Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 789
  • 784
  •   1
Отговори
# 150
Вегетарианството само по себе си не е здравословно, освен ако не ядеш големи количества яйца и млечни, но както и да е... Хормон не предписват, ако ТСХ не е над нормата, особено ако не планираш бременност. А във Великобритания наистина много лекари не предписват хормон, ако ТСХ не е над 10, но това е абсурдно и в никакъв случай не е добра практика.
Под здравословно нямам предвид, че вегетарианството е такова. Просто не ям пържено, ориз, картофи. Опитвам да съм на нисковъглехидратна, понеже гинеколожката ми каза без захар и минимум въглехидрати. Също и спортувам.Благодаря ви, просто много ми тежът килограмите и огромния корем все едно съм в 5 6 месец.

# 151
Е, проблемът може да е и от висок инсулин, и от хипофункцията. Ограничението на въглехидратите може да окаже добър ефект, но може и да не е достатъчно.

# 152
Кога е най-добре да си пусна отново изследвания, понеже очаквам цикъл ? Simple Smile

# 153
eli2424, моето мнение е, че с този нисък FT4 и висок TSH си категорично за хормон. Но може да повториш изследванията малко по-натам и след това да вземеш финално решение.

Бенчита, а защо не са пуснати всичките 5 показателя, свързащи с ЩЖ? По предоставените 2 е трудно да се гадае какво е положението. Хипофункция си има, макар FT4 да не е твърде нисък, но дали се дължи на Хашимото, е невъзможно да се потвърди от дадените изследвания.

# 154
eli2424, моето мнение е, че с този нисък FT4 и висок TSH си категорично за хормон. Но може да повториш изследванията малко по-натам и след това да вземеш финално решение.

Бенчита, а защо не са пуснати всичките 5 показателя, свързащи с ЩЖ? По предоставените 2 е трудно да се гадае какво е положението. Хипофункция си има, макар FT4 да не е твърде нисък, но дали се дължи на Хашимото, е невъзможно да се потвърди от дадените изследвания.
А хормона с какво може да ми промени, как да се изразя не знам, живота ? Притеснява ме дали ще кача още кг ако го приемам ? 160см от 50 станах 60 изведнъж. Сега свалих до 57,5 с много труд, но до там.

# 155
Изследванията е най-добре да са след края на менструацията. Но хормонът може да повлияе на много неща, които иначе не се възприемат като симптоми, включително напълняването, но и суха кожа, запек, нередовен или прекалено обилен (или болезнен) цикъл, също и склонността за образуване на кисти, освен това косопад, умора, влошен сън, мръзнене (това да ти е непрекъснато студено).

# 156
Изследванията е най-добре да са след края на менструацията. Но хормонът може да повлияе на много неща, които иначе не се възприемат като симптоми, включително напълняването, но и суха кожа, запек, нередовен или прекалено обилен (или болезнен) цикъл, също и склонността за образуване на кисти, освен това косопад, умора, влошен сън, мръзнене (това да ти е непрекъснато студено).
Запек имам от малка на 3 дни, понякога и повече. Наскоро от 1 месец всеки ден, чак ми е супер странно. От 3 години обаче крака,ръце вечно са ледени, гръб .. умирам от студ. Отдавах го на ниските кг студа, но явно за жалост не е от това.  Дори ми се ревеяло от студ.

# 157
eli, точно обратното - ако дозата на хормона е нацелена правилно, би следвало да започнеш да сваляш кг., вместо да продължаваш да качваш. Трупането на излишно тегло е резултат именно на хипофункцията, или иначе казано - на ниските нива на щитовидни хормони в организма ти. Естествено, приемът на "хапчето" само по себе си не е панацея. Трябва цялостно да повишиш качеството си на живот - да се храниш още по-здравословно, да избягваш стреса, да спиш по около 8 ч., да провериш дали нямаш дефицит на някои витамини и минерали - B12, D, Феритин / Желязо и т.н. На твое място, също така, бих зарязала вегетарианството - то не е особено препоръчително при хора с проблемна щитовидна, но за това, разбира се, ти ще си прецениш. Wink

# 158
eli, точно обратното - ако дозата на хормона е нацелена правилно, би следвало да започнеш да сваляш кг., вместо да продължаваш да качваш. Трупането на излишно тегло е резултат именно на хипофункцията, или иначе казано - на ниските нива на щитовидни хормони в организма ти. Естествено, приемът на "хапчето" само по себе си не е панацея. Трябва цялостно да повишиш качеството си на живот - да се храниш още по-здравословно, да избягваш стреса, да провериш дали нямаш дефицит на някои витамини и минерали - B12, D, Феритин / Желязо и т.н. На твое място, също така, бих зарязала вегетарианството - то не е особено препоръчително при хора с проблемна щитовидна, но за това, разбира се, ти ще си прецениш. Wink
Ами не бих го зарязала, защото духовно не смятам, че трябва да ям живи същества. Много  ги обичам и съм състрадателна много. Стреса си го имам страшно много, така, че явно ще е нужна голяма промяна. Благодаря, че ме приехте и толкова подробно и мило ми отговаряте. Предполагам вече ще бъда и част от вас Simple Smile

# 159
Ще научиш много интересни и полезни неща, ако се застоиш тук. Simple Smile Аз следя темата вече от няколко години и научих доста любопитна информация.

Това за вегетарианството, както казах, ти ще си го решиш сама. И аз много обичам животните, но на този етап от живота не бих правила компромиси със здравето си, заради това. Иначе, дори не обичам да ям месо, никакво, но просто вече си изградих режим, който задължително да включва продукти от животински източници, поради няколкото заболявания, които боря. Поне провери дали B12 не ти е нисък - при мен беше много зле, въпреки че никога не съм била само на растителна диета. Peace

# 160
Ще проверя отново доста неща, понеже ме притесвяма и страшен косопад. Ще отида на ендокринолог и гинеколог да кажат какво да изследваме и с резултата пак при тях. В дълга връзка съм, в която искаме да има развитие и не ми се струва правилно чак когато искам да забременея да започна лечение. По-добре с време да е всичко. Ще върна и предните теми да чета, защото сега виждам за световъртежа като симптом, който ме беше съборил цял месец буз лекарите да открият от какво е. Доста неща ме се изясняват .. и това ме плаши.

# 161
И за мен темата е много полезна. Когато започнах да пия еутирокс и аз се притеснявах да не напълнея. Оказа се че не напълнях. При мен освен суха кожа и студуването, много ми се подуваха очите. Личният ми лекар все ми обясняваше да ям по безсолно, вместо да ме прати на ендокринолог. Добре че една гинеколожка заради проблемно забременяване ми каза да пусна едно тсх ей така, профилактично. Та така. Благодаря ви, момичета, че толкова много помагате 😊

# 162
След като се започне Еутирокс (или Л-тироксин), спокойно можете да продължите да напълнявате, ако дозата ви е ниска (това ще се види по по-висок ТСХ от оптималното или по-нисък ФТ4) или ако поддържате сравнително приличен ФТ4, но нисък ФТ3. Така че трябва да се помисли и за тези неща. Освен това може напълняването да не е само от понижената щитовидна функция, а и от повишен кортизол или пък от повишен инсулин - тогава трябва да се вземат други мерки. Но самият хормон не води до напълняване, напротив - ако дозата е правилна и се поддържат добри нива на ФТ4 и ФТ3, се улеснява отслабването, а има и някои, които отслабват много без никаква промяна в начина на хранене и без увеличаване на двигателната активност.

# 163
Здравейте, при ТСХ 5.2 еизписан еутирокс от 25 от понеделник до петък , събота и недаля почивка.Какво мислите за тези схема? Мерси предварително.

# 164
Лично аз смятам, че няма нужда от почивка в дните на прием, докато дозата не се напасне според нуждите. А и след това. Всеки празен ден е изчерпване на натрупаното и малко става танто за кукуригу. По-добре по-ниска доза, ако има нужда, но всекидневно (без дупки) приемане. Защото по тая логика 1 ден 125 мкгр и 6 дни лайф из лайф. Ама, това са мои разсъждения и, разбира се, критика към ендокринолозите. 😜

Общи условия

Активация на акаунт