СЕДМИ клас 2019/2020 - Началото, тема 2

• 35 619
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
Ние също попътувахме, но съвсем прозаично....Лондон, Букурещ, Венеция. Точно защото сега цяла година ще сме блокирани заради учениците
Пред веловаканция със замъци е направо скука.Simple Smile
Аз лично ще те имам предвид, живи и здрави, ако има живот след матурите, да организирам нещо подобно Hug и ще искам препоръки.

# 196
А и тези нови предмети - физика, химия, биология... Имате ли поглед върху този материал? Труден ли е? На нея най-много ѝ тежат разказвателните предмети. Успокоявах я, че по химия и физика едва ли е толкова "разказвателен" материала, очаквам да има повече задачи. Но нея това я уплаши не по-малко.

Най-неприятна за моето дете беше биологията с разните му там детайли на амеби, гущери и семействата им Simple Smile По физика темата за ток-а се оказа по-трудна за асимилиране и после стана интересно. А химията от началото до края му беше интересна и логична.
Учителите по тези предмети, в повечето случаи, си дават сметка на какво са подложени децата в 7 клас и не се "гаврят" с тях. Прибягват до презентации и изискват основни неща, които да показват разбиране.

# 197
  • София
Да, само че има 7мо класни материали в шестокласната поща, не че приритвам да си усложнявам живота де Simple Smile

Изпратила съм паролата на всички активни и познати лица, писали в тази тема до момента, ако някой не я е получил, моля да ми пише на лично.

Звънче, имаш ли право да редактираш още поста, че линка със заповедта за датите е от миналата година.
https://www.mon.bg/upload/20513/zap_NVO_2019_2020.pdf
Този е правилният, ако нямаш, да пишем на модератор да смени?

Бубче, нали това е новата заповед с датите и графика за прием? На сайта на МОН виждам да стои миналогодишната и се чудя тази от къде се взе.

# 198
В тази връзка искам да му купя учебник по литература за 6 клас. Някой има ли поглед на кое издателство би бил най-полезен. Имаме си учител по математика, който може да е полезен със съвети (благодарности за Ganis), но по БЕЛ няма кой да каже.
Електронни варианти на учебници:
https://uchebnicite.bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B … 0%B8%D1%86%D0%B8/
http://www.prosveta.bg/elektronni-varianti
https://www.mon.bg/bg/100428
Ако държиш на хартиен вариант, препоръчвам литературата на издателство ,,Булвест".

# 199
  • София

Между другото, имам сканирани учебници за 7 клас по "Математика" на Просвета 1945, по "Литература" на Булвест 2000 и "География и икономика" на Просвета плюс. Първите два тежат почти по килограм и детето си носеше разпечатки по раздели, защото при тях не бе решен адекватно проблема с шкафчетата.
Ако някой има нужда от тях съм насреща да ги споделя, но ще очаквам и предложение за вариант за споделяне, предвид че са между 88 и 127 мб.

Учебниците няма ли ги онлайн на сайтовете на издателствата? Миналата година ги имаше. Предполагам, че и тази ще е така. В нашето училище на електронните дъски ползваха учебниците направо от сайтовете.
Няма нужда от сканиране, направо разпечатвате оттам, които страници ви трябват. Или си сваляте pdf на компютъра. Това правех миналата година докато имаше проблем с шкафчетата в училището за няколко месеца.

# 200
  • софия
Звънче, имаш ли право да редактираш още поста, че линка със заповедта за датите е от миналата година.
Бубче, нали това е новата заповед с датите и графика за прием? На сайта на МОН виждам да стои миналогодишната и се чудя тази от къде се взе.
Сега виждам текста за заповедта. Заповедта е актуалната, но описанието е грешно. Ще пиша на мод.

# 201
Скрит текст:
Да, само че има 7мо класни материали в шестокласната поща, не че приритвам да си усложнявам живота де Simple Smile

Изпратила съм паролата на всички активни и познати лица, писали в тази тема до момента, ако някой не я е получил, моля да ми пише на лично.

От сайта на министерството. Публикувана е в раздел Нормативни актове - Заповеди, заедно с тази за олимпиадите, графика на учебното време, ДЗИ и изпитите за квалификация.

# 202
Имам въпрос към родителите на децата от СМГ. Откъде беше домашното им, някой сборник или раздадени листи със задачи?
Моят младеж се прибра от село и днес с клизма реши един от тестовете от "Архимед". Даже не целият, докъм 15-а задача ми стигна търпението да го ръчкам. Общо взето почти нищо не е забравил, но с такова нежелание решава. Аз му хвърлях от време на време по някой поглед, Ами основно си блееше нанякъде, замислен за бъдещия си сървър. Това дете сигурно повече от един процент от мозъчния си капацитет не ползва. "Мрън-мрън, туй сега за какво ми е: кой го измислил; уф, не ми се решава; ама, не искам; скучно ми е". Истинско бебе. Добре че не реших аз да готвя вкъщи. Да си ходи в школата.
Той се маймуносва само пред мен. По принцип винаги преподавателите го хвалят колко бил концентриран, колко изпълнителен, зрял, отговорен и прочие суперлативи. Щот' не са го виждали какво магаре е вкъщи.

# 203
  • София
Звънче, тя Фран вече редактира линка, само описанието е оставила старото, не е особена драма. В следващата тема ще сложим правилните години, важното е, че файла е правилният вече Simple Smile

# 204

Между другото, имам сканирани учебници за 7 клас по "Математика" на Просвета 1945, по "Литература" на Булвест 2000 и "География и икономика" на Просвета плюс. Първите два тежат почти по килограм и детето си носеше разпечатки по раздели, защото при тях не бе решен адекватно проблема с шкафчетата.
Ако някой има нужда от тях съм насреща да ги споделя, но ще очаквам и предложение за вариант за споделяне, предвид че са между 88 и 127 мб.

Учебниците няма ли ги онлайн на сайтовете на издателствата? Миналата година ги имаше. Предполагам, че и тази ще е така. В нашето училище на електронните дъски ползваха учебниците направо от сайтовете.
Няма нужда от сканиране, направо разпечатвате оттам, които страници ви трябват. Или си сваляте pdf на компютъра. Това правех миналата година докато имаше проблем с шкафчетата в училището за няколко месеца.

Предложението е много разумно, стига да е възможно да се реализира. В общия случай беше възможно само прелистването им.

# 205
  • София
На Просвета се сваляха в pdf, на Булвест се четяха като файл през приложение.
На други издателства не сме ползвали учебници.

# 206
Имам въпрос към родителите на децата от СМГ. Откъде беше домашното им, някой сборник или раздадени листи със задачи?
Първо да уточня, че нашият набор в СМГ е при четирима различни учителя. Тук май пишем само от А и Б клас, които сме с едно и също домашно. Ние и предишните години, и сега в седми клас, ще работим основно със сборниците на Коала прес и на Просвета. Домашното е от тях. Често се дават допълнителни листчета за домашно, но не и за лятото.
За три от другите класове на нашия випуск не зная какво им е домашното. Има паралелка, в която имам близко дете и знам, че те нямат никакво домашно за лятото. Та не може да се обобщи какво е домашното на СМГ, зависи от виждането на преподавателите.

# 207
Eli1907 е дала по-горе линк, където има pdf-и и на издателство Рива (има учебници по български и литература).

# 208
  • Някъде в Европа...
Реших и аз да се отчета, понеже взе да става малко депресиращо Joy
Дано да има и някой като нас и да се успокоим взаимно.

Две са вкъщи девойките, наборката и голямата ще е 9 клас. Учат в различни училища, в различни градове.
Нито едната не е имала домашно по бел, по математика или пък списък със задължителна литература.
Не съм ги карала да учат, преговарят или да решават домашни.

Пълна ваканция, почивки с нас, без нас, при баба. Ако четат, четат каквото са си харесали. Нямат час за лягане и ставане. Това всъщност е единственото, което ме дразни - стават в ранния следобед и си лягат по първи петли.

Тази седмица гледам, че са започнали да си обръщат часовете за лягане и ставане Joy
Може и да стигнат до училище навреме Joy

Абсолютно същата работа сме, само че детето е момче и не е започнало да обръща още часовете за сън 😁...
Домашно ако може да ве нарече така - имаха по желание да предадат романизирана автобиография до средата на лятото - още в началото на ваканцията каза, че не смята да пише...Понатиснах го малко края на юли и поне прочете Бай Ганьо и До Чикаго и назад...

# 209
Привет! Чета ви аз от няколко теми и е редно да се разпиша.

Моя синковец реши домашките по математика, мисля от сборника на Архимед, учителката им ги праща на файл 10 теми по 20 задачи, направи 4-5 преразказа и прочете произвиденията. Най-зор му се видя "Немили-Недраги", а в графата що годе "До Чикаго и наазад" и "Една българка". Наизуст не сме учили, ако госпожата през годината ги накара вече няма мърдане.
При него самите задачи не са му проблем, но голям такъв има с разписването, за чартежите пък и дума да не отварям. Пришка на езика ми излезе да обяснявам, че без разписване не става и това, че той си знае решението, няма как еди коя си госпожа, от еди къде си да му го разбере. Голям отпор ми дава с писането по принцип. Мързи си го, от където може ще скатае.
За БЕЛ прецених, че индивидуални уроци ще са най-добре, а по математика си е на школа.

Общи условия

Активация на акаунт