Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 806
  • 784
  •   1
Отговори
# 165
Не мога да дам коментар по отношение на приема на тироксин, защото аз самата съм на него от два месеца и все още се уча (най-вече благодарение на вас, прекрасни момичета Blush).
Исках да ви попитам, дали ви се е случвало да ви заболи щитовидната жлеза вследствие на натиск, например при прегръдка с някой (особено когато този някой е със същата височина и рамото му ви натиска директно в щитовидната)? За втори път ми се случва и веднага усещам дискомфорт и болка Thinking Скоро ме гледа ендото на ехограф и нямах възпаление на жлезата.

# 166
trada, мисля, че в Гърция правят такива схеми. И смятам, че при толкова ниска доза е допустимо, а и все пак Т4 действа с натрупване, така че вероятно няма да се отрази зле. Но трябва да се пробва и да се изследва пак нивото след 45 дни.

# 167
Всъщност някои експериментират с пиене веднъж седмично. Дали е уместно, не знам
Аз също съм ЗА по еднакви дози...

# 168
А, не, веднъж седмично е прекалено малко за хормон.

# 169
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Вегетарианството само по себе си не е здравословно, освен ако не ядеш големи количества яйца и млечни, но както и да е...

Сега чета една книга от ръководителя за отделението за природна медицина в Шарите, Берлин.
Ще пиша скоро какво препоръчва. Не е точно за Хаши, но има трикчета за въглехидратите.
Той препоръчва вегетарианство, млечните да са ферментирали, малко яйца и малко риба.

# 170
Докато човек си набавя минимума протеин за деня ( около 1 грам на тегло), какво е значението дали е вегетарианец или месояден... Все пак и прекаляването с протеин не е Ок. А едно хранене съдържа, освен протеин, въглехидрати и полезни мазнини.
Ася, ще чакам да споделиш материали от книгата, много интересно ми звучи!

# 171
Да си набавяш, някак си, нужния протеин на ден далеч не е достатъчно. Важно е и колко богата на хранителни вещества е диетата ти.
Прекалено опростено е да се мисли: набавям си някак (защото източникът има значение) протеина, значи всичко е наред.

Но хайде да не обръщаме темата на такава за хранене. Всеки си знае защо и си решава сам как да се храни.

# 172
Месото има незаменими аминокиселини, вероятно поне това е безспорен факт.

# 173
Няма да споря с никого по отношение на храненето, още повече при ХАШИ. Напълно подкрепям Хепи и Шоки, че вегетариантството далеч не е здравословно и резултатът от този избор тепърва в следващите години ще се развива. Но. Представете си какво става с човек с хаши, който е вегетарианец, еле пък веган и е с инсулинова резистентност. Ами той върви с мега големи крачки към диабет. Защо? Защото хората, които са около мен и са вегетарианци, непрекъснато са гладни и през 2 часа тъпчат или въглехидрати, или мазнини (при вегани още по-зле). Имайте предвид, че яйцето е единственият протеин с 0 килокалории. От него не чакайте енергия. Кашкавал, сирене, мляко (обожавам) съдържат повече мазнини и въглехидрати, отколкото протеин. Както казва Хепи месото съдържа НЕзаменими аминокиселини, щото ако бяха заменими, щяхме да ги получим и от друга храна.
От религиозна страна искам да спазвам стриктно големите постове в годината, но не мога. И не защото си търся извинение, а защото спра ли протеините, симптомите ми се завръщат скорострелно. Започвам да се чувствам наистина ужасно, стомахът ми се побърква и имам страшни киселини, започва запек. Някой ще каже "чистиш се". Глупости. Когато ям протеини, се чувствам повече от добре. Разбира се, никой не казва, че тр да се яде всекидневно. Виждала съм ръчичките на дете-веге на родители-веге. Целите се люспят, на ранички, които се цепят и от никакви мазила не зарастват. Детето почти всеки месец изкарва някаква инфекция. Родителите тоже.  Радвам се, че майката поне ме чу, че детето има вероятна липса на витамини, минерали и т.н.липси. Надявам се поне на децата да спре изтезанието.
Не ме разбирайте погрешно. Нека всеки сам се храни според това, което психиката му диктува. Никого не порицавам. Просто хаши е толкова комплексно, че спирайки въглехидратите пречим  и забавяме на работата на жлезата, спирайки протеините (респ. незаменимите ак) още повече. Ами ежемесечното отделяне на ЗДРАВИ и дееспособни яйцеклетки? Това, че идва цикъл нищо не значи, ако яйцето е "кухо". А може и да спре да идва. Този процес също има нужда от протеин.....не от инвитро.
Абе, сложно е. Не е просто мършоядство. 😉
Хубав ден, момичета. 🌹💝

# 174
Момичета, само веге може да разбере веге. Аз ако имам хипофункция НЕ е от това. При мен стреса е отключил всичко. Не е вярно, че вечно сме гладни, аз мога дори да не ям 24 часа и няма да усетя. Всичко си е до човек. Не огладнявам през 2 часа със сигурност. За някои е полезно месото-за мен не е. По-голямо отрова  няма, лично мнение. Смятам, че всеки трябва да се храни, така както ще се чувства добре.

# 175
По отношение конкретно на протеина, преди няколко години излезе проучване, което показва, че са необходими 1,2 грама чист протеин на всеки килограм тегло, за да можем да поддържаме костната си плътност, т.е. да избегнем остеопороза.

# 176
Братовчедка ми се хранеше вегетариански няколко години заради гадже. Сдоби се с корем, голям, започнаха да я питат дали не е бременна. Сдоби се с куп неща, включително ИР. Сега е на нисковълехидратен режим без крайности по съвет на лекар
Аз имам гастрит пък, и алергии, та се наложи лекар диетолог да измисли режима, защото не става с обичайните съвети от нета
Обаче първо попаднах на измамник диетолог...та трябва да се внимава. Храненето е много важно, но също така напоследък има много разнопосочни съвети и човек може да изпадне във вредни крайности.

# 177
При вегетарианството нябавянето на протеин не е  проблем, а консумирането на доста въглехидрати, особено при ИР.
70г протеин например има в 3 яйца, 100г извара, 150г сирене и 400г сурови гъби.
Обаче в АИП тези храни се изключват поне в началото при строгия протокол заради алергии, дразнене на червата и влошаване на автоимунната реакция.
Така че остават месо, зеленчуци, малко плодове за някакъв период. После се разширяват консумираните храни.

Последна редакция: вт, 08 окт 2019, 08:50 от Дъждец

# 178
Аз познавам вегетарианка, която от 10 години не яде месо и се храни по Аюрведа. Но... вероятно е индивидуално. Щом човек има предразположеност към определени заболявания и състояния, няма нужда да ги "подхранва".
Другия проблем са незаменимите аминокиселини и витамините. Сега поне има разни добавки, но много вегетарианци отказват и тях.

# 179
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Веге не означава здравословно хранене.
Всички сме наясно. Ако някой жули само купена пица и пържени картофи и бил веге, много ясно, че е далеч от здравословно хранене.
Въобще не исках да отключвам подобен спор.

Понеже пиша от телефона, та ми е трудно, исках от компа, но нямам достъп в момента.
1. Двама учени са изследвали в цял свят общностите с най-много столетници и са наблюдавали храненето и начина им на живот.
7 такива общности са дефинирали. Някои от тях се хранят high carb и нямат ИР, диабет или подобни заболявания
Много ясно, че и начина на живот играе огромна роля, не само храната.
2. За въглехидратите: картофи, паста и ориз, последните две пълнозърнести се ядат сварени и изстудени. Могат да се претоплят после, но първо трябва да изстинат. Причината е точно в нишестето и преобразуването му в глюкоза: като се сварят тези храни, молекулите нишесте се пълнят с вода и се раздуват. Изядени тялото директно ги преобразува в глюкоза. Когато изстинат, молекулите нишесте отдават водата, получават нещо като твърда обвивка и вече не могат да бъдат разградени в червата, ерго не повишават кръвната захар.
Вчера пробвах: ядах паеля с много зеленчуци за вечеря, тази сутрин съм си супер, нямах хипогликемии.

Има цитирани изследвания за low carb и други, но като стигна до компа ще ги цитирам.

Авторът е този, който вкара интервалното постене. От него тръгва.

Общи условия

Активация на акаунт