СЕДМИ клас 2019/2020 - Началото, тема 2

• 35 623
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте, и аз отдавна не съм писала, но чета редовно и чакам информация за дати, графици и др. Снощи разказвах на дъщеря ми опитите за втора дата и защо се иска и тя много се впечатли.

Седмокласничката изкара прекрасно лято с много пътувания, но е време да си припомни някои неща и снощи говорихме кое как да започне да се случва.

Има ли други деца от темата, които ще ходят в школа Междучасие?

p.s. Моля и аз за паролата.

# 91
Моето момиче ще ходи в Междучасие, но само на БЕЛ, при Михайлова. Вие?

# 92
  • София

Бети, и ние при Михайлова. В неделя от 9:15. Но и на математика ще ходи след това. Вие от колко часа и в кой ден сте?

http://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/6kl_sustezanie-R … kl_19_260519.html
Ето тук на края на страницата има състезания за шестокласници, които могат да се ползват за преговор.

# 93
  • София

Бети, и ние при Михайлова. В неделя от 9:15. Но и на математика ще ходи след това. Вие от колко часа и в кой ден сте?

Точно в тези групи и часове е и мойта, на Айла момичетата също са на БЕЛ в Междучасие при Михайлова в неделя от 9.15 Simple Smile

# 94
  • Бургас
Голям форумски отбор сте се събрали там. Simple Smile

# 95
ЕГ не са хуманитарни училища и изучаването на чужди езици не предполага неглижиране по останалите науки- математика и природни науки. Факт е, че голяма част от учениците в ЕГ предпочитат математика и природни науки за по-нататъшно обучение в чужбина.
                  ganis, на ясно сме с това,какви у-ща са ЕГ,но тук става въпрос за ИЗПИТИТЕ ,които се полагат при прием.
                  От таз годишната кампания по приема и четенето на темите във фейса и тук установих,че почти всички кандидати /в повечето случаи родителите им/ пишат паралелките без особено да се замислят. Целта е - елитно у-ще без значение дали паралелката е хуманитарна или природонаучна със съответния език.Не коментирам,че и избора на език също не винаги е желанието на самото дете.Единствено при двете МГ се очертава желанието да си точно в математическа гимназия.При ЕГ наблюдавах рязка смяна при 2-ро,3-то и т.н. класиране.Давам пример - прието дете с втори профилиращ НЕ кандидатства в по-елитно у-ще и ..... пише всички свободни места / това от приложените в сайтовете на у-щата списъци/ и се оказва с втори ИЕ или РЕ.Същото става и с БЕЛ и М - приет с М и ...при следващо класиране БЕЛ .Изводът ми - да се влезе в елитното у-ще на всяка цена пък каквото и да е!За това ни е стигнал балът и това ще учим,а какво желаем е друга тема. И  тук четох,че някой плаче ,че не иска да учи НЕ,което потвърждава мнението ми.
                Точно по тази причина си мисля,че може изпитите да се диференцират - за ЕГ -БЕЛ + изпит за профила.Който иска М ще положи изпит по М,а който иска история ще държи изпит по история и ще прескочи М,като изпит.За математическите гимназии - М + изпит за профил.Това разбира се е мое лично мнение.
                При нас младежът каза - не искам М,НЕ и не сме ги писали в желанията.Държеше първи език - АЕ.Майка му настоя за ФЕ и стискахме до последно палци да не се окаже в паралелка с ФЕ.Сега се включваме с девойката,която все още няма ясно желание какво точно иска.Сигурна съм обаче,че и тя не иска М,но ще и се наложи да се поти и на този изпит.Smiling Imp

# 96
  • София

Точно в тези групи и часове е и мойта, на Айла момичетата също са на БЕЛ в Междучасие при Михайлова в неделя от 9.15 Simple Smile

Чудесно, ще държим тясна връзка!  Сега и Бети, ако каже, че са в тази група.....
А ходихте ли на някой от изпитите за входно ниво, които препоръчаха да се направят? Ние изпуснахме датите в края на учебната година и се чудя дали да я пратя тази седмица.

# 97
  • София
Те наще са там от миналата година още, така че не са ни пращали на изпити. Даже и не знаех, че има такива изпити.

# 98
  • Бургас
Само не можах да разбера тази година как се стигна чак до четвърто класиране на НВО
?Как останаха свободни места в елитните училища след трето класиране?Ако това  ме чака за моето дете трябва аз да се въоръжа с голямо търпение до следващия юли.[/b]

И от мен благодарности за новата тема. И аз не разбрах какво стана тази година? В Бургас е голям стрес и паника, че децата няма да могат да влязат в елитните гимназии ако нямат най-високите резултати, а накрая останаха свободни места. Знам, че нашия набор беше с "бебебум", но се надявам все пак да успеят да се уредят децата.
Иначе моята хубавица, си прочете от Христоматията за 7 клас (https://www.book.store.bg/p255789/hristomatia-po-literatura-za-v … ane-v-7-klas.html) всички произведения и им направи сбит преразказ, а стихотворенията научи всички наизуст - така им каза класната им. Много съм доволна от нея в това отношение, макар че беше голям зор със стихотворенията, особено "Опълченците на Шипка"

# 99
Didia, смеси няколко теми.

Искаш да се отреже достъпа на децата предпочитащи математика пред БЕЛ до езикови гимназии....?!??!?!
Ganis го е казала добре.

Другото, което казваш има смисъл. При обявени допълнителни профили в езикова гимназия да сменят балообразуването давайки акцент на съответния предмет. Примерно ако БЕЛ и история са допълнителните профили - да балообразуват с тези оценки. Защо не и БЕЛ от НВО да умножават по 3. За математиката обратно.

Сега по-скоро липсата на отделен изпит само за МГ-тата пуска там деца с БЕЛ насоченост, искащи да използват бала и гонещи елитното училище и които никога иначе не биха се явили на изпит за МГ с не-НВО задачи.  

Bubcheto15, благодаря тук за паролата, за да не ти пълня пощата с лични съобщения Simple Smile

# 100
Didia, смеси няколко теми.

Искаш да се отреже достъпа на децата предпочитащи математика пред БЕЛ до езикови гимназии....?!??!?!
Ganis го е казала добре.

Не става дума за "отрязване" на деца от ЕГ.Просто този,който иска хуманитарна паралелка /където и да е/ и няма интерес към М да се яви на втори хуманитарен предмет на изпит.Да не е задължителна М за всички.Желаещите паралелките в ЕГ с М  да се явят на втори М.Ако разсъждавам от моята камбанария - М ни беше излишна.Не сме кандидатствали в нито една паралелка с М профил.За това пък история,география са ни любими.Знае повече от учителите си в у-ще.Защо да не може да се яви на втори изпит по избор след като много точно знае,че М не иска ?Вече казах - наблюдавайки класиранията установих,че най-често срещания мотив в класиранията не е желанието да изучаваш нещо точно определено,а да попаднеш в най-елитното у-ще на всяка цена.Изключение правят МГ и децата ,кандидатстващи там.Тук следим кой от къде е изтеглил документи и разни  други еквилибристики ,а това нямаше да се случи,ако имаше право на избор още с полагането на изпитите.
                   Що се касае за смесването на темите - мисля,че тук мога да дискутирам по всички възникнали теми и въпроси. Yum

# 101
  • София

И нашият младеж също Stuck Out Tongue Winking Eye .
Може с по една таблетка с форумското име на родителската среща на 15- ти Joy  да се явим.

# 102
За жалост училищата са задължени да ползват двете НВО - БЕЛ и МАТ.
В страната е по-лесно, ама при вас в София, това е голямо ограничение. При нас дори БЕЛ или МАТ да ти е ахилесова пета, с другото може да се компенсира в общи линии и всяко училище да ти е избор. Но при вас с баловете така на гъсто си е проблем.

# 103

Еееее, ние сме следващата група, от 11.15. Не сме ходили на изпит.  Peace

# 104
Хора, математиката до седми клас включително е въпрос и на обща култура. Не може да не се знае. Няма нищо "математическо" в НВО по математика. Не е състезателна математика, а просто обща култура. Ако се махне, то ще стане още по-зле положението, а то и сега е мнооого зле. Не може да сложат 100 изпита за всички възможни профили, мислите ли ги тези деца? А и това не са безплатни мероприятия. Отделно, че вида на трети и четвърти профил, който коментирате е добре да се избира от осъзнат младеж в десети клас, а не в седми, когато още не се е запознал с всички науки детайлно. Ако не коментирате 3-ти и 4-ти профил, идва друго противоречие: моето дете не знае френски, но иска да учи във френската, за да го научи; по логиката на Didia на изпит по френски ли трябва да отиде за профил Френски? Има си училища, които имат допълнителни изпити за по-задълбочена подготовка още от осми клас, за деца, които рано са проявили интерес към тези дисциплини. За мен дори НВО по език е пълна глупост и пари хвърлени на вятъра. Дори се чудя кой и защо ходи на тази измислица.
БЕЛ също е въпрос на обща култура. Трябва децата ни да пишат грамотно, да могат да се изразяват, да четат с разбиране. Така, че отпадане на БЕЛ в бала за МГ също не е добре.
Няма нищо лошо децата ни да са грамотни и да могат да си сметнат колко ролки тапети да си купят. И всички тези неща трябва да си ги усвоят в училище до 7-ми клас. Не виждам нищо драматично, че се иска от децата до 14 години да са усвоили тези умения.

Общи условия

Активация на акаунт