Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 69 581
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Добре , че се отказахме от Бекови скали значи. Ние днес посетихме Каменните гъби и въжения мост към с. Лисиците. Имаше вятър, добре , че беше сравнително топло.  И нямаше сняг, пътя беше сух и добър.  В търсене съм на следващата подобна дестинация за 8-ми.

# 106
  • Пловдив
А от къде минахте за да стигнете до моста на Лисиците, че навигацията не може да ми даде път.

# 107
Няма път с автомобил до самия мост, тоест има, но за високо проходим автомобил. В с. Широко поле оставихма колата накрая на селото. И се тръгва пеша по черен път, който води до релсите. Пресичат се релсите и се поема през една малка борова горичка. И там е моста. Много красиво място.

# 108
  • Пловдив
Това ме интересуваше до кое населено място трябва да се стигне, че има бая селца в околията.
Приемам предложения и за други неща, които може да се видят в онзи район.

# 109
  • Велико Търново
Крепостта Моняк е точно отгоре над въжения мост, много е красиво, вижда се мостът, селото и язовир Кърджали. Изходната точка пак е в с. Широко поле, оставя се колата и се ходи през това нагоре. Според мен си заслужава много.
В село Лисиците има скални образувания- Чит кая, вижте и тях. Ние лично не успяхме да ги намерим, нито с GPS, нито питайки местните. Разходихме се из селото, но беше лято, времето там е спряло🙂

# 110
Скрит текст:
Катеренето до крепостта Устра е много вълнуващо. По-точно-екстремно. Ходихме през лятото на 2018г. Бяхме 6 големи. Тръгнахме по указания на домакините, според които трябваше да се качим за 30 минути. Стигнахме до една хижа -/ неработеща/ и пътят свърши!!! Обадих се отново за указания и се оказа, че трябва да вървим по една козя пътека, но по която беше минала най-много една коза. А минали преди нас бяха маркирали "пътеката" с пирамидки от по 3-4 камъчета. Започнахме катеренето, като трябваше да се залавяме за по-големи треви или храсти. Връщането беше още по-екстремно /логично е/ и само си мислех, че ако се търкулна, ще ми събират кокалите доста дълго. Въпреки трудния терен, препоръчвам маршрута без малки деца, сухо време и стабилни обувки. Това е едно от най-вълнуващите ни преживявания из Родопите.

Да, и за мен това беше едно от най-вълнуващите преживявания по такива местности.  Ходила съм като ученичка само до хижата, но до крепостта никога. До хижата има път, стига се с коли, но не е за много ниски. Терена от хижата към крепостта е доста труден и на места се пълзи "на четири крака". С част от колеги я качихме два пъти в началото на ноември-един път следобед, а на следващия ден решихме да я катерим в тъмното, за да посрещаме изгрева в шест и половина сутринта. Преживявавеното беше наистина уникално. Само да кажа, че ако е същата хижа, за която говорим, тя е работеща. Бяхме отседнали в нея вечерта.

# 111
Хижа Устра не е работеща от много години, сигурно е била хубава хижа навремето, но в момента е тъжна гледка.

# 112
Препоръчайте ми ресторант с хубава храна и на достъпни цени в/около Пампорово.

# 113
  • Асеновград
Относно хижа Устра разминаването се получава от времето в което всеки е бил там. Наистина дълги години беше изоставена и се рушеше, сега работи като къща за гости.
Относно крепост Моняк, страхотна дестинация, но не е за бременна жена. Има много ходене от с.Широко поле до нея, и изкачвания. Маршрута не е екстремен но си е сериозно натоварване.

# 114
  • София
Видях, че питате за село Лисиците, разположено на няколко км от Кърджали...по въздух. затова няколко думи, които дано помогнат при упътването:

Ако нямате лодка, единственият начин за достъп до селото си остава въженият мост, с дължина 260 м, който се явява и най-дълъг такъв, ако не на Балканския полуостров, то със сигурност в България.

Как се стига.до това миловидно копие на Голдън гейт, респ. до селото?

Отправна точка: с. Широко поле, на 3 км от Кърджали. В Широко поле карате по ул. Язовирна, по асфалтов път, вляво от ЖП линията (има и път, през центъра на селото, вдясно от ЖП линията, но е черен и не го препоръчваме, тествахме го). Паркирате колата си, но не както ще прочетете в повечето пътеписи-в края на асфалтовия път пред червена порта, тъй като е частен двор и на собственика му е омръзнало да спират там (тествано), а паркирате 150 м преди края на пътя, при висок стълб с доста сателитни чинии. Там, на импровизиран паркинг, оставяте колата и поемате към влаковите релси, които са на 50 м срещу вас.

Тръгвате по ЖП линията (влак минава само рано сутрин и привечер) и след 500 м стигате до т.нар. гара (разрушена постройка). Тук трябва да свиете веднага вляво от релсите, по горска пътечка. След точно 200 м стигате въжения мост над яз. Студен кладенец. След като прекосите моста (в отлично състояние) до първите къщи ви делят още 6-7 мин.

В началото на селото има чешма с помпа, водата е годна за пиене. В Лисиците няма и никога е имало асфалтови пътища и леки автомобили.

По думите на местните там живеят не повече от 15 семейства, в миналото са били ок.70, но голяма част са напуснали по време на възродителния процес.

Мястото е тихо и диво.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 10:01 от Ronald

# 115
Да, моя е грешката относно хижа Устра. В момента функционира като къща за гости. Ремонтирана е, но и е запазен вида на хижа. Добре поддържана е.

# 116
Каква хубава тема сте заформили тук. Записвам се да следя с интерес.

Тази пролет мислехме да обикаляме Източните Родопи. Планът ми беше да почнем от Свиленград (да видим стария мост и уж да ядем малеби), Ивайловград (Мезек и вила Армира), после уж по малките селца и така чак до Златоград. От там към Мадан да видим музея, после към Дяволския мост. От там около Кърджали и Кърджали - скални образувания, гъби, сватба, Перперикон, музея в Кърджали. От там към Хасково, тракийската гробница.

Въпросите ми към тези, които познават тези места са:

1. Усеща ли се някакво напрежение сега покрай кризата на границата с мигрантите?
2. Пътищата между селцата спокойни и сравнително поддържани ли са?
3. Възможно ли е този амбициозен план, описан по-горе, да се осъществи в рамките на 5 пълни дни? По картата не мога да се ориентирам. Например, от Ивайловград, лека-полека през селцата до Златоград ми се вижда лесно и бързо, но как е реално? Има ли много завои, които те бавят? Златоград - Мадан също ми се вижда лесно, но така ли е?

Иначе съм сигурна, че ще е много красиво и местните хора ще са много мили.

# 117
  • Пловдив
Спокойно е покрай мигрантите...преди Мезек имаше два патрула, в Мезек сигурно пак толкова, от Мезек към Ивайловград да сме засякли около три патрула, от Ивайловгред към Кърджали нямам спомен.
За Златоград съм пътувала от Пловдив през Кърджали пътят беше перфектен и не се усещаше. Като цяло мисля, че е добра пътната мрежа в онази част на страната.
Перперикон, Каменната сватба, Каменните гъби и Дяволският мост са абсолютно постижими за един ден.
Мезек се разглежда също бързо. Дано се включат и други хора, че не мога да те ориентирам за останалите неща.

# 118
  • Пловдив
Само да ти кажа за гробницата край с.Узунджово, че е кой знае какво...то реално е реплика/макет и се разглежда за 5мин. Църквата в самото село е по-хубава.

# 119
Някой посещавал.ли е кулата Снежанка? Колко е входа за деца и съответно за възрастни?

Общи условия

Активация на акаунт