Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 451
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Тя пита дали може изобщо да не ѝ внася осигуровки.
Иначе да, по-късно се внасят от датата на заплатите.

# 631
Може да не плащат, но ще задлъжнеят към НАП или просто няма да имаш договор. За договора провери в НАП чрез ПИК код

# 632
  • до най-прекрасния мъж
Жената пита дали може да са внесени само здравни и заплатата да е преведена по карта. Това автоматично изключва липсата на договор. Щом пари са преведени по банкова сметка и са платени здравни, договор има. Останалите осигуровки са начислени и дължими, дори да не са платени. Тоест все някога ще ги преведат заедно с лихвите.

# 633
  • Велико Търново
А какво става, ако фирма, която не е превела осигуровките, в резултат на което задлъжнява към НАП, освободи работник? Този работник ще има ли право на обезщетение? Може въпросът да е зададен и в този смисъл.

# 634
  • София
А какво става, ако фирма, която не е превела осигуровките, в резултат на което задлъжнява към НАП, освободи работник? Този работник ще има ли право на обезщетение? Може въпросът да е зададен и в този смисъл.

Осигуровките и лихвите за забавяне се дължат от работодателя. Не оказват влияние на обезщетението на освободения.

# 635
Разбрах какво пита 😁 и отговорих.
Пък работодателят какво ще внесе и кога, сам си решава.
Който разбрал, разбрал.

# 636
Здравейте, имам питане относно прекратяване на трудовите отношения по чл. 331, колко време се полагат обезщетения за безработица от БТ?

# 637
4 месеца, минимално.

# 638
Така и аз разбрах до колкото се запознах с КТ. Тогава какъв е др член по който имаш право на 60% от брутното възнаграждение за срок от 9,10 ими повече месеца в зависимост от трудовия стаж?

# 639
  • Велико Търново
В чл.54б, ал.3 от Кодекса за социално осигуряване са посочени при прекратяване на трудово правоотношение по кои членове от Кодекса на труда НЕ СЕ се полага 60%-но обезщетение. Значи при останалите се полага.

# 640
Damapika, благодаря ще се запозная с чл 54 б. Опитвам се да си изясня как ще е по добре да се прекратят трудовите взаимоотношения. Защото финансовата институция в която работя затваря офиса си и според мен ще може да ме освободи по чл. 331 според колективния тр дог. ще ми изплатят брой брутни заплати, но това за мен няма да е изгодно. По- добре от финансова гледна точка ще е по друг член и да мога да получавам 60 % от БТ за 12м.,и като се стига  до освобождаване трябва да съм наясно.

# 641
Накратко - да не напускаш по собствено желание и по взаимно съгласие.
Т.е. ти да не си съгласна и да не приемаш предложение от работодател, както е в чл.331.
До 2018 и по него се полагаше 60%, аз съм ползвала точно така, но вече не може.

# 642
Интересно ми е от страна на роботодателят как стоят нещата, кое за него е по-добре, може би и те ще избягват чл. 331 така няма да плащат. Предполагам няма да има проблем да прекрати по такъв чл че да мога да ползвам борсата за 1 г

# 643
  • Велико Търново
Чл. 328, ал. 1, точки 2 или 3, примерно
Цитат
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
Но тук инициативата трябва да бъде поета от работодателя. Т.е. - ако се разбереш с него да ти пусне предизвестие. В този случай се изплаща само едномесечно обезщетение съгласно чл. 222, ал. 1
Цитат
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

# 644
Ако стане по този чл. 328 тогава как седи въпроса с БТ, тогава ще имам ли  възможност за обезщетения за срок от 12м? И това предизвестие може ли да е със задна дата, защото то реално ако ми го връчват сега няма да има един месец, дейност ще преключи по рано

Общи условия

Активация на акаунт