Нашите орхидеи – тема 27

• 35 076
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
Търпение Simple Smile Ще си цъфнат. Захладня, потъмня времето и е нормално да забавят скоростта.

# 571
И моите се забавиха, но чакам първата да цъфне до ден-два.

# 572
Наистина сууупер бавно се развиват тази година. Погледнах снимки от минали години - имало е вече доста цъфнали по това време, а сега - тцъ.
Всъщност чакам едно да се доотвори, за да ви се оплача от него Joy Joy

# 573
  • София
Привет и от мен! Браво на всички, които са успели да имат "реколта" тази година, много са красиви всичките.

Относно проблема с опадането на пъпките: ами, и аз го имам. Ме е от парното, защото то е пуснато на 1, мах 2, а има има една тавичка с вода върху него, която да осигурява влага. Имат си сверлина, някои по-пряка, други не чак толкова. Пулверизирам ги поне два пъти дневно, същеврвмвнно пазейки пъпките, ама не... Преполяти със сигурност не са. Мислих си, че това опадане и съхнене ще е само за тези, които би трябвало да цъфтят за първи път изобщо, но не Simple Smile
За всички е, независимо от възрастта, вида и дали имат други цветове, които са си в чудесно състояние.
Температурата през деня е 21 градуса обикновенно. Ще тествам и аз още не зная какво и ще дам обратна връзка, ако тази мор спре. Моля и ако друг от вас намери лек - нека да го сподели...
Всъщност май само една лудизия, камбрия един онцидиум нямат този пробле, но има време .... Rolling Eyes

# 574
  • Мадрид / София
И при мен пожълтяват някои пъпки и се налага да ги махам. Може би заради промяната (купувани са преди не повече от месец), но и при по-отдавнашни има такова явление. Не знам дали не се дължи на гадинките дето ги имах. Ще видим какво ще излезе на края.

# 575
Не, нямат достатъчно светлина, колкото и да се, струва че е светло. Световият ден е най- къс в момента, а в естествените им условия имат по 12 часа светлина. Това е една от важните причини за окапване на пъпки. Друга е температурните разлики по первазите или дори навътре в стаята особено ако са прясно полети или пулверизирани.... както и студените течения от врати, прозорци, има ги същите и покрай стените. Духането от климатик също е възможен фактор.

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 09:51 от _re_ge

# 576

Всичкото ми цвят този сезон вече е налично! Въпреки че много ги стресирах с едно ударно разчистане на корени преди сезона, все пак се отчетоха. Стъблата са им ниски и с по-малко цветове от обикновено, но и така стават Simple Smile

Много ме мъчат листата. Особено това-пръскам, не го държа на ярка светлина, въпреки това все повече залинява. А корените -свежи. Имате ли идеи какво да ги правя?
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 12:08 от second

# 577
Мри мен се разцъртяха мини ароматните от спасяваните Wink
Но с онова гниене в розетките (новото мини листенце в сърцевината почерня 3бр за 2 дни) сега реанимирам Simple Smile И трите са с блестящи листа, дебели светло зелени корени, едната продължава да отваря пъпки на цветоноса... Средата им стои с изсъхнала кашичка от топсин. Каквото стане - стане!
Сега дебна двете големи, които бяха с форсиран цъфтеж. Окапаха всички цветове след две седмици от пристигането при мен. Корените бяха що годе добре, но на едната не ми харесва чернеенето на някои. Слагам във водата, в която кисна, по 2-3 вида фунгициди. Почвам да ставам дзен: до където успея - до там, ако не стане - подарявам си нова!

# 578
  • Мадрид / София
Second, ако не изкара някое листо или кейки, за мен си заминава лека полека това долното. Все пак дано се съвземе.

# 579
То самото е кейки, беше умряло преди няколко години и после изкара странични листа точно преди да го изхвърля.
От тогава е слабичко и си промени цвета-беше бяла, после цъфти бледо жълто.( има го на снимката с цъфналите)
Жалко, ако пак натам са тръгнали нещата.

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 15:17 от second

# 580
Аз, ако видя, че някое си заминава въпреки усилието ми да го спася, полита директно в коша. Гледам по групите разни хора снимат половин листо, или черна спаружена розетка, или три корена без нищо нагоре и питат - какво да направят.

# 581
Аз явно съм голям инат, защото много трудно мятам в коша Smiling Imp
След 6-7 месеца борба за папагала, накрая замина в коша (не го взех в офиса на вълшебния тогава перваз и го изпущИх). Около него изгниха 3 растения в долната част на стеблото точно над корените, а на папагала две листа, но ги махнах овреме преди да почернее стеблото. Остана с 3 листа и два (почти) здрави корена. (при този масов мор спряха парното и след това застудя). За тези месеци загуби единия чернеещ корен и остана на един 3см, две листа и един зелен отрязан цветонос. Закрепих го над кори, които мокрех рядко. Уж корена тръгна да расте, уж пусна ново листенце и изведнъж всички листа станаха жълто-оранжеви, твърди, не падаха от стеблото... За 3 дни от външния към вътрешния край от леко жълтеене до оранжево стана... и отиде в коша заедно със саксията.  Стига толкова, опитах се поне Thinking Научавам се да не се ядосвам... Wink

# 582
Аз това за коша ги смятам за мой голям минус. В смисъл имала съм случаи когато мятам а след няколко часа вадя и пак опитвам да реанимирам. Сега с това многообразие и лесна достъпност да реанимирам цвете с години и да го цъфна след още години - за какво ми е. Ама ей ма на, мека Мария.

# 583
И на  мен ми става гадно, първият ми инстинкт е, че може нещо да стане...чудо примерно. Но понеже разполагам с ограничено място, предпочитам да го зафуча на боклука, вместо да го гледам връз другите и евентуално с него да си идат още няколко.

# 584
Аз винаги давам шанс, особено на по-редки разцветки, видови или със сантиментална стойност. Изчаквам някакво разумно време и то си проличава ще го бъде ли цветето или не. И тогава вече или продължавам с грижите, или изхвърлям, защото ме натоварва емоционално да гледам някакво осакатено растение, чиито реални шансове за възстановяване са равносилни на чудо. Няма смисъл. Прекрасно е да спасиш и дадеш втори живот, но се старая да си подбирам битките. В крайна сметка това са само цветя. Любими цветя, но цветя.

Общи условия

Активация на акаунт