Кралски работи и клюки - септември 2019

• 124 562
  • 2 987
  •   2
Отговори
# 2 670
  • Чужбина
Аз питах дали някой е запознат с протокола на английските кралски сватби!

В Уикипедия пише следното:

Цитат
The concept of morganatic marriage has never clearly existed in any part of the United Kingdom, and historically the English crown descended through marriages with commoners as late as the 17th century. Only two of the six marriages Henry VIII made to secure an heir were with royal brides, and Elizabeth Woodville, queen of Edward IV of England, was also a commoner.

Цитат
В никоя част от Обединеното кралство не е съществувала ясна концепция за морганатичен брак. В исторически план английската корона се е предавала по наследство чрез бракове с обикновени хора още през 17 век.
Само два от шестте брака на Хенри VIII за обезпечаване на наследник са с роял невести, а Елизабет Уудуил, кралицата на Англия Едуард IV, е била commoner.

P.S. Протоколът за кралските бракове е регулиран посредством Акт от 1772 г.

Правилото е следното:

За всеки брак е необходимо разрешение от Суверена (т.е. Баба). Всеки брак, сключен без съгласието на суверена, се счита за невалиден.

Морганическите бракове за законово валидни.

Двете Йорк трябваше да искат от Баба разрешение да се оженят само до 26-тата си годишнина (ако не ме лъже паметта). След тази възраст, Йорките могат да се омъжат за когото си поискат.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 15:25 от Eleonora_27

# 2 671
Още едно доказателство, че историята се пише от "победителите".
Сега научавам, че е имало предложение за морганатичен брак между Едуард VІІІ и Уолис Симпсън, което не е било прието. Едуард абдикира, а тя дори не получава титла/обръщение  "Нейно кралско височество".
https://en.wikipedia.org/wiki/Morganatic_marriage#United_Kingdom

# 2 672
Малко шведски принцеси. Един път елегантни и красиви и един път с " пеньоарчета".

# 2 673
  • Sydney
Ако на някой му се чете за Едуард:

https://apple.news/AMAL8WmetTAaBcZqGjgGVYQ

# 2 674
Аз обожавам флорални мотиви и тези рокли също

# 2 675
  • Чужбина
Ох, много са хубави шведките в пепел от рози (или това се води някакъв нюанс на розАво).

# 2 676
  • в сърцето на един мъж...
От сравнените дрехи на Иванка и на Мегън, харесвам повече как стоят на Иванка

# 2 677
Иванка е една от жените, които харесвам.
Има осанка, стойка, вероятно владее и етикета и общува свободно сред "свои".
С две думи - не стои като кръпка, където и да е.
Мегън няма класата, но ми е симпатична поради изключително несправедливия хейт, който отнася.
Катрин ми е абсолютно безгласна буква.
Където я сложиш, там ще стои, но ѝ липсва индивидуалност. Явно има някаква харизма, след като я харесват хората, но на мен ми убягва.
И стойката ѝ в последно време е ужасна.
Винаги майка ми ми е смигала, когато трябва да си изправя гърба. За 30 и кусур години и аз не се научих да ходя "наострена", както казвам.
Ама до мен не стои бъдеш крал. Най-много Министър-председател съм му определила на моя мъж Joy
Надявам се да долавяте нотките хумор в последното изречение Blush

# 2 678
  • Чужбина
Не познавам родители, на които да им е радост и щастие, че детето им се жени, за някой който е имал/а семейство и дете/а от друг/а...може да не го признават, но е така... освен това, че не са били в официален брак съвсем не означава, че са били де факто... тук според закона ако живееш с някой под един покрив две години се водите де факто и можеш да имаш претенции при раздяла, като при сключилите брак...
Разбира се, че ничии родители не биха били особено щастливи в такава ситуация и всички родители искат детето им да се задоми с някой, който даже е девствен (не го пиша с ирония).

Моци не е бил женен, т.е. не е изрекъл брачни клетви. Ние можем да гледаме на съжителството като на семейство, което си е точно така, но брачните клетви не бива да се пренебрегват.

Това е, когато се заричаш да бъдеш верен и да бъдеш до някого до края на живота му. На Моци това му предстои за първи път.

А и все пак да не забравяме, че Беатрис беше в много дълга връзка с Г-н Усмивка. Така че ... и тя не е Дева Мария.

# 2 679
  • София
Лелеееее, София в розовата рокля е божествена (само това пАлто, разваля снимката) Heart

P.S. Протоколът за кралските бракове е регулиран посредством Акт от 1772 г.

Правилото е следното:

За всеки брак е необходимо разрешение от Суверена (т.е. Баба). Всеки брак, сключен без съгласието на суверена, се счита за невалиден.

Морганическите бракове за законово валидни.

Двете Йорк трябваше да искат от Баба разрешение да се оженят само до 26-тата си годишнина (ако не ме лъже паметта). След тази възраст, Йорките могат да се омъжат за когото си поискат.
Не е ли до шести поред престолонаследник? Затова и Андрю вече може да се събира със Сара след като се роди Арчи? Откъде дойде тази възраст и то точно за момичетата Йорк?

# 2 680
Защо пък да не са щастливи Андрю и Сара, защото имал дете? Ами, то на тази възраст е нормално. По-приемливо ли ще е да вземе 40 годишен девственик? (дето се е пазил специално за госпожица Йорк Joy )

# 2 681

Не е ли до шести поред престолонаследник? Затова и Андрю вече може да се събира със Сара след като се роди Арчи? Откъде дойде тази възраст и то точно за момичетата Йорк?

Да, до шестия е само.

# 2 682
  • Чужбина
Лана, има правило за възрастта.

Сега, дали при Йорковете е настъпила възрастта, или са били изместени в линията на наследяване ... Има и правило за реда на наследяване, да.

Но дори да си 4-ти подред в реда на наследяване, мисля, че след определена възраст, може и да не питаш Баба за брака.

Но го написах по спомен. Ако някой знае точно как е ...

Ето го:

Цитат
However, any member of the royal family over the age of 25 who had been refused the sovereign's consent could marry one year after giving notice to the Privy Council of their intention so to marry, unless both houses of Parliament expressly declared their disapproval. There is, however, no instance in which the sovereign's formal consent in Council was refused.

# 2 683
# 2 684
  • Чужбина
Да, но има и за възрастта.

Мисля, че няма прецедент, но го има като правило.

А Беатрис е над тая възраст, плюс това изместена назад в линията за наследяване.

Така че може да се омъжи и за някой просяк, дето се вика.

Но Моци е далеч от просяк. Напротив, много богато момче. При това познато лице в кралския двор.

Общи условия

Активация на акаунт