Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 431
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • Велико Търново
Явно все още не си се запознала с чл. 54б от КСО. Satisfied
А аз пък не съм представител на работодателя.

# 646
Явно все още не си се запознала с чл. 54б от КСО. Satisfied
А аз пък не съм представител на работодателя.
Ясно е, че тези неща са доста далеч от мен разбира се, че не сте представител на работа. с въпросите си се опитвам по най бърз начин да си изясня какво решение да взема.
Ами не този чл. 328 не фигурира в чл. 54б,това автоматично означава, че отивам на борсата, така ли? Е тик ли е разковничето съгласява се на една заплата и не искам повече?

# 647
На някой случвало ли му се е да му спрат(не откажат) процедурата по отпускане на обезщетение с мотив проверка на фирмата в която е работило лицето?

# 648
Някой знае ли какво се случва с ходенето за подпис в Бюрата по труда при положение, че в момента ситуацията е извънредна? Ходи ли се на място?

# 649
  • Пеликания
Аз ходих в петък и ме записаха за другия месец.

# 650
Някой знае ли какво се случва с ходенето за подпис в Бюрата по труда при положение, че в момента ситуацията е извънредна? Ходи ли се на място?

Обаждаш се по телефона и питаш.

# 651
Здравейте, Моля за информация до каква възраст на детето съм защитена от уволнение за 2020г. - 3г. или 6г. и още ако съм ползвала неплатен отпуск или болничен точно преди уволнението имам ли право да ме съкратят и  да отида на борсата? Много благодаря предварително.

# 652
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Здравейте, Моля за информация до каква възраст на детето съм защитена от уволнение за 2020г. - 3г. или 6г.
и още ако съм ползвала неплатен отпуск или болничен точно преди уволнението имам ли право да ме съкратят и  да отида на борсата? Много благодаря предварително.
имат право да те съкратят. за борсата  има изисквания.

# 653
Просто не ми е ясно , ако съм била в болничен например точно  преди да ме съкратят, би ли оказал влияние върху сумата за пресмятане на обезщетението?

# 654
  • Велико Търново
Извинявам се, това, което бях написала, беше заблуждаващо. Коригирам изцяло.

Като база за изчисляване на обезщетението при безработица се взема осигурителният доход през 24-те календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването.
Но пак зависи кога са те освободили и каква е продължителността на болничния (или неплатения отпуск).
Примерно, ако датата на прекратяване на трудовото правоотношение е 17-ти, а болничният (или неплатеният отпуск) е с продължителност 1 месец, то част от него влиза в предходен месец и оказва влияние. Обаче влиянието няма да е голямо, ако само това са ти болничните за 24-месечния период.
Ако те освободят на 17-ти, а болничният ти е 14 дена, тогава няма да повлияе по никакъв начин. Така също няма да повлияе, ако е цял месец, а те освободят на 30-ти/31-ви, да речем.

# 655
На някой случвало ли му се е да му спрат(не откажат) процедурата по отпускане на обезщетение с мотив проверка на фирмата в която е работило лицето?

Не ми се е случвало, но съм чувала за такива проверки с цел предотвратяване на измами. Като цяло е документална проверка в самата фирма. Като мине, ще получиш решение.

# 656
Здравейте. Бих искала да попитам сумата, която се получава за майчинство 90% от брутното възнаграждение ли е (за 24 месеца назад) и на база работни дни от месеца ли е или еднаква сума за месец?

# 657
Здравейте. Бих искала да попитам сумата, която се получава за майчинство 90% от брутното възнаграждение ли е (за 24 месеца назад) и на база работни дни от месеца ли е или еднаква сума за месец?
Да,на база 24 назад и е според работните дни.Ако получавате минималното майчинство 610лв всеки месец ще е еднакво.

# 658
  • София
За  майчинството - счетоводно има друга тема. Там дават много полезни съвети. Потърсете я.

# 659
Много благодаря за отговорите.
Може ли и малко повече информация какво трябва да направи лицето след като вече се е регистрирало на борсата по чл. 328, ал. 1, т.3. - "намаляване обема на работа"  - къде отива, какво подава като документи, нещо трябва ли да дава на бившия си работодател?

Общи условия

Активация на акаунт