Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 69 090
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
Да попитам, какво можем да видим около яз. Въча? Виждам, че Фотинските водопади са наблизо, наистина ли е така, или картата заблуждава? И ако имате други идеи какво в този район да видим. Може ли да плаваме с лодки по язовира, ще сме с деца и това би им харесало?

Не са наблизо, въпреки, че една вила, която се пада срещу Чилингира по вода, се води в землището на село Равногор, реално е в ниското и няма път догоре до смото село. Мисля, че може да се изкачите пеш, но от Равногор пътя за Фотиново не е поддържан и се ходи дамо с колела...Та ние, които имаме къща в селото планираме водопадите от пътя Пещера-Батак.

И още един въпрос: смятате ли че е реалистично на път за яз. Въча да минем през Асеновградската крепост, и Бачковския манастир (тръгваме от София)? Евентуално Чудните мостове да видим...

Не знам колко е реалистично, но пък така ще минете през Пампорово, през Широка лъка, Гела...разклона за Девин и ще се спуснете към язовира.
През Гела няма как да се мине по този маршрут, освен ако не желаят да се отклонят по пътя, за да идат до там.

# 241
  • Велико Търново
Ние го направихме в деня на отиването този маршрут, но тръгваме от Търново и първите ни нощувки бяха в Пампорово. Не сме препускали, но нямахме време да се качим до водопада над Бачковския манастир примерно. Така че ми се струва, че ще ви е трудно за един ден щом ще стигате чак до Въча

# 242
И според мен ще е трудно за ден. Ние миналата година направихме една обиколка Пловдив- Широка лъка, отбихме да разгледаме и Гела, после яз. Въча - Кричим и пак Пловдив.  Спирахме единствено в Широка лъка да разгледаме и обядваме, в Гела тогава имаше и гайдарско надсвирване, но не сме се застоявали много много и на яз. Въча. Както и на кратки почивки на крайпътните беседки.  Не сме спирали в Бачково и на Чудните мостове. И пак си беше доста път и изпитание за шофьора, защото си е планински път със завои. 

# 243
Много благодаря за споделеното, точно това ми трябваше!

# 244
  • до най-прекрасния мъж
Не знам, може, ако не сте свикнали с планински пътища, да ви се струва много натоварено. Ние редовно правим маршрути из Родопите и за еднодневна екскурзия примерно Пловдив-Смилян-Пловдив с хапване в Смилян или Пловдив-Пампорово-Триград-Девин-Кричим-Пловдив с посещение на Дяволското гърло и престой за изчакване за група поне час+2 изгубени часа заради катастрофа си ги правим без проблем. Но ние почти не се спираме и такива пътувания не ми правят впечатление, даже са ми кратки. Лятото денят е дълъг и ако човек не се плаши от път, много неща могат да се видят за ден. Зависи и колко неща искате да видите - примерно само на Бачково може да убиете половин, че и цял ден, ако идете на водопада и до пещерата, а после и до Сливодолското падало (друг водопад по пътя за Чепеларе, който е близо до Бачково).

# 245
  • Пловдив
Някой отсядъл ли е в плаващите къщи на язовир въча /гледам за Модър, ако има и други споделете/.
Търся нещо романтично, с хубава гледка и да има опция за разходка.

# 246
Благодаря за съветите! Идеята не е да тичаме, а да се наслаждаваме, Чудните мостове ще останат за друг ден:)
Ето я и цялата програма като още не знам къде ще спим (като изключим първите вечери в Чилингира):
Ден 1: Асеновградска крепост, Бачковски манастир, Белинташ, яз. Въча
Ден 2: село Борино, дяволска екопътека, Сърница обратно на яз. Въча
Ден 3: Ягодинска пещера, Триград, Дяволското гърло, Орлово око
Ден 4: През Широка лъка, Гела (базилика + крепост), към Пампорово
Ден 5 Пампорово - Снежанка, Орфееви скали, Смолянски езера
Ден 6 екопътека Невяста (отбивка за параклис Св. Пантелеймон), рибарника в началото на Смолян (табела „Спортен риболов“), Момчилова крепост до Смолян
Ден 7 През Златоград, дяволски мост (Ардино), Орлови скали, Стар Читак, Сухово (меандрите на Арда) спане в Главатарци
Ден 8 Перперикон, Каменни гъби, крепост Моняк, с. Лисиците

Давам си сметка, че е доста амбициозна програмата. Само да кажа, че бях включила Лещен и Ковачевица, но е ясно, че няма да е този път...
По-скоро ако се сетите нещо в близост до яз. Въча, за да не ходим чак до Сърница да се возим на лодки...

# 247
  • Пловдив
И в язовир Въча може да се возите на лодки.
Сърница бих си я спестила аз.

# 248
  • Асеновград
Благодаря за съветите! Идеята не е да тичаме, а да се наслаждаваме, Чудните мостове ще останат за друг ден:)
Ето я и цялата програма като още не знам къде ще спим (като изключим първите вечери в Чилингира):
Ден 1: Асеновградска крепост, Бачковски манастир, Белинташ, яз. Въча
Ден 2: село Борино, дяволска екопътека, Сърница обратно на яз. Въча
Ден 3: Ягодинска пещера, Триград, Дяволското гърло, Орлово око
Ден 4: През Широка лъка, Гела (базилика + крепост), към Пампорово
Ден 5 Пампорово - Снежанка, Орфееви скали, Смолянски езера
Ден 6 екопътека Невяста (отбивка за параклис Св. Пантелеймон), рибарника в началото на Смолян (табела „Спортен риболов“), Момчилова крепост до Смолян
Ден 7 През Златоград, дяволски мост (Ардино), Орлови скали, Стар Читак, Сухово (меандрите на Арда) спане в Главатарци
Ден 8 Перперикон, Каменни гъби, крепост Моняк, с. Лисиците

Давам си сметка, че е доста амбициозна програмата. Само да кажа, че бях включила Лещен и Ковачевица, но е ясно, че няма да е този път...
По-скоро ако се сетите нещо в близост до яз. Въча, за да не ходим чак до Сърница да се возим на лодки...
Че е амбициозна така е Simple Smile няма спор. Но и е доста хаотична, което означава да губите време и излишно навъртане на км.  Не ми е Ясно защо Белинташ, Асеновград и Бачково го слагаш с яз.Въча. Идете си директно на Въча, и покрай двете нощувки включете нещата в района, Това което е първия ден чудесно се вмъква последно като се прибирате откъм Кърджали.С намалените км. ще си спестите време в колата и ще има повече за разглеждане. А обектите около Смолян ако се подредят добре и се организира нощувка в района, могат да се вместят в два дни примерно . Утре ако ми остане време ще си поиграя с програмата ти.Но и сама ако я пуснеш през навигацията ще видиш къде имаш припокриване на едни и същи пътища.

# 249
  • Пловдив
Сърница не е ли под карантина? Струва ми се рисково.
От Белинташ до яз.Въча как се стига? Не мога да се сетя за кратък път. Трябва да се връщате през Пловдив и оттам Стамболийски и Кричим.
В Асеновград може да разгледате и Историческия музей в центъра.

# 250
....Давам си сметка, че е доста амбициозна програмата. Само да кажа, че бях включила Лещен и Ковачевица, но е ясно, че няма да е този път...
Taзи програма изглежда като "искам да видя всичко в Родопите за 1 седмица".  Нищо няма да усетите от планината с това диво препускане. Освен, че е хаотична, не гледай, че километрите са малко, реално доста бавно и изморително се пътува из Родопите. Разделете си ги поне на източни и западни и давайте по-кротко Simple Smile Ден 7 трябва да се преосмисли задължително. Не виждам как ще направите Златоград, Ардино и меандрите, освен ако не искате само да им помахате от колата. Невястата е по-добре да се комбинира със Смолянските езера и т.н.

# 251
Хахаха:) така си е! В началото тръгнах с идеята за Ягодинска пещера и дяволско гърло, но понеже прочетох цялата предходна тема и се нароиха местенца:)
В такъв случай отиваме директно на Въча първия ден и там ще си го прекараме, след като има и лодки. За Сърница не знаех, че е под карантина:(
Втори ден - от яз. Въча какво можем да видим в близост без да навъртаме излишен километраж? Приемам идеи всякакви:)
Благодаря ви момичета:) Прекрасни сте!

# 252
  • у нас
Някой качвал ли се е на Вълчи камък със собствен джип? Интересувам се пътя дали е подходящ или е само за високопроходими.

# 253
  • Пловдив
Момичета, може ли да ме ориентирате - в края на следващата седмица ще обиколим Източните Родопи. Тръгваме от Пловдив и първата ни спирка ще бъде Перперикон или Каменните гъби. Кой път е най-удачен - през Асеновград или отнякъде другаде да минем? Може би за Каменните гъби по-добре е да минем през Хасково?
Имаме 3 нощувки в Златоград. Как според вас е най-добре да си организираме екскурзията? Искаме да видим яз. Кърджали, Златоград, Мадан, Неделино, Дяволския мост, Меандрите на р.Арда, Въжения мост.
Ако пропускам нещо интересно, казвайте Simple Smile В района на Смолян сме обиколили почти всичко.
Приемам и предложения за хапване (вечеря) в Златоград.

# 254
  • Пловдив
Каменните гъби се разглеждат много бързо, може да отидете и да видите Каменната сватба.

Общи условия

Активация на акаунт