?> Вероятна диагноза аутизъм :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вероятна диагноза аутизъм

 • 2 347
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте бих искала да споделя с вас проблем които имам.
 Моето момче  е на 5 год, до момента не е посещавал детска градина и сме си го гледали във вкъщи.От малък е гледал детски филмчета на англиски език  може да брой до 20 на англйски език и до 10 на български.Знае песнички на англиски език и една две на български език, също така знае и англйската азбука както и животните.Може да се обслужва сам но понякой път и не иска но това е рядко.Говори тук таме някоя българска дума,но не иска да говори на български.Страхува се от по малки деца от него но също така обича да играе с по големите.Преди няколко дни по молба на моят съпруг го закарахме на психолог в Пловдив, разказах и всичко че детето  ми се страхува от по малки деца, от гълъби и прочие , че когато види по малки или такива деца които плачат си запушва ушите и той започва да плаче и т.н. И тя ми каза че детето е с Аутизъм.
Моля ви споделете мнение или ме насочете към добри специалисти за да разбера със сигунрост какво му е на моето момче.
Благодаря ви предварително:

# 1
 • София
 • Мнения: 20 252
Невролог ви трябва. Логопед също. Педиатърът отдавна е трябвало да ви насочи към специалисти.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 984
Сменете психолога, несериозно е да се лепва такава диагноза така лековато.
Консултирайте се с логопед, невролог и детски психолог като за начало.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 835
Най-добре се разходете до София ,до клиниката по детска психиатрия Св.Никола в Александровска болница.Там ще му направят необходимото обследване и ще потвърдят или отхвърлят диагнозата.

# 4
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 325
А вие защо сте допуснали детето да бъде отгледано от английски филмчета?
Ако детето е прекарвало времето си предимно пред екрана е нормално да се асоциализира.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 15:47 от VickyTaylor

# 5
 • Мнения: 1 314
На какъв език говорите в къщи? Ако не говорите на български, а на английски, ромски, турски или някакъв друг, е нормално детето да ползва тези езици, а не българския като основен език. Започнете да му говорите на български, четете му или му разказвайте много приказки на български, пускайте му български песнички и филмчета. Последното да е с мярка, по-важно е вие да му говорите на български език, а не телевизора.

# 6
 • Мнения: 5
Говори се само на български език. Много обича да играе с по големи дечица от него. Обича  разходките из гората и т.н. и почти през деня е на разходки.Когато се приберем минимум за час гледа телевизия или компютър. Всеки родител е прав да не се прекалява с технологите и съм напълно съгласна с вас.

# 7
 • Мнения: 10 732
От това което описвате , детето ви има поведение на дете от спектъра. Друг е въпроса дали е  аутизъм.. Смятам , от това което прочетох, че фактът че той се държи като такъв е изключително заслуга на семейната среда и родителите. Неприятно е да го кажа но е така. Няма да се обосновавам защо, специалистите ще ви го пояснят. Ако наистина желаете детето да престане да се държи неадекватно за възрастта си, не търсете махна на психолога че ви е казал че е аутист- той ви казва какво вижда и е прав, както и го прави за добро на детето. Трябва д а потърсите адекватно мнение от специалисти  - Св. Никола е добро предложение . Това няма да направи от детето ви аутист ако той не е такъв, но ще помогне да се види какви дефицити има, къде изостава ( в социално развитие) спрямо връстниците си, има ли СИД и прочие. Фактът че детето брои на английски въобще не е плюс в случая, фактът че на 5 години с единични думи е направо плашещ. Трябва да реагирате бързо понеже нямате време. Училище е след две години.

# 8
 • Мнения: 335
Това че не иска да говори на български, означава ли, че иска да говори на друг език? Или по принцип не иска да говори?

# 9
 • Мнения: 4 017
Препоръчвам ви д-р Румяна Трендафилова в София. Мисля, че ще ви свърши работа и ще ви спести време на лутане по лекари, които да търсят какво му има на детето ви.

Има определено забавяне в развитието за възрастта. Едносрични думички не са достатъчни за 5 годишно. Това, че разбира всичко е прекрасно, но с разбиране реч не се развива.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 222
Отгледали сте си детето пред телевизора до толкова, че то да чува повече английска от българска реч в ежедневието си. Какво очаквате от него? От въздуха да почне да говори на български, да контактува? Говорете му, задавайте му въпроси, показвайте му света. Няма кой да го направи освен Вас и сте загубили адски много време.
Детето се държи като аутист, да, но е съвсем възможно да няма елементарни навици за комуникация.
Обследвайте го, но и непременно почнете да му обръщате внимание.

# 11
 • София
 • Мнения: 6 984
На 5 години, за да използва откъслечни думи, има някакъв проблем. И ще трябва да се работи по него от специалисти, с внимание само няма да се отстрани. Въпросът е да се установи от какъв характер е проблемът.

# 12
 • София
 • Мнения: 9 221
За мен генералната грешка е, че не сте пуснали детето на ясла и детска градина. Като искам да кажа, че не е грешка по принцип да се процедира така, много семейства пускат детето си направо предучилищна група, ама вие изобщо не сте се занимавали с детето, а сте го оставили да се самоотглежда с някакви си английски филмчета. И въпреки това,  ако си мислите, че детето знае много неща на английски, тотално сте в грешка.

# 13
 • Мнения: 5
Искам да ви кажа че не сме оставяли детето да се самоотглежда, постояно му говрим заедно ходим напред назад обслужва си се сам, играе с по големи деца даже като види непознати се затичва към тях да си играе. Просто от малък е много спокйно дете не ми е съдавал проблеми нито на семейството нито на близки приятели и други хора или деца.Той просто си избира по спокйни деца и с тях няма проблеми във игрите или да се забавлява.Просто споделям.
Пее песничката за рачичките на български и други думи казва както на български така и на англйски, но цели изречения не ми е съставял.

Искам ако някой има подобен проблем за тази възраст с момче да сподели. А не критики или прочие моля.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 12:39 от AnMary

# 14
 • София
 • Мнения: 20 252
Добре, а педиатърът защо не е забелязал това изоставане? За мен това е непрофесионално и безотговорно от негова страна, трябвало е да ви каже да ходите на изследвания, да вземете мерки още преди поне две години. Ако имате възможност, потърсете друг.

Общи условия

Активация на акаунт