На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 27

• 93 753
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Стара Загора
Чела съм го първия пост, но от приятелката разбрах, че някои по-завъртяни цигари били с различна бройка в кутиите. Нищо, де, инфото от Митници е предостатъчно. Иначе ние ще сме с автобус, ще се връщам от морето, та на отиване или на връщане ще ѝ взема от дютито. С автобус още повече се съмнявам да ни "хванат", ама не искам да рискувам, та ще си взема регламентираното от закона.

Не можете от дютито да вземете 2 кутии цигари. Там са само на стек. Не рискувайте със стека, защото не стига, че ще ги вземат, ами и глоба ще ви тръснат. Не знам какви цигари иска вашата позната, но 2 кутии можете да вземете от всеки магазин в Турция. Ама едва ли идеята и е точно за 2 кутии.

# 166
  • София...........
Здравейте Simple Smile
На излизане от Одрин към Капитан Андреево има една къща с двор, където произвеждат и продават гипсови фигури за градина. Интересува ме някакво работно време, почивни дни?
Благодаря

# 167
  • Пловдив
Добре де, колко пари може да спести един пушач от 1 стек цигари, ако си ги купи от безмитната зона? Не съм пушач и не знам колко струват, но мисля че 1 кутия е около 6 лв. в магазина. Стек - 60 лв. Струва ли си цялото упражнение за има няма 5-10 лв.!? Това не е еднократно придобивана стока, а трябва да си я набавяш ежедневно 365 дни в годината... Отплеснах се, но просто си разсъждавам “на глас”...

Сигурно е коментирано не веднъж, но на пазар не се ходи с гладен тумбак, та къде хапвате? Вкусно, спокойно, уютно, красиво наоколо, може да има кът за деца...споделете моля.
Видях, че заведенията при аутлетите винаги са пълни. Възможно е там да готвят уникално вкусно, но аз никога не бих седнала там. Не обичам като се храня и тълпи от хора да препускат наоколо като през разграден двор.
Къде кюнефето е най-сочно? За “Бурса не знам какво си”, на последния етаж на Ераста вече зная, а на други места? Ще съм много благодарна да препоръчате места, защото ние ходим там повече, за да се разходим, пием кафе и хапнем, не толкова за пазар.

# 168
И аз не знам какъв е този зор за цигари, но пък и никога не съм пушила цигари Grinning Вероятно са по-различни откъм аромат, знам ли? Сигурно няма да рискувам, както писахте тук Simple Smile Иначе съм взимала тютюн за наргиле - това беше миналата година и тук хем се намираше изключително трудно (ако сте били в течение, имаше драми покрай продажбата им, защото бяха без акцизи и докато ги регулират нещата едва ли не под масата по ул. Цар Симеон в София само се намираха), хем ако ги намериш, бяха изключително скъпи. Вече има и тук, но цените са много високи. Една кутийка тук е 15 лв., в магазините покрай Старата джамия същата буквално излиза около 5 лв. И като си вземеш с "вкус" грозде, ябълка, ванилия, диня и си става разлика. Иначе тук има и безникотинови пасти, но то по-добре тютюн да пушиш... Както и да е, отплеснах се...

За хапване знам, че по брега на реката, в кв. Караагач има хубави ресторанти, в които предлагат и алкохол. Никога не съм ходила обаче, все набързо хапваме Simple Smile

# 169
Да ви питам, как приемате маслото от черен кимион, когато е за подсилване на имунитета?

# 170
  • София
Малко отклонение, че не съм ходила до Турция, но стек Еве на гръцко-македонската граница беше 12 Е, тук е 26 Е, така че разликата е значителна. Но и риска също.

# 171
  • ВАРНА
За хапване знам, че по брега на реката, в кв. Караагач има хубави ресторанти, в които предлагат и алкохол. Никога не съм ходила обаче, все набързо хапваме Simple Smile

Дам -  бях на май че най-големия ресторант до реката плътно до моста/ свети уникално червено нощем/ -

Менюто е уникално - точно пет продукта!  
Такова меню не вярвах че съществува в голям град като Одрин 2019 г.

Меню ресторант до моста:

Бира Ефес 0.500 - 15 лири
Турски чай - 4 лири
/ включва шок.бонбонки вода 300 мл. уникален в пластмасов квадратен пакет без аналог - чудиш се консерва ли е или вода.
Фанта  - 12 лири
Турска ракия  0.50 мг.  -  30 лири
Тава Джигер  - 35 лири
/ включва безплатно доматена салата -  турски хляб  - лютиво пюре и отделно пукани много люти чушки/
Айряан  - ХХ  лири

Това е цялато пълно меню -  без майтап!

Последна редакция: пн, 16 сеп 2019, 11:03 от Печикамъков

# 172
  • Пловдив
🤣🤣🤣 Ооооо, какво разнообразие!

И аз чух, че някъде покрай реката имало хубав, но само толкова. Наподобявал пловдивските на Гребния канал. За съжаление все се отплесваме някъде и не стигаме до там.

yovanka, разликата си е съществена, но с 1 стек се спасява най- много месец, някои не могат и 10 дена да изкарат...

# 173
  • Варна
Привет!
Понеже, както знаете, не мога да съм кратка, слагам всичко, заедно със скритите текстове... в скрит текст...

Скрит текст:
Във вторник вечерта влязохме в Турция от Пазаркуле и се озовахме непредвидено в Караагач.
Скрит текст:
Смешното е, че миналата година влязохме по същия начин, но тогава искахме да отидем именно в Караагач, тъй като имахме резервация за апартхотела там... Е, не можахме, защото някак директно се качихме на новия път и трябваше да минем през града, а после по моста и през "любимия" на мъжа ми участък с павета, които са може би единствените такива неравни в Турция... Както и да е...
Та, минахме си ние през квартала, отново по прекрасните павета и бодро подходихме към моста... Да, ама не. Мостът - затворен. Айде обратно по паветата. Навигацията се отказа тотално да ни навигира.
Скрит текст:
Явно има нужда от актуализация, защото в нея единствения път към Одрин от Караагач е през моста. И миналата година не знаеше къде се намираме, докато минавахме по новия участък. В Гърция също някои нови участъци ми липсваха, но когато няма неприятни изненади като тази с моста, не е било проблем.
Минаваше 21 часа. Наложи се да питаме едни момчета пред едно от заведенията почти в края на на въпросния павиран участък откъм квартала. Те ни насочиха да минем през Боснакьой, където имало мост. Отбивката да въпросното село е непосредствено преди затворения мост, надясно. Айде пак по павенцата...
Скрит текст:
И тъкмо се чудехме как ще се справим по този непознат за нас, а очевидно и за навигацията, път, момчетата ни задминаха с колата си и ни дадоха знак да ги следваме. Убедена съм, че ако не беше този жест от тяхна страна, щяхме на се лутаме до полунощ поне. Обещала съм си да опитам да проследя маршрута ни по карта (защото вю-то едва ли е "стъпвало" там), защото беше уникално завъртян и объркващ. В крайна сметка ни преведоха до града, спряха на успоредната на главната откъм реката и ни насочиха да излезем на кръстовището при Мигроса до Марги. Безкрайно съм благодарна на тези момчета (имаше и момиче с тях, всъщност), защото очевидно промениха или поне пренаредиха плановете за вечерта си, за да ни помогнат. С две малки деца в колата обикалянето хич нямаше да е приключение. Честно казано, и без тях бих се притеснила. За пореден път турци ни помагат по подобен начин, отделяйки ни повече от стандартното внимание и време...
П.П. Погледнах... Ами, то си е сложно, ако не знаеш пътя и особено ако е тъмно, което не позволява да огледаш околността. Част от пътя е черен, минава се и по две подобия на мост по някакъв канал преди моста. А бе, тъмна Индия.
Друг е въпросът, че ако се бяхме върнали до мястото, където влязохме в Караагач и се бяхме качили на новия път, щяхме да си спестим това преживяване, но и ние бяхме уморени и притеснени, а и изненадани от различната ситуация спрямо миналата година.
... Което не омаловажава жеста на местните.

Всичко това го пиша поради споменаването на заведенията отвъд реката, които принципно се достигат именно по моста Мерич, който беше затворен сега. Ако е затворен, не си правете експерименти. Или поне търсете начин да минете по "царския път" за Пазаркуле и да влезете през самия Караагач към реката.

Спахме в Унисите, за пореден път.
Скрит текст:
За две нощувки в двойна стая платихме нищожните 37 евро. Резервацията обаче направих преди около три месеца. На всичко отгоре, след описаното обикаляне и пристигане около 22 ч., бяхме настанени на четвъртия етаж (основната видима разлика е мекия, прекрасен и осезаемо чист мокет в коридора!!! на етажа, който видяхме да чистят няколко пъти на другия ден), в апартамент, или както там си го наричат - две стаи, едната със спалня, а другата - с единично легло и разтегателен фотьойл... и естествено, холо-кухня с кухненска част и разтегателен ъглов диван. На сутринта бяхме изненадани от факта, че закуската вече не е на първия етаж, където я консумирахме при досегашните ни престои там, а точно отгоре... и е... да не казвам най, но една от най-богатите закуски, които сме виждали да се предлагат. Наистина да се чудиш от кое да вземеш. Изключително разнообразие, за всякакви вкусове. Прекрасно кафе, контрастиращо с обикновено не толкова добрата напитка, която се предлага като част от хотелските закуски, както и всякакви други топли напитки. Две различни машини за такива, пак за задоволяване на всякакви предпочитания. Всичко се зареждаше до последно - до часа, в който би трябвало да приключи закуската. Имаше гости, които на втората сутрин седнаха в 11 без 5 и не само нямаха проблем да си вземат от всичко, но и късното им идване не доведе до никаква отрицателна реакция или напомняне за изтичащото време. Изобщо, приятно изненадани и впечатлени бяхме.

А иначе направихме добър, макар и не съвсем пълноценен пазар. Времето, което можех да прекарам спокойно в магазините, беше сведено до минимум и това не ми даде възможност да се развихря, както аз си знам. Все пак успях да взема голямата част от набелязаните неща, при това на добри цени. Но почти нищо друго, извън списъка.
Скрит текст:
Дано само ММ не прочете това, че като знам колко похарчих, при горната уговорка, скоро няма да ме пусне свободно или ще наговори децата да ме ангажират още повече.

Есенно вече имаше заредено в Е-бебек, а в четвъртък зареждаха и още.
Скрит текст:
Купих на децата леки шушлякови якета с поларена подплата, които могат да се ползват и зимата, ако не е особено сурова,  по 59.90TL и пижами за баткото за по 29.90TL (не много плътни, за ДГ... и с дълги, и с къси ръкави и крачоли). Памперс-гащите този път също взех от там. 74 броя №4 и 84 броя №3 бяха на промо цена от 79.90TL... ще рече съответно под 34 и под 30 ст. за бройка, което е ОК.
Другия магазин, в който можах да вляза и да грабна някоя дрешка, беше LCWaikiki.
Скрит текст:
За 189 лири купих цифром 10 неща за децата, племенничките и ММ, като пожелах да ги взема сладка торба за многократна употреба със старото лого на марката, което е много закачливо. Много ме е яд, че нямах повече време, защото сигурно щях да намеря още много хубави неща за всички.
От Yesil Kundura купихме на ММ идеални обувки от естествена кожа,
Скрит текст:
каквито отдавна търсим, защото старите се предадоха след дългогодишна употреба. Те бяха български, нямам лични впечатления от турските засега. Та, тези обувки бяха 179 лири. Има много намалени модели. Повечето не бяха летни.

От Migros и BIZIM отново излязохме доволно натоварени.
Скрит текст:
Да кажа, че нашите предпочитани маслини на ÖNCÜ (марката, която предпочитаме и за пиперкорви пасти и доматено пюре), вече липсват в Карфур, но за наша радост са заредени, при това в различни разновидности, в BIZIM. Цените са според размера и варират от 16 до над 30 лири за кг. Хубаво е, че щом ги има  тази верига, ще можем да си ги купуваме и от Лозенград, когато не стигаме до Одрин. Естествено, любимите шоколади, "наградки" и кускус и маслото, този път на ICIM отново бяха най-изгодни в този магазин.

Няма да изброявам покупките от Мигрос. Само ще похваля ето тези плодови млекца, които синът ни яде с удоволствие всеки път, при положение, че не хапва подобните на разните марки тук. Взехме му и едни подобни на Данонино, които също имаха успех, но тези са с парченца плодове и ги предпочитам.
Да кажа, че не съм от тези, които четат дословно етикетите на всяка стока. Старая се да не се психирам от съдържанието на всичко, което децата поемат, защото знам, че няма как да ги изолирам и гледам под похлупак. Така че предвид едни коментари от преди време моля, ако държите стриктно на тези неща, запознайте се със съдържанието на продуктите, преди да опитате.

Минахме и през централната улица. Даже и до складовете отскочихме, защото бяха по път, а ни трябваше спешно аптека, макар вече да бяхме взели заплануваното от Mehmet Ay... та си купих пак литър шампоан с чесън... Заредихме бадемови курабии от Keçecizade... Пихме кафе в Kahve Dünyası... Успяхме дори и в Aydın да вечеряме...
Така написано не изглежда малко за ден и половина, от които ефективно ползван е малко повече от половин ден... Общо взето съм доволна... Но исках поне двойно повече време.

# 174
  • ВАРНА
Ние оставихме ван-а преди моста  на едно затревено-прашно-кално   място със саморасли дървета и буренаци  - което на връщане се оказа че било платен паркинг и един тип със свирка в уста гонеше  и събираше таксата 5 лири.

Моста беше затворен/ 6 септември 2019г./  толкова здраво с метална ограда че явно в близкият месец поне няма да е отворен!   - и с подмяната на паветата му бяха на 30%....мисля ноември сигурно ще го отворят.

# 175
  • Варна
Вариант да се остави колата не е решение за всеки и за всяка ситуация. Ако обаче се отива до заведенията непосредствено след моста и ако той самият е проходим пеша, би могло да се използва. С необходимото внимание, разбира се.

Преди мостът беше в привидно добро състояние. Той обаче е толкова натоварен, че е добре да го реновират периодично. Още по-радостна бих била, ако най-после оправят и този неприятен павиран участък към квартала. Там има и много заведения за закуска, както и малък зеленчуков пазар, та би било добре да оправят настилката.

# 176
  • ВАРНА
Той при напълно затворено състояние - оградни - метални пана плътно до бетонната част -
 имаше на моста над 200 човека....сновещи  без да им пука между купищата с цимент или там каквото беше - каменно брашно  и палетите с павета.

Пълна лудница е моста в момента.   Хем ремонт - хем сноват вечер стотици хора.

Та не ми се мисли какво ще стане като го отворят.

# 177
  • Варна
Когато е отворен, както казах, е изключително натоварен. Целият трафик минава от там - за квартала и за заведенията. На никого не му се обикаля по новия път. По нашия маршрут - още по-малко. И двата варианта са доста пъти по-дълги, на всичкото отгоре.
Беше с настилка от гладки каменни плочи. Не знам защо са решили да я сменят. Дано паветата, които споменаваш, не са подредени като онези оттатък, че... Не че на някого, освен на ММ, пречат, всъщност. Само ние пъплим с максимум 20 км/ч. Останалите си профучават, без да им пука за неравностите.
Иначе турците са майстори в павирането на улици. Правят ги добре и имат своите доводи да избират тази настилка. Но този двукилометров участък никак не е добър.

# 178
  • Пловдив
Привет, група! Идвам с две въпросчета Simple Smile
Виждали ли сте някъде из Едирнето (основно по магазините за текстил и хавлии) хавлиени чехли за след баня?
И паркингът,който е отстрани на петъчния пазар колко струваше на час?

# 179
Здравейте,

Тепърва започвам да чета в темата, но искам да питам от сега за препоръки за хотел. Нещо не претенциозно, но чисто и с добра локация. Идеята е да се ходи на петъчния пазар и в тази връзка искам да питам има ли в близост до пазара паркинг?

Общи условия

Активация на акаунт