СЕДМИ клас 2019/2020 - Началото, тема 2

• 36 519
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Мария, права си. Обаче винаги ще има хора, които не могат да си сметнат ролките тапети и да си извадят ДДС, като имат общата цена.
Както казах при нас не е проблем. Ама тази година ми се стори, че в София, деца математици, с желание да учат математика и с ниво отвъд това да си сметнат тапетите останаха извън СМГ, защото не са оградили отговора в кое произведение България е на три планини и морета (съвсем по памет въпроса), например.

# 106
  • София
Мария, не може да бъде казано по- точно. Simple Smile

# 107
  • Бургас
Учителките на моята дъщеря по математика и български език, твърдят, че изпитите всяка година стават все по-лесни и са категорични, че децата ще се справят без частни уроци. Аз, честно казано, не знам какво да правя: да им се доверя ли или тихомълком да я запиша на индивидуални уроци.
В София може би наистина конкуренцията е много голяма, но в провинцията нещата определено не са така. Преди 2 години, например, английската гимназия в Бургас имаше обявен прием за незаето място на трето класиране.
Нямам приятели, чиито деца да не са приети по първо желание, откакто са ме обзели трепетите по кандидатстването.

# 108
Ама тази година ми се стори, че в София, деца математици, с желание да учат математика и с ниво отвъд това да си сметнат тапетите останаха извън СМГ, защото не са оградили отговора в кое произведение България е на три планини и морета (съвсем по памет въпроса), например.
Не, останаха извън СМГ, защото НВО по математика е неподходящо за отсяване на деца за МГ. То е с много ниска трудност. И ако МГ-тата искат качествен подбор трябваше много отдавна да се съберат и да лобират областен кръг на НОМ да им влезе в балообразуването, за да няма нужда от допълнителен изпит, което е по-трудно и по-скъпо за реализиране.

# 109
Не мисля, че недомислиците са случайност, пък нека съм параноична

# 110
  • София
Ама тази година ми се стори, че в София, деца математици, с желание да учат математика и с ниво отвъд това да си сметнат тапетите останаха извън СМГ, защото не са оградили отговора в кое произведение България е на три планини и морета (съвсем по памет въпроса), например.
Не, останаха извън СМГ, защото НВО по математика е неподходящо за отсяване на деца за МГ. То е с много ниска трудност. И ако МГ-тата искат качествен подбор трябваше много отдавна да се съберат и да лобират областен кръг на НОМ да им влезе в балообразуването, за да няма нужда от допълнителен изпит, което е по-трудно и по-скъпо за реализиране.

Недей така Simple Smile Да си извоюват собствен изпит с право на контестация, подобно на ОМТ, е добре, но ако се класираше на база областен кръг преди две години, то 4-5 от най-изявените състезатели на випуска сега нямаше да учат в СМГ било заради грешки или двусмислия в условията и / или критериите за оценяване на задачите, било заради проблеми в оценяването. А на този етап няма контестации, оценките в протоколите са окончателни.

# 111
Или просто нво по мат.трябва да стане малко по-трудно.

# 112
Призма, нима за НВО има контестации? А и колко точно деца изкарват високи точки на НОМ областен кръг? Ще ти дам прост пример: Ния НЕ е математик, ама хич даже. От протоколите на РУО София виждам, че по-добре от нея в София са се справили 89 деца, а в СМГ се приемат 156 деца. Т.е. включвайки НОМ към бала с добра стойност всички добри математици могат да бъдат спокойно приети в СМГ, щом и нематеметици влизат в бройката от 156 деца.

Или просто нво по мат.трябва да стане малко по-трудно.
Това уви няма как да стане, защото и сега средният резултат за страната, а и за София е плачевно нисък. Увеличаването на трудността на НВО е добре за силните ученици, а те са малцинство. (Въпреки, че като такива могат да се оплачат в комисията по дискриминации Simple Smile))))))))))

# 113
До преди 3-4 години имаше училища, осъществяващи прием в профилирани паралелки,  които можеха да провеждат собствени вътрешни изпити. Сещам се за едно от тях, което положи усилия и намери начин частично да запази тази възможност макар и във видоизменен вариант. В момента в балообразуването могат да се използват резултати от олимпиади само по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година.
Наредба 10 предлага седем варианта на балообразуване, включително и с резултати от НВО по други предмети. За целта обаче е необходима министерска заповед за провеждане на НВО през конкретната учебна година по предмети извън изрично регламентираните в наредбата.
Ако някое училище вижда по-добър вариант за изпити и балообразуване, то може да предприеме съответните действия в лицето на ръководството си и да поиска промени в нормативната уредба. Щом не го правят, значи настоящата ситуация ги устройва.

# 114
  • София
Привет и от мен! За сега само ви чета, защото още не намирам какво да споделя! Моя син решава задачи от началото на август и попълва две тетрадка по български и литература, която им беше дала госпожата в училище.
По въпроса за трудността - преднамерено я занижават. Иначе ще лъсне качеството на образованието ни!
Има ли родители на деца, които ще посещават Лого 3 за подготовка?

# 115
  • София
Мария, ако за математическите среди този вариант е добър, да настояват за него тогава.
При този вариант и ОМТ е излишно - могат да приемат в 5 клас само на база състезания, вкл. олимпиада областен кръг + НВО с нищожна тежест заради начина, по който се провежда.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 11:50 от Prizma

# 116
Аз па сега видях, че училището на малкия е с нов директор. Пфу, дано няма лоши изненади и напрежение. Вероятно персонала сега е на тръни и ура. Класната ни е разкошен човек и професионалист (математик) и само заради нея сме в това училище. Направо ще съм бясна, ако са я сменили по някаква причина.

# 117
  • София
Проблемът е, че все повече се отваря ножицата между нивото на обучение по математика в математическите гимназии и останалите училища.
Това, което за първите изглежда елементарно като изпит, си е предизвикателство за другите.
И най-неприятното е, че този дисбаланс може да се компенсира само с допълнителна помощ (от родител или частни уроци). Което е безкрайно нередно.

# 118
  • София
Синът ми завърши с 6 по математика, ама като решава сега задачи и виждам как не е научил основни неща. Или така ги е научил, че ги е забравил. Така че...или натискаш здраво или плащаш някой да натиска. Или и двете!

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 12:18 от Бендива

# 119
Проблемът е, че все повече се отваря ножицата между нивото на обучение по математика в математическите гимназии и останалите училища.
Това, което за първите изглежда елементарно като изпит, си е предизвикателство за другите.
И най-неприятното е, че този дисбаланс може да се компенсира само с допълнителна помощ (от родител или частни уроци). Което е безкрайно нередно.
                     Изобщо не е проблем ножицата между нивата на двата вида у-ща. След като си влязъл от първи клас в математическо у-ще ,значи искаш да се занимаваш основно с математика и не виждам смисъл да те влачат на средното ниво.
                     Друг е въпросът каква трябва да е трудността на изпита по М на НВО! При много висока трудност малко от децата,които нямат интерес към М ще го вземат успешно,при ниска трудност става обратното - децата от математическите у-ща участващи наравно с тези от обикновените няма да покажат това,което наистина знаят повече.
                     Само,че НВО беше замислено като показател за общото ниво на успеваемост в у-ще,а не за кандидатстване.Постепенно придоби друго значение.Не мисля,че даването на 25 задачи и N на брой под условия е нормално.Тази година ,ако не греша,задачите бяха около 45 с под условията.Какъв е проблемът да се помисли малко и да се свали броя на задачите,но да се степенуват по трудност.Първите са с трудност на средното ниво ,а следващите с повишена трудност.Така всички полагащи изпита ще стигнат до нивото си на подготовка по М.
                     Що се касае до подготовката на децата в у-ще мисля,че на много места ще е трудно децата да се справят без допълнителна подготовка в курсове или частни учители.Няма какво да си правим илюзията,че всички учители по М са на необходимото ниво.

Общи условия

Активация на акаунт