто си търсиш работа. Или искаш да ползваш техните предложения?
Аз нищо свястно не съм открила, но и не ги следях стриктно.
Защото в джобса не излизат много свестни обяви, а там има чат-пат интересни, но без регистрация няма да дадат информация.

Общи условия

Активация на акаунт