План-прием утвърден! ОСМИ клас е пред мен.

• 49 021
  • 725
  •   1
Отговори
# 570
Стопери си имахме едно време, при другаря Тодор Живков. Сега е прекрасно, че децата имат избор между различни възможности. Странно ми е как човек, твърдящ, че угажда на капризите на кандидат-гимназист си вярва, че ще повлияе на нагласите му за висше образование.

# 571
Не угаждам на капризи, Дидева.  Детето има информиран избор. Аз само си мрънкам.

Ми, кат си платиш 5г×5 хиляди в евро, ходи си да учиш навън. Като се върнеш, да ти ги възстановят по две, с лихвите и %инфл.

# 572
  • София
Как стопер от държавата? По- добре да помислят за някакви стимули за оставащите. А с това висше образование без цедка и на входа и на изхода съвсем не е добре положението.

Между другото съм чувала подобни идеи, че сме длъжници на държавата, задето ни е образовала, но личното ми мнение е, че по- голямата част от знанията и уменията ми съм добила със собствени усилия, срещу допълнително заплащане и без никакво участие на държавата. Децата ми също се налага да бъдат дофинансирани лично от мен. И нещо повече, изначално държавата няма пари, данъкоплатците имат пари, а държавата ги разпределя и аз като данъкоплатец финансирам двойно образованието на децата си, и в качеството на данъкоплатец и лично.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2019, 00:47 от stanislavchen

# 573
Не угаждам на капризи, Дидева.  Детето има информиран избор.
Мхм, но често желанията не съвпадат с възможностите. Що се отнася за 5х5, таксата за висше образование в някои държави е доста по-ниска, а в други въобще няма такава.
Както казах, добре да имаш мярка и да знаеш кога да спреш. Но тъй като днес си словоохотлива, как точно разбрахте за свободното място в 119?

# 574
  • София
Никоя бакалавърска степен навън не е 5 год, а заедно с  магистратура  не следва да я сборуваме, понеже не всички карат втората. Или поне не веднага.  Масово почват работа, карат практики след бакалавъра.. Бакалвърските програми в Западна Европа са по 3 или 4 години, махаме само специалности като медицина, стоматология и сие, които са по-дълги навсякъде по света. Какво да върне тогава държавата след време по твоите представи? Обучението в Германия, Австрия, Франция, Люксембург е примерно безплатно. Голямото перо са  общежития и самолетни билети. Храната си е  храна и тук, и там, разходите за нея никой няма, а и не следва да ти възстанови. Какво да върне тогава  държавата по 2, та да стимулира с такъв ход връщане насам и да постсви искания от теб стопер... Такси от по 150-200 евро на семестър ли? Които даже не са и такси, понеже включват в себе си част и от билета за транспорт с всякакъв превоз без самолети и скоростни влакове в голям обсег.Та целият разход, който би могъл да се търси от държавата евентуално, е за 3 години, тоест за 6 семестъра по стотина евро...

# 575
Случайно, дидева. Нямаме връзки. Една приятелка от 73то ме накара да се обадя. Тя ми разказа за Стаматов много положителни неща. Като се обадих, нямаше място. В късния след обед, имаше. Дете си беше изтеглило документите, чиста случайност. Петък 13ти.

# 576
  • София
Чудесно е, че вече всички деца си имат училища - желани, по-малко желани или каквито съдбата и резултатите от НВО са отредили. Край! Точка! Гледаме напред и се надяваме, че нещата ще се движат само напред и нагоре Simple Smile
По повод униформите - твърдо съм ЗА по няколко причини: идентичност и принадлежност към определено училище, липса на демонстрация на родителски финансов статус и, в крайна сметка, облекчен избор на дрехи 5 дни в седмицата.
За джобните: явно само аз съм давала досега по 10 лв на седмица. Ще ги удвоя, пък ще видим.
И да разведря обстановката с една картинка от щерката

# 577
Привет, тук и аз, безценни и готини сте! Отдавна не съм писала, но сме дълга семейна ваканция в дълбоки чуждестранни провинции. Успявам само да ви изчета. Съответно изпуснахме първата родителска среща. От това, което ми разказаха съм със смесени чувства, но е безмислено да ви занимавам. Дано да са майчини страхове!  Радвам се за всички вас, който сте доволни и въодушевени.
Уникален завършек на седмокласната епопея на набор 2005 с развръзката на казуса на Sculpture. Попътен вятър на девойката - да е щастлива и спокойна!

# 578
Русалка, нямам предвид колко е безплатно образованието навън. Имам предвид колко е скъпо тук. Да си плати трамлина тук, като се върне, ще си вземе парите по две. Смятам, че е справедливо.

# 579
Скулптур, винаги съм те насърчавала, но моля, чуй гласа на мъдростта. Дидева на 2 пъти те посъветва да се спреш. Едва стартира 8-ми клас и правиш обобщения за следването. Не са уместни към момента. А ако дете не изкласи? Ако реши, че нещо не харесва, че не иска да учи....Наистина усетът за мярка е полезен всекиму. Толкова съпреживявахме с теб, а ти, отхвърлила бремето, разжужаваш темата. Не е добре! Ако ти е нужна полемика, не е това мястото. Има много полемични теми - там ще срещнеш индивиди, които обичат спор за спорта - без  аргументи. Ще ти се радват, намери ги или създай група - "За и против следването в чужбина". Ние не сме дорасли. Децата ни са малки.

# 580
Нашето училище няма скоро да има лавка. Казаха да си носят по нещо за голямото междучасие, иначе много закъснявали.
За джобните подадохме заявление за дебитна карта. Девойката така поиска. До края на седмицата ще й е готова. Ще й я захранвам месечно с по 80-100лв.

# 581
И аз си ви чета, но не пиша, защото се наслаждавам максимално на последната ни лятна почивка, вече е към края си.. По телефона се информирах за първата родителска среща (мартеа, само В и Д клас ще сме по тази система, тъкмо могат да си обсъждат с Т. понякога Wink.

За Кока Кола - за втора поредна година я пускам, но с вип гривни. За съжаление, тази година имаме само две и беше голяма драма с кого да отиде, изключителни трудно й беше да избере само една приятелка - и от старите, и от новите. Дори по едно време обмисляше да покани момче от новите от ФЕГ (Косите на Вероника Wink, само не ме издавай! Simple Smile), но реши, че ще е много странно. Накрая помоли да отиде с всички останали деца, но не й позволихме - казахме и да отиде с малкия си брат щом не може да избере, или да не ходи. Simple Smile) В крайна сметка избра приятелка. Simple Smile  Миналата година много се забавляваха отпред, снимаха се със “звездите”, предполагам по-късно пак ще може да види приятелите си.. Ако не, то сега започват подобни сбирки и излизания, така че ще навакса. Simple Smile

Аз пък имам да наваксвам с едни прекрасни “френски” дами! Wink Чакам с нетърпение 16-ти, за да видя много от вас! И класната.. Wink

Джобни - и ние ще правим карта, но първо да навърши 14 в края ноември..

Скулптур, здраво и щастливо да е детето ти!
Вилиян, аз също ще съм на линия за всякаква помощ! Прегръдки!

Последна редакция: сб, 14 сеп 2019, 08:11 от Сиси ♥♥

# 582
Странно ми е как човек, твърдящ, че угажда на капризите на кандидат-гимназист си вярва, че ще повлияе на нагласите му за висше образование.
Нещата са свързани, Дидева: от сега се отхвърля ученето на терминология на чужд език. Това прави ако не невъзможно, то сложно следването в чужбина. Естествено продължение е да се отрече нуждата/полезността...от продължаване на обучението зад граница. Но ще припомня бума в икономическото развитие на БГ след Освобождението. Невъзможен е бил без онези будни български младежи, усвоили най-новото в чужбина и приложили го след това у нас. Сега условията са други. Нека не бъдем нито черни, нито бели прорицатели. 5 години е дълъг период.

# 583
Да, но колко се връщат? 90%се задомяват по чужбините. Статистиките са публични.

# 584
  • София
Шарлот, има много деца, които и без да са учили в ЕГ, съответно и без да знаят конкретната терминология по дадена дисциплина на него, следват после в чужбина. А дори и да си учил примерно биология, химия и история  на немски в ЕГ, ако решиш да следваш нещо с математика и физика, термините пак не ги знаеш. Това обаче е най-малкият проблем. Научават се.

За другото съм напълно съгласна. 5 години са супер много време за деца на 14 към момента, за да се сменят кардинално интереси, настройки, желания... Познавам деца, които твърдо заявяваха, че няма да мръднат оттук, родителите им също във времето поддържаха тази теза, но днес същите тези деца са навън. И обратното - хора, които още от 7 клас бяха начертали бъдещото като специалност, страна, университет, съответно подходящо избран профил в училище, си останаха по една или друга причина тук . А причини много за едното или другото поведение - финансови, семейни, обвързаностс някого и нежелание за раздяла, наличие/липса на избраната специалност тук, стаден принцип и мода, спечелена стипендия и още ред други..

Общи условия

Активация на акаунт