Професия учител - 6

• 36 816
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
valian 1-Разбира се,че учителите в ромските училища взимат повече и винаги е било така.Всички колеги са в нашето училище именно за това.Аз бях по заместване преди това 2седмици в българско училище и заплатата ми беше 920 лв.В момента,в който постъпих в сегашното в договора ми пише точно 1006 лева.Администраторката обясни,че от министерството са отпуснати допълнителни средства за учители в ромски училища.Колегите ми от старото училище нямат тези пари,но това е нормално,защото не работят с 20 ромчета,повечето от които миришат,естествено-не знаят и дума български,бият се,някои идват боси,разбира се,че им бършеш сополите и ги миеш със сапун на мивката,купуваш им закуски,всяка седмица някое е с въшки,има и с кожни заболявания,но...въпреки всичко те са си деца и си имат нужда от любов и нямат вина за нищо.Доста от колегите и колежките ми тука ядоха бой от родители,хванаха кожни болести и други неща неприятни им се случиха и напуснаха през тази една година,откакто съм тука и ми казват:
Ти си младо момче.Бягай от тука.Не си струва за 80...100лева допълнителни да преживяваш всичко това.
Имало е моменти,в които съм се отказвал и съм бил на крачка да напусна...Но искрената любов на децата ме е задържала.Както казах се говори,че в други ромски училища взимат и повече пари..като пак обикалят махалата ,за да събират деца и пак си рискуват и живота и здравето...Та затова отворих темата за ромските училища.Вероятно повечето от вас не са знаели,както разбирам,за тези допълнителни и то не много пари,които се взимат,като работиш с малцинствата.Но не знаете и мнооооого други неща и съм сигурен,че някои от вас няма и да ги издържат.На никаква цена.

# 91
  • Балчик
То и аз работя с 80% малцинства, но заплатата ми си е като на другите. Писаха Ви вече- от училището зависи, не от контингента.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2019, 09:55 от Джемма

# 92
  • Ямбол
Никаква любов не може да ме върне в училище с цигани. Там няма учебен процес. Просто една забавачница. Жалко е, че заради риск от оставане без работа колегите са принудени да ги събират от махалата и да им се молят да ги доведат в училище. С липсата на кадри се надявам тази практика да се преустанови. Да си ги събира който иска.

# 93
  • Пловдив
Роди, пак ще се повторя - работя в ромско училище, вече 12 години, започнах сега 13-та. Валиан е споменала стартовите заплати за учител и старши учител. От януари 2016 съм старши учител и винаги заплатата ми е била малко повече от това, което казва наредбата, именно защото бюджетът го позволява.

# 94
  • Пловдив
Само да вметна, че има и училища без ромчета, в които също бюджетът позволява и заплатите са по-високи. Затова казах, че минималната учителска заплата навсякъде е една и съща и не може някой да получава по-малко. За по-висока - навсякъде е различно.

# 95
  • Ямбол
Самото определяне на бюджет в ромските училища е по-голям. А не би трябвало, според мен.

# 96
Иначе директорът ни е мъж и е много готин.И колегите са приятни.А колективът,както знаете,е много важен.Дори има едно младо момиче при нас,чийто мъж има частен бизнес ,живее в луксозен дом и идва с доста скъпа кола.Познавам работниците му,които взимат заплати малко повече от нейната.Определено при нея мотивацията не са парите.Вижда се,че работи с желание..прегръща децата,не се гнуси и много се занимава с тях.Казва,че въобще не и пука,че са ромчета и се забавлява.Останалите сме по принуда и от безпаричие...Disappointed Relieved
Мисля си,че трябва да има повече учители като това момиче...Та мисълта ми беше,че не само нужда от пари трябва да има човек,за да работи с ромчета.Душа трябва да имаш.Душа...

# 97
  • Добрич
Rodi 111, имам 25 години стаж в училища с малцинства. В миналото имаше повече чудесни деца, срещаха се и деца с български произход. / По документи всички са български деца./ В момента съм в училище със 99% малцинства. Колегите вече са ти обяснили, че заплатите не зависят от това дали училището е ромско или не. Зависят от делегирания бюджет, т.е. основно от броя на учениците. Да, за ромските училища се отпускат допълнително пари за допълнителна работа, например за допълнителни часове по БЕЛ и математика, защото учебното съдържание се усвоява трудно. Колегите, които имат такива часове получават за тях лекторски. Всъщност това не са пари за "ромско" училище, а пари за преобладаващи ученици от уязвими групи.  Нашите родители са с до основно образование, и много рядко някой има средно. Има такива, които нямат основно или въобще не са ходили на училище. По това се определя "ромското" училище.

Относно протоколите за механизма за обхват: На нас ни плащаха по 20 лв. на месец ако имаме посещение през месеца, т.е. няма значение колко са посещенията, и 1 и 5 все  по 20 лв. Ако нямаш посещения, няма заплащане. По домовете в "махалата" класните ръковорители ходим редовно, когато се налага. Понякога по-рядко, понякога по няколко пъти седмично. Случвало ми се е  сутрин да ходя да вземам деца, за да ги докарам в училище.... Това не се заплаща допълнително. Единия път при такова посещение взех с мен дъщеря си, беше в начален клас. Като излязохме от квартала я попитах: Нещо да кажеш? Отговорът беше: Да, че много те обичам...

Допълнителни плащания обикновено вземаме, но зависи от парите в бюджета. Например, когато мазаха и санираха училището за сметка на училищния бюджет  за 24 май не получихме нищо.

Сумата за диференцираното заплащане в училището се определя от броя на децата в него. После тази сума се дели на сбора от точките на всички учители и се получава по колко лв се пада на 1 точка.  И съответно всеки учител си получава неговото диференцирано заплащане , произведение от неговите точки и сумата за една точка.

В общественото пространство се носят "легенди" за заплащането, отпуските и свободното време на учителите...

# 98
Няма заплати на ромски и неромски учители. Минималните заплати за учители са 920 и за старши 955 (пиша по памет). Това са основни заплати. В цяла България са еднакви, независимо от етноса на учениците. Повече може, ако има пари в бюджета, по-малко не може.

Цирираните цифри са заплати -бруто ,нали ? Не са чистата заплата която се получава.

# 99
  • Добрич
Брутна основна заплата разбира се.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2019, 17:39 от Вела

# 100
Брутна основна заплата разбира се.

Искаше ми се това да е чистата заплата Simple Smile Като  млад учител (без педагогически стаж ) при пълен норматив ,колко чиста заплата да очаквам ?

# 101
Заплащането си е направо обидно.А професията ни би трябвало да е една от най-скъпо платените...Навремето е било престижно да си учител.Имали са ти респекта и уважението-и родители и деца...Днес е различно.
В Германия учител взима около 3 000 евро.Тук-720 лв.Една неграмотна чистачка с дългогодишен стаж взима точно колкото млад учител без стаж...Cry

# 102
  • Ямбол
Роди, форумът предлага функция редактиране на пост. Ако се сещаш нещо и няма друг след теб, можеш да редактираш и допълниш мнението си и да не пускаш последователни постове.

Младият учител не е все млад. Ще натрупа стаж, ще му дадат лекторски, ще вземе класно, ще се квалифицира и така малко по малко ще сложи едни 200-300 лева отгоре. ДМС също. А сега се очакват нови 20% от януари 2020г.

# 103
Въпреки това виждам учителки с голям стаж как говорят за домати на промоция и дрехи втора употреба,което е жалко и обидно...и много тъжно бих казал.
Нещо като този виц:
Срещнал един ден Иван своята любима учителка.Извикал:
-Госпожо,госпожо.
Спрял се.Целунал и ръка и и благодарил за всичко,което е направила за него.
Тя го попитала:
-Как ме позна,Иване?Минаха 30 години...
-По палтенцето,госпожо,по палтенцето...😢😢😢

# 104
  • Пловдив
Първата година започнах на непълен норматив и на минималната за 2005 г. заплата, но в онзи момент за мен беше важно да вляза в училище. Оттам насетне е имало години с доста лекторски и най-вече класно ръководство. Като връщам лентата назад, първата година ми беше най-добре.

Роди, според теб в коя сфера заплатите наистина са на ниво и служителите не говорят за стоки на промоции?

Общи условия

Активация на акаунт