Нашите орхидеи – тема 27

• 35 079
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
И аз имам една орхидея Фалче от както я купих миналата година края на лятото до сега само едни хибави месести листа, и корени. Няколко пъти беше парашутиска, падаше от хладилника където стоеше защото се беше кюлнала на долу. Една позната, която гледа много орхидеи ми каза да слагам кубче лед щяло да предизвика изкарване на цветонос. Да видим в сряда я нагрдаих сутринта с кубче лед, сега се чудя същата процедура да я повторя ли и идната сряда.

# 556
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
орхидеите възпитават търпение.
и са почти като децата - не може да ги дърпаш за ушите да растат, нито да ги тормозиш за да цъфтят.
Simple Smile

# 557
Здравейте.
По принцип съм много зле със цветята, но с орхидеите нямах проблеми до преди една година.Оттогава моите растат само на листа-едни хубави, зелени, блестящи, но един цвят нямат😠.Слагах и течна тор-нищо!Как да ги накарам да цъфнат.През повечето време температурата е около 19°, поливам на 1 седмица, не са сменяли мястото.....

За да дадем съвети трябва да свалим "анамнеза" Wink . Не сте писали най-важните неща - от колко време ги имате, как гледате,  къде стоят, как поливате и много други. Снимки да видим заради корени, горница размер саксия - също няма да е излишно.

Орхидеите не могат само да цъфтят . Така им се струва на всички дами но обикновено цъфтят един пък годишно. Понякога да за цъфнат за пръв път отнема години.  Аз имам такива екземпляри които им трябваше доста глезкане за да цъфнат. Обикновено за цъфтеж е достатъчно да се направят само едно- две неща. Но понякога и това не сработва по някаква си причина. Тогава какво трябва да се прави ? Купувате си ново фалчета , цъфнало , да ви радва докато се опитвате да се спогодите със старите екземпляри от колекцията си.

# 558
Моята тъкмо направи цветове и те изсъхнаха. 😣 Явно от конвектора,който е под нея на стената,топлото й духа и суши,знам ли. И нов цветонос пусна. Сега почнах да пръскам,че да я овлажня малко. На мен ми е все студено,но заради нея почнах да намалявам конвектора,ММ се чуди какво ми става. 🤣

# 559
Аз бях чела някъде, че не трябвало да остава вода по вътрешността на листата, всички ли ги пръскате?
Моите ги имам от 4-5 години.На прозореца, на който са им харесва(4 стоят на друг, я листенци изсъхва, я корените посивяват), поливам ги на седмица веднъж или, ако видя, че корените започват да сивеят.Стоят си в купешките прозрачни саксии, само съм ги сложила в прозрачни кашпи, всъщност и така ги поливам/кисна в кашпата, после изхвърлям водата и така.Всичко им е зелено.Преди иколо 2,5 г им смених сместта.Торих с течна тор няколко месеца, уж да предизвика цъфтежа-нищоо.

# 560
Честита Новата Година, група! Имам една малка орхидея, която се крепеше на едно единствено коренче. Здрава е, коренчето се беше развило след пресаждането и, но я бях оставила без да я закрепя. И днес докато разглеждах дали е за поливане, коренечето и прекъсна. Било е пречупено и се е засушило постепенно. Жал ми е да я хвърля, тя има няколко въздушни коренчета, но не знам какво да я правя. Дали да я реанимирам с надеждата да пусне още коренчета или да я засадя отново, като сложа въздушните корени в субстрата? Ще приложа и снимка. Тревожи ме долната и част. Виждала съм, че някаква рускиня отрязва долната част, това сухото, което остава след като е хвърлила няколко листа. Акос скъся долната част, ще мога да я закрепя по-добре в субстрата, за да не се мести и отново да се повредят корените.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 05 яну 2020, 13:21 от Morphea

# 561
Seeflower,аз гледам да не остава вода в розетката (така ли се казваше?) и пръскам самите цветоноси,листата и коренчетата. Знам ли правилно ли е,не е ли. 😃 Така и така падат пъпките,едва ли ще навредя. По веднъж на ден с едно малко шишенце от 30 мл. пръскам.

# 562
морфея, аз бих я засадила в субстрат - малка саксийка, наместване на корените в саксийката със завъртане и после досипване на субстрата.
не бих рязала, не защото е неправилно, а защото не се чувствам толкова уверена.

# 563
Проблемът е, че тази долната част е доста дълга и за да не влиза в пръстта, пак трябва да оставя част от корените навън и няма да е стабилна. И въобще не мога да си представя къде свършва орхидеята и кое от нея вече не е живо, та евентуално да се отстрани.

# 564
накара ме да се замисля.
за мен това може да е в субстрата. над субстрата трябва да е зеленото, всичко друго може да е вътре.
е, двата щръкнали нагоре корена няма как да вкараш, но другите - да. Simple Smile
...
качих се да видя моите орхидеи - на двете най-нови зеленото е до субстрата, на старите долните листа са изсъхвали и падали и изглежда сякаш само корените ги държат - всичко е над субстрата.
и открих, че почти всички имат цветоноси. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 565
Долната част от розетката я отрежи и третирай с канела, за да се изсуши и да не тръгне гниене. После сложи в кори, намести въздушните корени вътре до половината примерно и готово. Не разбирам какъв е проблемът, ако не е натъпкана прекалено плътно, корените няма да се задушат и ще продължат да си растат в субстрата без проблем.
Корените се адаптират към средата, а не към субстрата, в който са засадени.

# 566
  • Мадрид / София
Честита Новата Година, група! Имам една малка орхидея, която се крепеше на едно единствено коренче. Здрава е, коренчето се беше развило след пресаждането и, но я бях оставила без да я закрепя. И днес докато разглеждах дали е за поливане, коренечето и прекъсна. Било е пречупено и се е засушило постепенно. Жал ми е да я хвърля, тя има няколко въздушни коренчета, но не знам какво да я правя. Дали да я реанимирам с надеждата да пусне още коренчета или да я засадя отново, като сложа въздушните корени в субстрата? Ще приложа и снимка. Тревожи ме долната и част. Виждала съм, че някаква рускиня отрязва долната част, това сухото, което остава след като е хвърлила няколко листа. Акос скъся долната част, ще мога да я закрепя по-добре в субстрата, за да не се мести и отново да се повредят корените.
Скрит текст:
Сега за сега не я режи, добре е ( поне на снимката) и както те посъветваха сложи я в субстрат като заровиш няколко коренчета за опора. Остави и въздушни, те също много помагат, тъй като поемат влага от въздуха. Все пак тези орхидеи са епифитни, тоест развиват се върху дървета и поемат влага от въздуха и ако вали дъжд.

# 567
Аз бях чела някъде, че не трябвало да остава вода по вътрешността на листата, всички ли ги пръскате?
Моите ги имам от 4-5 години.На прозореца, на който са им харесва(4 стоят на друг, я листенци изсъхва, я корените посивяват), поливам ги на седмица веднъж или, ако видя, че корените започват да сивеят.Стоят си в купешките прозрачни саксии, само съм ги сложила в прозрачни кашпи, всъщност и така ги поливам/кисна в кашпата, после изхвърлям водата и така.Всичко им е зелено.Преди иколо 2,5 г им смених сместта.Торих с течна тор няколко месеца, уж да предизвика цъфтежа-нищоо.
Какво изложение? На първо четене смятам че в периодите на залагане на цветоноси поливате прекалено често . Торенето трябва да се прави с разбиране, иначе ще стимулира само вегетация.

Проблемът е, че тази долната част е доста дълга и за да не влиза в пръстта, пак трябва да оставя част от корените навън и няма да е стабилна. И въобще не мога да си представя къде свършва орхидеята и кое от нея вече не е живо, та евентуално да се отстрани.
. Много млеко с два пръста натисни все едно искаш да го отпушване. Ако го правиш правилно ще се отчупи точно докъдето е изсъхнало.

# 568
Hands Plus1Благодаря, момичета, ще я сложа внимателно в нов субстрат, че стария не е развил най-отдолу.

# 569
  • София
За много години момичета. Моите орхидеи вече от два месеца са направили цветноси, но са спрели развитието си. Как да ги накарам да цъфнат?

Общи условия

Активация на акаунт