Кралски работи и клюки - септември 2019

• 124 574
  • 2 987
  •   1
Отговори
# 2 535
  • София
Не, няма как - те не наследяват титлата, предава се през синове.
Така според мен Арчи ще стане херцог на Съсекс някой ден.
Но да, Йорк ще реши Уилям според мен. Би следвало да се запази за втория син на краля, както си е по традиция, т.е. за Луи.
От друга страна, ако се освободи, докато Чарлс е крал, би ли могъл Хари да стане - не вярвам обаче.

# 2 536
Ами той вече си е херцог на Съсекс, за какво да го правят и на Йорк.
Най - вероятно ще е Луи, но чак след като се ожени.

# 2 537
  • София
Е защо пък не, знам ли ги...но не вярвам Simple Smile
Залагам на Луи и аз.

# 2 538
Годеника на Беа има ли титла?

# 2 539
А Шарлът ще има ли титла?

"Sir" ли имате предвид като говорите за "рицар"?

# 2 540
  • Чужбина
Не. Титлата е от баща на син. Освен, ако не са го променили и Беатрис наследи титлата, но едва ли. В момента и двете му дъщери са си само принцеси, а техните деца и това няма да бъдат.

Ахаааааа ...

Значи, сега погледнах в Уикипедия ... Пише, че херцог на Йорк обикновено става втория син на монарха.

Но на титлата й свърша срока на годност, ако така може да се нарече.

Тази титла е произвеждана 8 пъти.

Значи, сега ще се получи подобна ситуация, каквато е била ситуацията с единия от принцовете в Кулата.

В Уики пише:

The title was next created for Richard of Shrewsbury, second son of King Edward IV. Richard was one of the Princes in the Tower, and, as he died without heirs, the title became extinct at his death.

А Шарлът ще има ли титла?
Да, Ули. Тя е принцеса.

Обаче Баба не дава всички титли, защото имало ограничение на бройката. Това не е шега. Сериозно е така.

# 2 541
Да, обръщението за рицар е сър.

Шарлот ще стане Princess Royal един ден, когато баща и е крал, а пра-леля и Ан не е между живите.

# 2 542
Да, ама сър е сега в настоящето и рицар е друго.
Но сега разбирам този роцар откъде се появи.
Бащата на Е. Удвил е ърл, май е граф на български.

# 2 543
Ули, аз писах по - назад, но пак ще пиша.
Ричард Уудвил е син на комънъри. Баща му е кастелан на някакъв херцог, което е далеч от селянин, но е и много далеч от благородник.
В един момент Ричард го помазват в рицарство и става сър Ричард. Рицарите не се водят аристократи.
Жени се за благородничка, но това не променя неговия статут, нито този на децата му.
А ърл става чак 1466г., година след като дъщеря му е коронована за кралица.

# 2 544
  • Чужбина
"Sir" ли имате предвид като говорите за "рицар"?

Значи, принципно, специално в Англия, грубо казано е по следния начин:

1. Монарх, който се води Суверен - това е Баба
 2. Под монарха всичките са поданици (поданик е този, който е роден в на Баба владенията; другите са aliens (не е шега))

3. По време на феодализма, поданиците са васали на Суверена
 4. Сред самите васали на Суверена има йерархия:
     4.1 Висши лордове, Сюзерени (overlords) - директни васали на Суверена, които са положили клетва пред Суверена, че ще му служат, а той обещава да ги пази
            4.1.1 Лордове - васали на Висшите лордове
                     4.1.1 Простолюдие - крепостници

Рицар можеш да бъдеш, независимо към коя от горните групи принадлежиш - и кралят може да е посветен в рицарство, и най-дребния крепостник за някакви заслуги.

Има и кодекс на рицарството с конкретни изисквания - да си доблестен, почтен, да защитаваш слабите, и т.н.

Има си специален ритуал за посвещаване в рицарство.

Както има и специален ритуал за полагане на един куп клетви. След като приемат християнството, обикновено по времето на даването на клетва, ръката се слага на Библията.

# 2 545
  • Бургас
Годеника на Беа има ли титла?
Явно. Някакъв граф ли бил баща му? Барон ли?
Първото му дете момче ли е? То ли наследява титлата?

# 2 546
  • Чужбина
Явно. Някакъв граф ли бил баща му? Барон ли?
Първото му дете момче ли е? То ли наследява титлата?
То не е родено в брак, така че ... сложна работа.

# 2 547
Жени също се посвещават в рицарство. Зависи от ордена дали ще са дами или лейдита.

# 2 548
  • Чужбина
Жени също се посвещават в рицарство. Зависи от ордена дали ще са дами или лейдита.

В Ордена на Жертиерата в началото е имало жени.

Маргарет Бофорт, червената усойница, е била член. После го забраняват за жени. Но през миналия век отново го разрешават. Маргарет Тачър е била член на Ордена.

В Италия, Ордена на Блажената Дева Мария. Този Орден е одобрен от Папа Александър IV-ти и в него могат да членуват жени.

# 2 549
Червената усойница😂😂😂

Знаете ли, че Йожени и мъжа и били родственици: half-third cousin twice-removed, което на български е нещо от сорта на полу-трети два пъти премахнати(*) братовчеди.🤣🤣🤣

Това removed/премахнат* няма точен бълг. превод. Означава следното: първият братовчед на майка ми или баща ми ми се пада "first cousin once removed".

Общи условия

Активация на акаунт