Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво правят жените в менопауза когато ... 8

 • 61 855
 • 863
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 10 827
Цитат на: link=topic=1140168.msg39256818#msg39256818 date=1567533667

Да, така е момичета, просто трябва да слушаме тялото си и да се съобразяваме с него, и аз не се натоварвам много, колкото позволява, но важното е да не се предаваме. Познавам 30 годишни с много по- големи проблеми и без менопаузата. Бяхме с една приятелка в Швейцария и Франция, ами там жени на 70 карат колелета и не са абонати на здравната каса с рецептурни книжки и да чоплят семки пред блока. Искам да кажа, че човек сам е отговорен за себе си и качеството си на живот, здравето не е постоянна величина, а постоянна грижа. Реге, ти как си сега, спортуваш ли?

Лета , продължавам активността но в различни параметри.
Не мога да карам колело - имам травма на коляното получена като момиче и тези кръгообазни движения са ми противопоказани. Преди в фитнеса правех 4 км. на кростренажор за кардио с пулс около 100-110 , коремни преси , и малко съвсем за стегнати ръце не искам да съм батка. Това три пъти седмично. След като ми започнаха проблемите по ставите и мускулите вече правя три пъти седмично по 10 км бърз ход, и после 50-100 коремни преси ( поддържам мускулатура заради оперираната херния и възможност от рецидив) . И плуване лятото.
Но пак краката ми не са същите откакто преди две години направих плантарен фасциит ( среща се при хора  които много ходят , спортисти и войници Wink ) та след не толкова ефективната физиотерапия накрая се лекувах с рефригеранс ( лекарство за животни често прилагано от хора с подобни болки). Ходя ходя разбира се ,  но не като преди на походи с по 30 км на ден.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 08:19 от _re_ge

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 735
Здравейте, включих се за малко преди около година.  Преди пет години (бях на 42), за първи път доктора ми каза, че съм в ранна пременопауза. Всичи изследвания си го потвърждаваха, симптомите, макар  на моменти и  в по лека форма си бяха на лице и аз рших , че няма да се тъпча с хормони, а ще следвем естествения ход на живота си. Последния ми цикъл беше април миналата година и може би към април тази година, забелязах, че някак си неусетно са изчезнали горещите вълни. Не можех да повярвам, че вече ги няма и естествено си помислих, че вечесъм преминала трудния период от живота си. Началота на юни започнах да усещам силно напрежение в гърдите, чудех се какво се случва, докато една сутрин се събудих отново с цикъл. Така че след  пет години тормоз от горещи вълни, 14 месеца без менструация, вече съм отново с редовен цикъл, без вълни и никакви симптоми на критическата. Някак си се бях подготвила психически за ранното навлизане в менопауза, а сега мисълта че след време отново ще изживея същия кошмар от последните години, ме плаши ужасно много. Колко време продължава тази пременопауза? Случвало ли му се е на някой да има отново цикъл след толкова дълго прекъсване?
А на лекар ходи ли? Тъй като знам че една година след като ти спре цикъла и след това има кървене е добре да го посетиш...

# 17
 • Мнения: 23
Интересна дискусия.

Разбира се, най-често цитиранота публикация е Women's Health Initiative Memory Study (WHIMS), a substudy of WHI, където условието е било: жени над 65г, поне 10г в менопауза. Също, ХЗТ е администриран под формата на орален (хапчета) Естроген (и не инжекционнен Естрадиол, който е матаболит на естрогена).

Но, ако погледнем тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3373269/, заключението е че 22г след пет години на ХЗТ всъщност смъртността при тези на ХЗТ е по-ниска в сравнение с контролната група.

По отношение на рака на гърдата... Интересно е че учените днес оспорват заключението на оригиналното проучване в смисъл че ХЗТ не предизвиква рак на гърдата, а прави ранното откриване по-трудно поради възврущане на еластичнотта и плътността на гръдната тъкан. Това само по себе си е за притеснение, но техниката се е променила много за последните 40-50 години.

Също, ХЗТ с естрогени винаги е придружено от прогестерон, точно за да предизвика отделянето на лигавицата около матката, което всъщност е месечният цикъл, иначе тази ципа би се втърдила и предизвика раково образуване.

В крайна сметка, решението за едно лечение, или друго, е лично и следва да се предприеме след консултация и под надзор на квалифицирано медицинско лице.

# 18
 • Мнения: X
Това за "втвърдяването на лигавицата на матката" както го наричаш, което предизвиква рак... Нали не мислиш, че всяка жена в менопауза без ХЗТ е с рак на матката Grinning да, удебелява се след спиране на цикъла, но в нормалния случай не е патологично и няма проблеми. В случай на голямо удебеляване вече и кървене е опасно. Както сигурно са опасни и твоите и на аса75 проблеми.

# 19
 • София
 • Мнения: 14 297
Re_ge, моят пост за стелките goodfeet.com чела ли си го? За плантарния фасцилит.

# 20
 • Мнения: 23
Това за "втвърдяването на лигавицата на матката" както го наричаш, което предизвиква рак... Нали не мислиш, че всяка жена в менопауза без ХЗТ е с рак на матката Grinning да, удебелява се след спиране на цикъла, но в нормалния случай не е патологично и няма проблеми. В случай на голямо удебеляване вече и кървене е опасно. Както сигурно са опасни и твоите и на аса75 проблеми.

Май ще трябва да се върнем малко назад, преди да продължим напред Simple SmileДа разгледаме хормоналния цикъл на жена на 25г в добро здраве. Месечният цикъл има три фази:

Follicular phase (преди отделяне на яйцето)
Ovulation phase (отделяне на яйцето)
Luteal phase (след отделяне на яйцето)

Когато започне Follicular phase, нивата на естроген и прогестерон са ниски. В резултат на това, повърхностната обвивка на матката (endometrium) се отделя под формата на кървене (МЦ). Междувременно, нивата на FSH хормона се увеличават, което стиулира развитието на няколко фоликула в яйчниците. Всеки фоликул съдържа яйце. В края на таzи фаза, FSH намалява и само едно яйце (в почти всеки случай) продължава да се развива.

Ovulation phase започва със рязко повишаване на LH и FSH хормони. LH стимулира отделянето на яйцето. Това става обикновенно 12 до 32 часа от началото на тази фаза. Нивата на естроген намаляват, и нивата на прогестерон се увеличават.

По време на Luteal phase, нивата на LH и FSH намаляват. Междувременно, разкъсаният фоликъл се затваря след отделянето на яйцето, и  формира corpus luteum който прозвежда прогестерон. През повечето време на тази фаза, нивата на естроген са завишени. Прогестерона и естрогена причиняват обвивката на матката да се втвърди в подготовка за оплождане на яйцеклетката.

Ако яйцеклетката не е оплодена, corpus luteum се разлага и спира да произвежда прогестерон, нивата на естроген намаляват,  (endometrium) се отделя под формата на кървене и отново започва Follicular phase.

Със по-горното на ум.. менопауза. Всъщност, те са две - причинена и натурална.

Причинената е при хистеректомия, когато са премахнати матката и яйчниците. Както знаем, основните женски секс хормони се произведат в яйчниците и затова след премахване, периода спира и симптомите на менопауза се появяват. Основната причина - липса на естроген. Няма ги фазите и типичните за тях неща които се случват. Няма матка където да се формира endometrium който по-късно да се отдели като МЦ, няма яйчници където да се формира corpus luteum (следователно няма производство на прогестерон) и т.н.

При натуралната, яйчниците спират да произвеждат естроген и... виж по горе. Поради липсата на естроген, не се формира endometrium който по-късно да се отдели като МЦ, няма стимулиране на фоликули, няма формиране на corpus luteum следователно няма прогестерон и тн.

Какво е общо при двата случая - липса на двата основни хормона - естрадиол (производна на естроген) и прогестерон. Доказано е че симптомите на менопаузата се подтискат чрез ХЗТ - чрез добавяне на естрадиол (Е2).

Сега и отговора на въпроса "Нали не мислиш, че всяка жена в менопауза без ХЗТ е с рак на матката". Отговора е по-горе.

При менопауза по причина на хистеректомия (когато матката я няма), ХЗТ е единственно чрез добавка на естрадиол. Защо? Няма матка където да се формира endometrium, ето защо.

При натурална менопауза, матката е налице, при ХЗТ е неоходимо да се вдигнат нивата на естрадиол през първите 14 дни, през което време ще се формира endometrium, и през вторите 14 дни се вдигат нивата на прогестерон т.е. имитира се натурален секс хормонен цикъл. След спиране на прогестерона на 28 ден, endometrium се отделя чрез кървене (МЦ).

Ето защо тези които не са на ХЗТ нямат риск от рак на матката - понеже нивата на естрадиол са много ниски (почти не се засичат), не се стига до получаване на endometrium (повърхностна обвивка на матката). Ако при натурална менопауза се ползваше само естрадиол, без прогестерон, то без месечно отделяна на endometrium има опасност от "втвърдяване"...

С други думи, има ХЗТ и правилно проложение на ХЗТ.

# 21
 • Мнения: 10 827
Re_ge, моят пост за стелките goodfeet.com чела ли си го? За плантарния фасцилит.

Шарки
много малко информация намерих в бг мама и много малка активност по темите. Сега също порових, да не те карам да пишеш наново но явно не мога да намеря правилните ключови думи. Би ли споделила? Ако дамите смятат че не разводняваме темата, иначе може на лични.

# 22
 • Мнения: 15 828
Шарки, какви са тези стелки, къде ти е поста?
Аз от 2 години имам болки в едното стъпало, и не можа да се разбере от плантарен фасциит ли е или е от протрузиите ми в кръста, физиотерапията и нспв не ми помогнаха. Направих си ортопедични стелки с които положението е малко по-добре и мазане с магнезий.
Реге, ти къде се мажеш с Рефригеранса? На мен за кръста изобщо не ми действа.

# 23
 • София
 • Мнения: 14 297
https://www.goodfeet.com/pain-relief/plantar-fasciitis

https://www.goodfeet.com/products/arch-supports, моите са "М"

Нося ги от 7-8 години, купих си ги на един круиз (в Европа май не се доставят, само в Щатите имат магазинна мрежа). Отпечатъкът за да се избере размер става с индиго.

Накратко: преди стъпалата ме боляха и горяха, нощем не можех дс спа от болка в дясното стъпало. Откак нося тези стелки нито ме боли, нито ми пари. А да, и колена и кръст не ме болят.

# 24
 • Мнения: 15 828
А да, и колена и кръст не ме болят.
Ехеее, късметлийка 😎
Нямам познати в Щатите, как може да няма в Европа, не е честно.

# 25
 • София
 • Мнения: 14 297
Не е. Те са и бая скъпички (но като се има предвид колко болка ми спестяват...). Преди сайтът им не се отваряше от България, сега гледам, че може, така че ако някой иска да си ги изписва онлайн, да пробва.

# 26
 • СОФИЯ
 • Мнения: 4 144
Относно ХЗТ (Хормоно Заместителна Терапия) при профилактичен контрол при сърдечен /професор/ ми каза, че не ми препоръчва такава, защото е вредна , особено, когато имаш завишен холестерол, който имам аз /и промяната в нивата на холестерола стана в менопаузата/. Някой ще каже, че е от завишено тегло, но не е така. Килограмите, които качих през петте години менопауза /15/ ги свалих, останали с 2 или 3.
Относно спортуването, спрях заради кръста /сплескани прешлени/.
Преди това бях супер активна /бивша балерина съм/.
Така, че ХЗТ се отрича от много лекари поради ред причини. Много спорни моменти има и самите те помежду си не могат да се разберат....
Наскоро на мой близък дъщеря му получи запушване /тромб/ Причина -  пиене на хормони.

# 27
 • Пловдив
 • Мнения: 735
Точно там е проблемът ,че и лекарите не са на едно мнение винаги има за и против ХЗТ.
Мисля си че гинеколозите винаги със за тъй като проблемът при тях е решен.. но оттам нататък със страничните ефекти- всички са против.
И в крайна сметка ние да му мислим... всеки да си избере пътя. И да се молим да минем по-леко.

# 28
 • Мнения: 1 001
Относно ХЗТ (Хормоно Заместителна Терапия) при профилактичен контрол при сърдечен /професор/ ми каза, че не ми препоръчва такава, защото е вредна , особено, когато имаш завишен холестерол, който имам аз /и промяната в нивата на холестерола стана в менопаузата/. Някой ще каже, че е от завишено тегло, но не е така. Килограмите, които качих през петте години менопауза /15/ ги свалих, останали с 2 или 3.
Относно спортуването, спрях заради кръста /сплескани прешлени/.
Преди това бях супер активна /бивша балерина съм/.
Така, че ХЗТ се отрича от много лекари поради ред причини. Много спорни моменти има и самите те помежду си не могат да се разберат....
Наскоро на мой близък дъщеря му получи запушване /тромб/ Причина -  пиене на хормони.

ХЗТ не е за всеки и не на всяка цена .Преди да се премине на ХЗТ (когато пациента има сериозни оплаквания от менопаузата ) , трябва да бъде основно диагностициран и да се изключи риск от терапията .
А различното мнение за ХЗТ е останало защото през 50 години на миналият век когато е  открита хорм.контрацепция е била масово изписвана без оглед на риска от нея .Дори и това изследване от 2002 г обхваща жени които са приемали пративозачатъчни в млада възраст.
Но е факт че малко лекари вкл.млади не могат да разчитат хормони и разчитат на остаряла информация .
Когато се повиши холестерола в зряла възраст (макар че вече и там има промени ) се дължи и на половите и тиреодните хормони те са свързани .
А когато използваш ХТ като контрацепция или за менопауза задължително на месец или два изследваш протр.време и INR точно заради опасност от образуване на тромб .А в менопауза и без такава терапия се проследяват  тези показатели заради физиолг.промени в организма .
Даже от скоро кардиолозите започнаха да прилагат антикоагулантна терапия при жени над 60/65 г.  с цел профилактика .
 

Feis и АГ специалистите не са на едно мнение за ХЗТ  , при тях зависи от опита и от това до каква степен четат за промените .

Затова в медицината е валидно правилото :
Quod medicina aliis, aliis est acre venenum - това което за един е лекарство за друг е отрова .

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 13:11 от nkv_sz

# 29
 • Мнения: 23
Това ще е последният пост за сега, ще последва актуализация след 30-35 дни. Това ще е моя принос към темата. Проучвания и статистики за негативните последици от ХЗТ могат да бъдат твоят принос, не "изявления" които нямат никаква практическа стойност.

За тези на които не им е писнало още Simple Smile

Скрит текст:
Този тест е правен август 2018, след три месеца без МЦ. Всички нива са съвместими с менопауза.
Скрит текст:
Този тест е от четвъртия ден след първата инжекция. Нивата са като на 25г във първата фаза от месечния хормонален цикъл. Нов тест ще бъде направен на ден 29 за да се види нивото на прогестерона и да се променят дозате ако е необходимо.

Дали тези реzултати ме правят 25 годишна отново? Разбира се че не! Чуствам ли се като 25 годишна по отношение на симптомите на менопаузата? Кави симптоми, каква менопауза? Simple Smile

До скоро!

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 22:46 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт