НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 131

• 42 523
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Е, в работата няма как. Обичам да ям топла храна. В нас я си запека наденички, яйца си направя, каквото ми се иска. И не само това, то има микровълнова в офиса да си претопли човек, ама изобщо не мога да ям пред хора. Явно трябва да свиквам. На заведение не ми е проблем, ама да извадя кутията в кухната тук ми е ..... тегаво Grinning

# 616
Скрупули, отърси се от тях. Модерно е да си носиш храна от къщи за офиса вече  Peace

# 617
Нося си храна от вкъщи от повече от 2 години и мога да изтъкна много предимства сега, но когато започнах да го правя беше, защото системно не можех да изляза да си купя нещо смислено за ядене и трябваше или да стоя гладна, или да се храня с кроасани и вафли. Избрах храна от вкъщи и вече имам няколко последователки сред колежките.

# 618
  • София
При нас много хора си носят, няма да съм първа или единствена. Но предпочитам да се храня сама на спокойствие, дори понякога с ММ ми е "тъпо", че ям някакви огромни количества и имам чувството, че ме гледа в устата.

# 619
Тъй де, проблемът е само в твоята глава Simple Smile работи над него, вместо зорлем да стоиш гладна.  Peace

# 620
miamim, пренастрой си психиката. Хич не ме интересува кой какво гледа и какво вижда. Аз ям веднъж на ден и ако искам да изям едно печено пиле на грил, ще изям точно толкова и нито кокалче по-малко! В началото така си изяждах пилето - цялото, без бялото месо, което отиваше при котарака на двора (огромен, лъскав и черен Heart ).

# 621
Всеки си  "робува " на акъла.. Simple Smile

# 622
Не искам да отварям пак спора за кърменето, обаче вчера нямах възможност да отговоря, а искам да обърна внимание само на още нещо и затварям темата.
Инсулинът е сред хормоните, отговорни за растежа, затова и НВ-ВМХ не е препоръчително за деца. В този смисъл не мисля, че е безобидно подтискането нивото на  инсулина, което кърмещата майка би постигнала с този режим. Не случайно диабетно-болните майки кърмят под строг лекарски надзор и спазват диета, предписана от лекар. Качеството на кърмата в голяма степен зависи от нивата на захар в кръвта, като от своя страна кърмата регулира нивата на кръвната захар в кръвта на бебето.
Тази информация е само като още една насока, в която да помислят кърмещите. Изборът винаги е личен.

# 623
Поправете ме ако греша, но до колкото ми е известно, бебето след раждането си само си произвежда инсулин. Зависимо е от нивата на инсулин на майката докато е вътреутробно.

# 624
  • София - Рим и обратно
Качеството на кърмата в голяма степен зависи от нивата на захар в кръвта, като от своя страна кърмата регулира нивата на кръвната захар в кръвта на бебето.

Моля?

# 625
Според др. Фънг човешкият хормон на растежа, норадреналина и кортизола са т.нар.  противорегулаторни хормони, тъй като всички те служат за повишаване на кръвната глюкоза в момент, в който тялото не получава глюкоза от храната.  Т.е. една от ползите от намаляването на инсулина е повишаването на човешкия хормон на растежа.

https://www.dietdoctor.com/fasting-and-growth-hormone

# 626
Организмът на бебето може и да произвежда инсулин, но наред с това кърмата също съдържа хормони и те се предават от майката на детето. Обикновено в природата няма случайни работи. Особено в коластрата инсулинът е в доста високо количество.
Какво е казал д-р Фънг, си е негова теория. Медицината практикува друго - на децата с диабет им увеличават дозите инсулин в периодите на интензивен растеж.

# 627
  • София
Аз пък изобщо не разбрах връзката на кърменето с режима. НВ ВМХ си е абсолютно пълноценен режим на хранене, липси от към каквото и да било няма, здравословен режим абсолютно, има и вариации ако на някой му се дояде нещо извън режимно ..... Та не разбирам спора, честно.

# 628
Какво е казал д-р Фънг, си е негова теория. Медицината практикува друго - на децата с диабет им увеличават дозите инсулин в периодите на интензивен растеж.

Това въобще не го намирам за сериозен аргумент. Много рядко лекар в България ще изпише адекватно лечение за хора с инсулинова резистентност, включващо правилен хранителен режим, спорт, лекарства, ако се наложи, хранителни добавки и т.н. Сигурно има такива, но впечатлението ми е, че масово високия инсулин въобще не го приемат за нещо толкова сериозно и проблемът често се неглижира или се замазва с лекарства и съответно хората си пият лекарствата и се хранят ВВ = резултат никакъв, че и влошаване има с годините.

Децата с диабет тип 1 не разбрах каква връзка имат със здравите бебета, които се предполага, че си произвеждат инсулин в нормални граници?

# 629
Децата с диабет обикновено са с тип 1.Та явно има причина да им се увеличава инсулина, след като тялото им не го произвежда. Диабет 2 е друга "бира". А децата на бременни с ИР /диабет, имат почти 100% "шанс" да се сдобият с диабет. Именно заради вътреутробния висок инсулин. Изобщо, медицината тотално е сбъркала по отношение на диабета. И няма шанс скоро да признае грешката си пред света и да започне адекватно лечение, а не да доразболява и убива пациентите с диабет.

Общи условия

Активация на акаунт