СЕДМИ клас 2019/2020 - Началото, тема 2

• 35 620
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Аз не смятам, че съм родител тип идиот. Вярвам, че децата имат нужда от детство и игри навън, а ученето за да има резултат трябва да е осъзнато. Затова не съм настоявала за нищо - каквото сам направи това. Когато му дойде и за каквото му дойде ищаха за учене. Вътрешно се терзая с това си решение, защото аз самата като дете съм била отговорна, обичах да решавам задачи, но трудно завързвах приятелства например. Знанията са важни, но еднакво важни са и уменията за общуване, и развитието на емоционална интелигентност.

# 181
Simple Smile И ние сме в клуб "100" (с около стотина решени задачи).
Смело мога да ви обещая не банкет, ами разходка с космически кораб, ако станат 500 (просто никога няма да се случи Joy).
Шегувам се обаче, защото съм доволна от това как се справя. Което не мога да правя с литературата.
По литература сме с два прочетени разказа от Йовков, ама поне други книги почете.

В тази връзка искам да му купя учебник по литература за 6 клас. Някой има ли поглед на кое издателство би бил най-полезен. Имаме си учител по математика, който може да е полезен със съвети (благодарности за Ganis), но по БЕЛ няма кой да каже.

# 182
Освен липсата на домашно по каквото и да е, не ги карат да научат наизуст стихотворенията.
Ама чете, но не му е интересно и му е много скучно.
Вярно, че имат нужда от игри, но също така е вярно, че толкова дълга ваканция едва ли има някъде. Имам поглед как е в Дания и Германия. Скоро четох, че родителите в Англия /дано не бъркам държавата/ протестират, че 6 седмици е твърде дълга ваканция.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2019, 11:43 от W

# 183
  • София
Аз държа да отбележа, че нито по математика е имала домашно, нито по БЕЛ, нито им дадоха списък с произведения за четене, нито поръчаха да учат наизуст. Изцяло наш и на учителката й по математика, беше подбора на занимавки през лятото.
Освен това не смятам, че са й липсвали развлечения и игри - беше на лагер, на 2 морета, на турне в Сърбия, спа у приятелки, и нейни приятелки спаха у нас, по цели дни не е пипвала учене, но в други е навкасвала. Смятам, че 3 месечна ваканция дава време за всичко и то при положение, че репетициите 3 пъти седмично си вървяха цяло лято.

# 184
  • Отвъд алеята зад шкафа
В момента сме на веловаканция, групата е голяма, съответно моята тийнеджърка е много доволна, защото си има компания от себеподобни. Като се върнем в България, веднага заминава на спортен лагер, така че още училището й е много далечно.
Я сподели повече за тази веловаканция-колко дни,маршрут и прочие-вие ли си я организирахте или фирма?

Веловаканцията е по замъците на река Лоара. Сами си я организираме. Самолет до Париж, рент-а-кар до Блоа. Наехме голяма къща в едно малко село близо до град Блоа, колелата са под наем, на място има фирми, които се занимават само с това. Можеш да наемеш само колела или да ги ползваш за настаняване, маршрути, превоз на багажа. Маршрутите, които правим са по около 40-50 км. на ден, по изцяло вело алеи, през гори, поляни, лозя, малки селца....до някой замък. Всеки ден по един замък, да има и културна програма. Не че децата не се отегчиха от замъци, де:). Връщането е през Ница, за да направим бърз тур през Прованс.

# 185
  • Бургас
Ммм, приказно звучи! Браво! Simple Smile

# 186
  • София
Това лято беше почивка за дъщеря ми - без задачи, преразкази... само задължителната литература и лятното домашно по немски.
Но от октомври програмата ще е доста запълнена.
За математиката избрах Когито два пъти седмично, за БЕЛ  - индивидуални уроци.
Отделно два дни в седмицата е по цял ден в училище + тренировки 3-4 пъти привечер.
Планът е събота и неделя да няма курсове, за да остава време за домашни, учене, състезания...
Ще се справи Simple Smile

Моля и аз за паролата за пощата, ако е възможно...

Хубав ден Simple Smile

# 187
  • София
Някой пита за учебник по литература. На мен ми харесва този на издателство "Рива".

# 188
Ние имахме домашна по математика. Не съм броила задачите. Девойката с голямо желание ги подхвана още в началото на ваканцията, но бързо, бързо го позагуби. И сега след толкова време някои задачки я попрепънаха - позабравила ги е. Полезна ни е домашната - кара те да попреговориш.
Аз не зная каква майка съм - добра, зла, но имах желание да мине в повече работа тази ваканция. Исках да си помогне, защото през годината никак, ама никак не ѝ стига времето. Ние сме на двусменен режим в училище, тази година всеки ден втората смяна ще започва в 12:30.
А и тези нови предмети - физика, химия, биология... Имате ли поглед върху този материал? Труден ли е? На нея най-много ѝ тежат разказвателните предмети. Успокоявах я, че по химия и физика едва ли е толкова "разказвателен" материала, очаквам да има повече задачи. Но нея това я уплаши не по-малко.

# 189
Реших и аз да се отчета, понеже взе да става малко депресиращо Joy
Дано да има и някой като нас и да се успокоим взаимно.
Пълна ваканция, почивки с нас, без нас, при баба. Ако четат, четат каквото са си харесали.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 11:14 от rummi_pl

# 190
Искам gadamer да ме осинови. Ще решавам и по милион задачи Hug
Прекрасно звучи този велотур. Може би най-хубавото нещо, което съм чела във форума от много време насам. Дано някой ден и ние го осъществим. Звучи приказно

# 191
И на мен ми хареса тази веловаканция. Да караме обичаме, замъци харесваме.
С моите това лято направихме рафтинг по Струма. Бяха във възторг. Видях, че в Гърция организират подобни
 за няколко дена и се замислих за в бъдеще.

# 192
  • София
Здравейте,
записвам се и в тази тема да ви следя.
Имаме седмокласничка вкъщи, която сме записали на курс в НПМГ по математика - някой има ли отзиви за този курс?
Мъчим се с "Опълченците" наизуст, много бавно става заради старинните думи. "На прощаване" също го учи паралелно, то върви по-леко. Много добра идея бях видяла в началото на лятото, да се пишат сбити преразкази на произведенията от списъка, от неутрален разказвач, включително и стихотворенията, за да може детето през годината да си погледне набързо кое за какво се разказва. Направила е 2 или 3 такива само. Но ще я помоля да си довърши тази работа, дори и да е след началото на учебната година.
И още едно въпросче - къде може да се види съдържанието на НВО по БЕЛ за 19/20 година - остава ли същия формат, или не? Мисля, че по Мат остава същия формат?
Ще помоля за достъп до пощата, ако е възможно.

# 193
Надявам се да не разваля дисциплината Simple Smile, но миналата година от децата в нашия клас се искаше да научат цялото "На прощаване" за около месец и част по желание (около 1/3) от "Опълченците на Шипка". В допълнение анализите бяха на определени глави и части от изучаваните произведения, така че прочетеното от христоматията се оказа напълно достатъчно.

Между другото, имам сканирани учебници за 7 клас по "Математика" на Просвета 1945, по "Литература" на Булвест 2000 и "География и икономика" на Просвета плюс. Първите два тежат почти по килограм и детето си носеше разпечатки по раздели, защото при тях не бе решен адекватно проблема с шкафчетата.
Ако някой има нужда от тях съм насреща да ги споделя, но ще очаквам и предложение за вариант за споделяне, предвид че са между 88 и 127 мб.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2019, 14:27 от Lia Di

# 194
  • Отвъд алеята зад шкафа
Благодаря за добрите думи. Ако решите някой ден да направите такава веловаканция, пишете ми да дам конкретни указания.

Това лято реших да го уплътня с интересни занимания, с лагери..защото от септември децата влизат в голяма месомелачка, спираме изцяло почивките чак до август догодина, а за хора като нас, които обичаме често да пътуваме, дори и уикендите, това е неприятно. Явно Ема добре си е починала, след като вече й се тръгва на у-ще:)

Общи условия

Активация на акаунт