Най-после да си купя свестни препарати за почистване - 12

• 87 252
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте, има ли някой, който ползва биоразградими препарати и може да препоръча марка? Предстои да се преместим в къща и т.к. нямаме канализация, се наложи да бъде с изгребна яма. За да се занижи разхода за поддръжка, се сипват едни бактерии, които пък умирали от белина и разни силни химии. Та, ще трябва бързо да се образовам относно битова химия безопасна за тях - цял живот купувам препарати убиващи микроби и бактерии, а сега ще трябва да ги пазя Simple Smile Намерих онлайн едни препарати "Bio D", но друга марка, която да е изрично описана като "безопасно за септични ями" не открих. Пък не може да няма, нали?
Вчера сглупих и взех един универсален препарат на Фрош, някакъв био препарат за пране от Фантастико, едно Пронто за под (дето даже май си е обикновено, а не био-еко-ала-бала), сапун за ръце на Фрош... Но, да кажем, че от следващото сипване на бактерии ще трябва да ползвам правилни препарати. Всяка препоръка ще бъде безценна. Благодаря!

# 526
  • София
Да не те разочаровам, но ще караш на сода и оцет, както и парочистачка. Дрождите мрат от всичко. На сифоните двойна цедка, че и космите не са окей.

# 527
На амуей препаратите също са биоразградими според това което описват.

# 528
Виж препаратите на Фрош. Аз ползвам някои от тях, на био-щандовете се продават, но не мога да ти кажа дали са биоразградими.

# 529
По-често стъпвайте в ямата ензимния препарат, друг начин не виждам. Поне два пъти годишно.

# 530
  • София
На Амуей ги пишат и без парабени, ама бях купила 2 продукта (различни), и двата бяха с парабени.
Повече не им се доверих.
Да не говорим, че не бяха нищо особено.

# 531
  • София
Да не те разочаровам, но ще караш на сода и оцет, както и парочистачка. Дрождите мрат от всичко. На сифоните двойна цедка, че и космите не са окей.

Поне имам и трите Grinning Това с космите ме изненада - защо да мрат от органична материя Sad  От личен опит ли споделяш (че да знам колко да се стряскам)?

# 532
  • София

Поне имам и трите Grinning Това с космите ме изненада - защо да мрат от органична материя Sad  От личен опит ли споделяш (че да знам колко да се стряскам)?
Имам приятелка с подобна яма (предполагам искате да ползвате водата), та от нея знам.
Иначе съм запозната, защото при строежа на къщата търсех варианти, ако не ни разрешат присъединяване към съществуващата мрежа.

# 533
  • В сбъднатите си мечти
Аз живея в къща със септична яма от 15 години и мога да кажа от личен опит ,че никакви бактерии и био препарати не вършат работа . Предполагам ,че искате да спестите от фекалката ,което в зависимост от големината на ямата си е голямо перо финансово .Бактериите просто по -бързо размекват ,ако има нещо за размекване и ако се появи мирзма я потушават ( временно ). Мога да ви препоръчам да не хвърляте тоалетна хартия и мазнини в канализацията . Ако имате възможност да дърпате водата с фекална помпа и да я отвеждате в канавка или далеч от местото си решавате проблема завинаги .Перилни препарати и измиващи не са ми били проблем никога .

# 534
  • София
veni-vidi, благодаря! Ще се местим в края на седмицата и просто ни препоръчаха да ползваме въпросните бактерии, та затова ги взехме. После четохме, че и с препаратите трябва да внимаваме, и така стигнах до тук.
Иначе сме само двама, не вярвам разхода за почистване на ямата да е кой знае колко висок... А може би съвсем няма да е висок, ако съобразим по-скъпите биоразградими препарати. Изобщо не ми е ясно как ще се живее с тая яма, ама докато съберем пари за пречиствателна станция, сигурно ще сме влезли в час. Като те чета, най-вероятно се престаравам и просто ще свикна в някакъв момент с идването на камиончето и няма да се занимавам с никакви бактерии и чудесии Simple Smile

# 535
Зависи от обема на ямата, около 350 лв. взимат за почистване при нас. Но зависи и в кой край на страната си, ако нямат конкуренция и алтернатива, може и повече да поискат.

# 536
  • Добрич
На село свекървата е с яма. Двама човека са и за 15 години се наложи веднъж да се почисти. Ползват пералня, миялна,  вътрешна баня с тоалетна. Зависи и дали водата се оттича или се задържа /какви са стените и дъното на ямата/, не само обема.

# 537
  • София
Малко се притеснявам, че разводнявам темата - ако ме насочите ще се преместя в друга (още ми е малко трудно да се ориентирам добре в безграничния форум, досега само съм чела тук)! А най-глупавото е, че онлайн почти няма информация какви битови препарати ползват хората с ями - излизат само оферти за бактерии.

Ямата е за 4-ма души пък ние сме двама засега. Районът ни е Косанин дол (Панчарево се води), та доколкото виждам цените из Софийско са май към 150 лв на идване на камиончето - не би ни било проблем веднъж на няколко месеца да си платим. Ямата е всъщност пластмасов контейнер с филтри и се отича в попивно поле от чакъл и след това в почвата (имаме денивелация към едно дере под нас). Идеята ни беше с тези бактерии по-скоро да си помогнем с миризмите, защото чуваме, че като идва камиончето миришело доста (та колкото по-рядко, толкова по-добре, за да не причиняваме дискомфорт на съседите - не че са много, ама все пак са хора...). И така, бих се постарала, ама май засега само тези Bio D препарати ми вдъхват доверие. Мисля в бъдеще да ги пробвам веднъж и ако не забележим разлика, просто да се откажа от бактериите и да опитаме по-бързо да съберем пари за истинска пречиствателна станция. Или, ако се окаже, че със сега наличните препарати не запълваме ямата само за месец-два, просто ще спре да ми пука Simple Smile 

@Вела, твоят пост ми беше супер полезен, както този на veni-vidi. Благодаря! И ние сме с вътрешна баня/толаетна + пералня и миялна. Има лъч надежда, че и без бактерии може да не миришем на канал и да ядосваме съседите  Simple Smile Едва ли ще я пълним 15 години (все пак е пластмасов съд), но за мен и 2-3 месеца е приемливо Simple Smile

# 538
Момичета, бързам да споделя, че съм супер впечатлена от българския препарат за санитария на Изи. Може би си спомняте, че преди време оревах света, търсейки препарат, който със сигурност ще изчисти батерии Грое от зверски варовик без да ги увреди. Е, този се справи и то точно за 3 секунди, макар на опаковката да пише, че се изчаква 3- 4 минути. Активна пяна е, нанесох с мека гъбичка на едно ъгълче първо и веднага изтрих, за да се уверя, че не е потъмнил гланца на батерията. Не само, че не беше потъмнил, а беше разградил варовика и с микрофибърна кърпа светнаха като нови. Междудугото, пише че премахва и ръжда от фаянс. Цената е смешна.. под 3 лева.
Дано не се приеме като реклама, просто винаги, когато улуча нещо българско и качествено съм свръх доволна, на фона на стотиците левове за препарати, които си стоят в шкафа, тази марка ми става приоритет.
Леле много благодаря за информацията. И аз съм с батерии Грое, които събират адски много котлон камък. С този препарат на Изи се изчистиха отлично без усилия. И на цена от 3лв за 500мл просто няма равен!

# 539
  • русе
В коя верига го предлагат?

Общи условия

Активация на акаунт