НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 131

• 42 509
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
Това, че дадено заболяване не се среща при жени се отнася само за заболявания, които са на органи/хормони и т.н., които ние като жени нямаме.Smile Това е мое мнение.

Сблъсках се и аз с това мнение на лекари, че Бехтерев се проявява само при мъже. Да, ама не. Просто тези лекари трябва да си актуализират знанията. Така е и с подаграта.

# 661
  • София - Рим и обратно
Добре, защо толкова глупаво заблуждават все още хората:

Как могат да бъдат понижени триглицеридите?
Промяната в начина на живот е в основата на понижението на високите триглицериди, като:

Намаляване на телесната маса
Ограничаване приема на калории
Избягване на захарта
Ограничаване приема на холестерол – избягване на червено тлъсто месо, яйчен жълтък, пълномаслени продукти
Увеличаване на „полезни“ мазнини чрез прием на ядки, зехтин, маслини, риба
Ограничаване приема на алкохол
Редовни физически упражнения

Аз не съм привърженик на плюенето по традиционната медицина, напротив. Но все още масово да се твърди, че триглицериди се понижават с ограничаване на месо, мазнини и яйца, или с лекарства, ми е непонятно.
Моите са под 1 и ям само това...

# 662
Срещна ли някъде репликата "ограничаване на калории", вече автоматично пращам подобни писания "на боклука" и не се занимавам.   Smiley
А мантрата "Ограничаване приема на холестерол – избягване на червено тлъсто месо, яйчен жълтък, пълномаслени продукти" едва ли скоро ще изчезне от лекарските глави.Това им се набива в последните 30-40 години в университетите.
Имам две близки познати, едната лекарка, другата стоматолог, и двете робуват на горните клишета.И нито ограничените калории, нито ограниченото месо/жълтък и масло, са ги направили стройни и здрави фиданки.
Но, предразсъдъка е Огромна "сила".

# 663
Ами папагалска работа. Все едно да кажеш на някой, за да не се натровиш от мръсния въздух, трябва да спреш да дишаш...

# 664
За съжаление у нас почти няма сериозни източници на такава информация в масовите медии и в частност в интернет пространството. Казвам го като човек, който макар и да работи от 7 години, то работя само в медии. Сменила съм няколко медийни групи и навсякъде е едно и също. Превеждат се материали от таблоиди, понякога и преводът е неадекватен и е на 100% сигурно, че след като един редактор напише статия за здравословен начин на живот после ще премине на такава за британското кралско семейство или пък някоя жълтиния. Затова чета предимно чужди източници. В последните дни преоткривам Dietdoctor и секцията им news. Имат и страхотни рецепти Simple Smile

# 665
Няма лошо да се информираме от интеренет. Само дето по всички здравни въпроси на първо място лекарите са тези, които трябва да ни напътстват. А те не четат нито специализирана медицинска литература, нито интернет /поне доста от тези, които съм срещала, извинявам се на тези за които това не важи/.
Ще ви споделя моя опит.
Качвам ударно килограми, току що влязла в критическа. От кръвни изследвания завишен единият от хормоните на щитовидната жлеза, което накара стоматолог да ме попита дали съм с Хашимото /че не помня кое трибуквие беше/.
Отивам на ендокринолог - мастит професор, с дълъг стаж и голяяяяяяяяямо име. След като установи, че нямам физиологични изменения на щитовидната жлеза, които да налагат операция загуби всякакъв интерес към моя случай. Финалният съвет беше - "спри да ядеш мазно, наблегни на салатките и без това сега е лято и наесен ще си отслабнала"!
Така, че не се кахърете за няколко не съвсем верни статии. Който има истинска нужда чете много, мисли, сравнява, експериментира и си помага.

# 666
Ако чакаш адекватни съвети от лекар за храненето, може да започваш да си пишеш завещанието. Шансът да попаднеш на такъв, който има адекватна представа за нещата е като да удариш шестица от тотото. Те самите са представителна извадка за лошо здраве, само като им видиш обиколките на шкембетата и ти става ясно колко знаят. Twisted Evil

# 667
Най-голям шок:
Млада лекарка ми казва: не яжте орехи, защото имат много холестерол.
Срамежливият ми опит да я подсетя, че няма холестерол в растенията завърши с неуспех. Познайте дали се върнах при нея (заместваше моята лична и смених...личната).
Сегашната има и специалност "хранене" и е много по палео и интервално хранене.

# 668
Най-голям шок:
Млада лекарка ми казва: не яжте орехи, защото имат много холестерол.
Срамежливият ми опит да я подсетя, че няма холестерол в растенията завърши с неуспех. Познайте дали се върнах при нея (заместваше моята лична и смених...личната).
Сегашната има и специалност "хранене" и е много по палео и интервално хранене.
ЖДНБ... тоз холестерол много страшен значи. Чак и орехите налазил Grinning 
Пък аз се оплаквам как ме плашат колежките че от много яйца ще се гътна. Явно имало още какво да видя. То от лекар да го чуеш не е за смях де, на тях поне им се смея с чиста съвест.

# 669
По принцип аз изобщо не отидох да ме съветва за храненето, а да отхвърли проблем със щитовидната жлеза. От средноинтелигентен човек очаквам две неща - да ме насочи към подходящ специалист /евентуално/ и да не ръси  глупости. Бях потресена, че доктор, завършил висше образование, на сериозна възраст /житейски опит/, жена, със звание професор, може да изкаже с такава лекота толкова очевидно некомпетентно. Понеже не допускам, че й липсва средна здравна грамотност единственото обяснение е, че изобщо не й пука за човека пред нея.
Знам, че в наши родни условия това е по-скоро практика, отколкото изключение, но това не прави възмущението ми по-малко. По тази причина и след още няколко такива случая в моя и на близките ми живот съм взела отдавна медицинските грижи в собствените си ръце. Чета, анализирам и пробвам. Много по-полезна е взаимната обмяна на опит и информация с хора патили, отколкото с /в голямата си част/ бездушни бели престилки.

# 670
Колкото и нередно и неадекватно да звучи и аз съм взела "медицинските грижи в собствените си ръце" Grinning Бях послушна, ходих на лекар, разочаровах се всеки път. Хапове, глупости, отбиване на номера и яко плащане Joy После - защо българина се самолекува? Но като почетеш ти става ясно, че не е само в България, не е справедливо да се самооплюваме, някак си Hug Например, Американската асоциация на кардиолозите и АА на диабетолозите, подкрепят храненето с пълнозърнести пшенични продукти.. Моля?!

# 671
  • София - Рим и обратно
Да, и кокосовото масло било адски вредно.

# 672
Вредно, ами! Разваля партийната линия за наситените мазнини и холестерола.

# 673
Записвам се и в тази тема с хипо функция, хашимото, ИР и мнго наднормени килограми съм.

# 674
Винаги съм си мислила, че е по-голяма вероятността да попаднеш на свестен лекар в България отколкото тук във Франция. Не са лекари/зъболекари, а търговци. А от една възраст нататък изписват купища ненужни лекарства "за всеки случай". Постоянно повтарят по телевизията да се четат листовките, защото понякога страничните ефекти са по-опасни от "заболяването" за което е изписано лекарството.
И да не стане грешка в никакъв случай не призовавам за самолечение и избягване на лекарска помощ. Напротив. Призовавам за търсене на друго лекарско мнение и четене поне на листовките.
Аз така отказах статините на мой риск и се оказах права, но имаше вече кардиолози,  които бяха против тях. ММ отказа метформина, но и при него режима беше достатъчен.
Така, че внимателно решавайте всеки за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт