Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 68 646
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
  • вкъщи
Препоръайте леки и приятни еко пътеки край Пампорово, че съм след операция и не мога да се натоварвам като друга година.

# 586
  • Варна
Най-равната и права за мен е Струилица-Калето, ако вървите само направо и не се отклонявате за водопадите, които сега нямат вода и без това, както и не се изкачвате към крепостта. Една чудесна разходка с много бавно темпо за поне 2-3 часа може да се получи. Равна, със сянка, много приятна. Невястата е лесна, но все пак се върви по камъни и по-неравен терен, може би ще е по-трудно там в случая. Аз винаги препоръчвам Гела за разходка, спирате до хотел Гела и вървите по асфалта, няма голямо движение, гледките са прекрасни. Вървите колкото пожелаете, в посока има за вървене поне 30-40 минути, даже повече може би. Същото може да се направи и в Стикъл, от там има невероятна гледка. В края на 7 тема съм качвала снимки от тези места.

# 587
"А къде е този басейн с топла вода? В Стойките не съм чувала да има."
Ние където и да отседнем, всеки ден пътуваме, басейнът, както вече казах неведнъж, е или на Струилица, или на центъра на Девин.

# 588
  • Пловдив
Препоръайте леки и приятни еко пътеки край Пампорово, че съм след операция и не мога да се натоварвам като друга година.
Невястата е лека пътека, както и Орфееви скали. Може би малко трудно ще се качиш на самата скала, но иначе пътеката дотам е супер.

# 589
  • Варна
Мислим да посетим и ние екопътека Струлица, но не успях да разбера - тя стига до някъде и после се връщаме по същия път ли? И докъде реално свършва и трябва да се връщаме ? Обозначена ли е добре цялата ? Благодаря предварително Simple Smile

# 590
  • Варна
В тази тема писах днес за пътеката, дано ви ориентира, няма какво да сбъркате там:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1224075.180

# 591
  • Стара Загора
По-миналата седмица обиколихме няколко забележителности около Кърджали - Перперикон, Татул, Вкаменената гора, Харман кая, крепост Моняк, въжения мост към село Лисиците, самото село, Чит кая, пещера Утробата, мостът преди село Ненково, самото село и язовир Боровица.
Отседнахме в Gramada guest house за две нощувки. Ето моето мнение:
Скрит текст:
Това явно е съвсем ново реновирана къща за гости. Намерих я единствено в Booking - не намерих ФБ страница, нито в някой друг сайт някаква информация. В Booking пише, че мястото за настаняване е от 29 юни в техния сайт. Когато резервирахме имаше само 4 отзива, всички изцяло положителни. От снимките изглежда много хубаво, в стаите има красиви рисунки на планини, обзавеждането много ми хареса. Бяхме в двойна делукс стая (както я водят в Booking). В стаята имаше хладилник, мивка, различни чаши, две чинии, две купички, прибори, електрическа кана. Имаше и малко плотче, на което може да се хапва като седнеш на високи столчета. Имаше сравнително голяма тераса, на която нямаше нито столове, нито маса, а би било много приятно там да си пиеш кафето, да хапваш или да изпиеш едно питие вечер. В стаята нямаше нещо като шкаф/гардероб/комод, в който или върху който да поставиш разни неща (примерно покривалото от леглото, декоративните възглавнички и олекотената завивка, която ни бяха сложили).  Мястото е малко, но може да се измисли нещо според нас. Имаше на едната стена куки с няколко закачалки за дрехи. Леглото беше много удобно, но възглавниците са малко по-меки, отколкото трябва (според мен). В банята душът се падаше малко над тоалетната чиния поради малките размери. В сатята имаше телевизор, но нямаше телевизия, не била прекарвана въобще. Къщата има малко дворче, в което може да се паркира, но не могат да се паркират повече от 3 коли, защото няма да може да се излиза. Иначе в стаята беше изключително чисто и самата къща се намира на тихо място. Намира се на около 3,5 км. от центъра на Кърджали. 

На Перперикон пристигнахме точно на обяд (12:15) в най-горещия ден. Паркингът струва 1 лев. Очаквах да ни привикват от сергиите, но това направи само един мъж от сергия, която се падаше в средата, отвори една карта и ни обясни от къде да минем и какво ще видим като въобще не е настоявал да купуваме карта. Входът е 6 лева. Много е неприятно, че може да се каже, че няма никакви табели, единствено вече към края на обиколката има някакви. В един момент се чудехме къде е един символ, който ни го показа човекът от сергиите, та помолихме едни чужденци да ни дадат карта за малко и имам снимки от самата карта (ако някой ще ходи скоро мога да му ги пратя, все пак може да се добие представа от тях).
На Татул входът е 3 лева. След него отидохме на Вкаменената гора - имаше табела на пътя, но после като се тръгне няма толкова маркировка, видяхме на земята стрелка, направена от камъчета по време на пътеката. След това посетихме Харман кая, което не е никак далеч от Вкаменената гора. Бяхме там точно по залез слънце и много красиво бяха огряти камнътите.
На другия денпосетихме крепост Моняк (за втори път ходим там). Предния път сякаш видяхме някакви стари табелки, указващи кое какво е, покрай някои парапети бешепозичистено, докато сега табели не видяхме, а до някои парапети беше трудно да се стигне. Бях чела един пътепис, в който се говореше, че директно от крепостта може да се слезе до моста за село Лисиците, но не сме търсили от къдеможе да се мине, а си слязохме и оставихме колата на края на село Широко поле. Мислех, че минаването по моста ще е страшно, но не беше така, поддържан е. Имаше много рибари. Това, че не може да се стигне с кола до селото, е мит - на острещния бряг имаше паркирани няколко коли на рибарите, явно си има разни черни пътища.
Скрит текст:

Минахме през селото и се отправихме към Чит кая, която много хора немогат да намерят. Ами ние маркировка не видяхме, с изключение вече като слизахме видяхме мацната боя на дърво. Минахме през махалата на селото, през старото гробище, в един момент започнхме да се изкачаме по разни пътечки в гората, както пишат внякои пътеписи наляво и нагоре. В един момент видяхме на джипиеса, че сме точно под Чит кая, продължихме да се изкачаме и в един момент на едно място, където нямаше толковамн дървета, се видя скалата. Продължихме да се изкачаме и я достигнахме.
На другия ден посетихме пещера Утробата. По пътя нагоре има две беседки, вторатаобаче е паднала, а преди самата пещера има заслон. Върху дървената стълба, която води към пещерата и която сме виждали по снимки, са сложили метална, която пак леко се мърда при качване, но явно е по-стабилна от другата. След пещерата видяхме стария римски мост на село Ненково (мислехме, че е в самото село, а той е преди него). От голямата река бяха останали само две поточета. След това посетихме и самото село Ненково. Пак се минава по въжен мост, който е много занемарен, клати се доста, и е осран от животни. Самото село също е осрано отвсякъде, на много места не се вижда пръстта. Направихме много бърза обиколка (то и нямакакво толкова да се види) и се върнахме обратно по моста. Според мен спокойно може да се пропусне. След това отидохме до язовир Боровица - пише, че достъпът е забранен, но охраната каза, че може да си оставим колата и да отидем до язовира пеша. Не е кой знае какво. Интересно е, че има преливник,който представлява голяма фуния.   

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 16:57 от ❇Sisi_91❇

# 592
  • София
Кой лифт ми препоръчвате да взема до Снежанка? Всички ли са открити?

# 593
Кой лифт ми препоръчвате да взема до Снежанка? Всички ли са открити?
До Снежанка работи само един лифт, тръгва от Студенец и е открит.

# 594
Какво му е на Чепеларе, че не бихте отседнали там?
То е като да отидеш в Търново с цел културно-исторически туризъм, ама да не се настаниш в стария град или близо до него, или пък да не избереш някаква чудна гледка към емблематични места, а да отседнеш в апартамент в краен жилищен квартал. Лошо няма, ама не е баш това, което обикновено туристите търсят като искат да усетят атмосферата на дадено място.

# 595
  • Пловдив
Лифтът е от Студенец само, да. За двете посоки семеен билет за трима ни струваше 30лв.

# 596
  • моята мила родна страна
Някой минавал ли е скоро пътя Девин -с.Фотиново? Как е, за лека кола ОК ли е? Гледам го като вариант в гугъл мапс, наполовина по-кратък от другите два обиколни пътя, но стрийт вю-то е старо.

Да си побутна питането...

# 597
Здравейте, вече трета година организираме пътуванията ни из Родопите, с помощта на полезната информация в тази тема, за което съм ви много благодарна. Бихте ли препоръчали хубава къща за гости или хотел в Златоград или селцата около него. Интересува ме да е чисто и по възможност да не е огромен хотел с много хора.
Ние сме отсядали няколко пъти в Спа комплекс Александър в Златоград.Много ни харесва.Има хубав спа център,масажите са добри,местоположението му супер,храната в ресторанта също е хубава.Персонала е изключително любезен .

# 598
Някой беше писал, че ще почива в Орфей, Пампорово. Ако е минал престоя , може ли отзиви?

# 599
Някой беше писал, че ще почива в Орфей, Пампорово. Ако е минал престоя , може ли отзиви?
Аз бях там . Доволни сме много. Храната беше чудесна, анимацията също. Спа центърът не ни впечатли особено, но той не ни беше критерий при избора.

Общи условия

Активация на акаунт