Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 755
  • 784
  •   1
Отговори
# 645
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ами, може би трябва да преосмислиш хранителният ти режим.

О пак ли 🙄
Проядах риба и съм на low carb. Въглехидратите са ми от бобови, както и resistent starch  от картофи и ориз. Захар не консумирам, както фабрично произведена храна.

Б12 не съм тествала скоро. Трябва да ходя за ЩЖ, освен там да питам дали ще ми ги пуснат...

# 646
  • софия
Вит. Д + вит. А (но А нека да не е бетакаротин, а да е ретинол) са по-добър избор, макар че и вит. С е добре да се приема по 500 - 1000 мг на ден. %
шоки, благодаря - значи ще добавя само вит.а /ретинол/- аз отдавна съм на вигантол ежедневно.
и се надявам да имам здрава зима, което пожелавам и на всички хашимотки!

# 647
Вече от 13 години съм диагностицирана с Хашимото (сега съм на 27). Приела съм, че това е част от мен.. пия сравнително висока доза.. 75мг.. ограничила съм доста неща, приех това, че не трябва да ям каквото ми се яде, не трябва да спортувам, каквото ми се спортува. Всеки ендокринолог при когото съм била, казва щом хормоните ти са в норма всичко е окей, живей си живота, млада си .. бла блаа.. трябва да ти се следи само ТСХ, може да си ядеш от всичко. Да ама не.. благодарение на вас, разбирах толкова неща които преди не знаех, а се имах горе долу за компетентна, защото на преглед задавам хиляди въпроси и се интересувам.
При последния ми преглед, докторката ми каза, че около 70% от жлезата ми не функционира.. попитах я какво ще стане когато процента стане 100.. не можа да ми отговори??
Не знам вече какво да пия или ям за тази имунна система.. дайте съвет, вие какво пиете, ядете, разболявате ли се често?
Скоро обмисляме да започнем опити за бебе.. как ще го износя това бебе, като съм толкова кекава и през 2 3 месеца ме хваща някоя настинка.. не знам вече, понякога много се отчайвам. Мразя да се оплаквам и да хленча, но имам чувството, че това заболяване бавно, бавно ми взима енергията и силите.

# 648
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Вкъщи мъжът ми и детето са болни. Вечер мъжът ми кашля и киха буквално до мен. Нищо не ме хваща. Един път си издухах носа само сутринта, ама взех 10 капки вигантол, на детето също дадах....

# 649
Бенчита много ли са ти високи антителата, нещо правила ли си да намериш причината и да я отстраниш?
Когато спре да функционира положението е като при тези с отстранена жлеза, пие се повече хормон, колкото е необходимо и така.
Ако са оптимални хормоните, проблема с енергията и силите често са от дефицити на витамини или проблем с кортизол.

На въпроса с боледуването - аз боледувам много рядко, последните 2-3г малко повече, заради това че сина ми стана ученик и покрай него. Сега в момента нито той нито аз може да се каже, че боледуваме - той също е с Хашимото  Rolling Eyes . Единството което вземаме е ако имаме дефицит и попълваме - В12 и Д. На него давам по това време Омега 3 , аз пък пия вит.С от време на време, даже не е редовно.

# 650
mibobo, ето ми последните изследвания от преди месец: Б12 ми е 251 /при ст-сти 141-489/ Правено ми е изследването за нефрини в 24ч. урина. Там всичко е наред. Кортизол никога не съм изследвала.. освен да си го пусна.. Като цяло всички доктори през които минах последната година, казват че ми няма нищо и всичко е заради стрес и напрежение (което може и така да е, защото отключих ПА, с които слава богу се справих без лекарства).

# 651
И аз не знам какво е това моето боледуване. До преди 2 години боледувах 1-2 пъти годишно, а от тогава насам - всеки месец! Нямам пропуск. Всичко започна когато детето тръгна по детски заведения, нооо да не спира две години вече?! Дори започнах да боледувам повече от дъщеря ми. Понякога тя е здрава, аз се заразявам незнайно от къде и то при положение, че работя от вкъщи....

# 652
Бенчита ами В12 си е нисък, Д също, като ги вдигнеш, ще се почувсваш по-добре.

Антителата пък не са толкова високи, защо толкова много е зле жлезата  Thinking

# 653
Бенчита ами В12 си е нисък, Д също, като ги вдигнеш, ще се почувсваш по-добре.

Антителата пък не са толкова високи, защо толкова много е зле жлезата  Thinking
Не знам.. тя даже не ме прегледа на ехогроф. Подозирам, че ми каза така, защото и обяснявах как има хора в ремисия при правилна диета и тн и тя тогава ме засече и троснато ми каза това за жлезата..  Значи да започвам Вигантол и вит. Б12 на таблетки.. Благодаря много за отговорите!

# 654
Аз също съм с относително ниски антитела и почти нефункционираща жлеза, та явно си е възможно.

# 655
О да, сигурно е възможно но обикновено при такива по-сериозни увреждания съм свикнала да гледам някакви големи цифри на антителата.

Аз самата съм без антитела, но жлезата ми е поразрушена. Нямам идея, някога имала ли съм и да са се оправили...винаги ми е било чудно как се получава това разрушаване при хора с антитела в норма.  Rolling Eyes

Бенчита, най-вероятно не си толкова зле, не си го слагай това за неработещата жлеза или смени доктора.

# 656
Разсъждавайки чисто логически, антителата се активират, защото поради някаква неразбираема за нас причина имунната система възприема жлезата за "враг" на организма и те започват да я атакуват. Тъй че, когато жлезата е почти унищожена, би тр и антителата да спаднат, защото вече няма с кого да се "борят". Това са мои размисли, но дали тялото така възприема нещата....🤔

# 657
Има логика, въпреки че моята не е много чак разрушена, поне така казва докторката. Намален й е размера, има нехомогенни участъци и намалено кръвоснабдяване. Аз съм с болна щитовидна от 13 годишна, но истината е че антитела ми дадоха да изследвам за първи път чак на 25г като бях. От тогава 4-5 пъти проверявам през година-две и няма, добре са.

# 658
"Пита кое е по кофти заболяване. При Базед се пият отровни лекарства, ако не влезеш в ремисия за няколко години, или направиш няколко рецидива, или нещо друго, изхода е радиоактивен йод и/или операция за премахване на жлезата. След която следва влизане в хипо и пиене на хормон до живот."

Не разбрах за какви отровни лекарства става въпрос? Та и радиоактивен йод?!
Когато на мен ми откриха хипер - функция на жлезата, лечението беше с Метизол. Веднага се почувствах добре. Може би проблем имаше докато уточним дозата. Трябваше да го пия 1,5 година. Предпоследния месец съм забременяла без да разбера - просто бяхме спрели да се пазим. Бяха ми казали, че с тази диагноза не мога да забременея.
  И нямах проблеми 20 години. Сега съм с хипофункция - ендо -то каза, че е нормално.

# 659
Хиперфункцията може и да не е от Базедова болест, както вече уточнихме. Баща ми направи тиреотоксикоза преди няколко години, но не му е открита Базедова болест (е, изследвани са само МАТ де...). Освен това има хора дори с Базедова болест, които се повлияват добре от метизола и бързо влизат в ремисия, а има и други, които години наред пият метизол, не влизат в ремисия и в крайна сметка се налага жлезата им да бъде унищожена, за да не нанесе по-големи поражения (на очите например). Това става или с операция, или с радиоактивен йод.

А на въпроса какво се прави, ако жлезата изобщо не функционира, отговорът е, че просто се пие достатъчно висока доза хормон(и) до края на живота. То всъщност и унищожаването на жлезата при неподдаваща се на контрол Базедова болест води до същия резултат, това не е нещо толкова рядко срещано. Жлезата се отстранява напълно или почти напълно и при карцином - също е доста често срещано. Поведението после е едно и също - подходяща доза заместителна терапия.

Ох, да повторя или потретя и за дозите: 75 мкг в никакъв случай не е висока доза, дори е ниска, поне ако сравняваме с дозите, които масово се приемат по света. Наистина една здрава щитовидна жлеза може би произвежда стотина микрограма Т4 на ден, но когато се започне заместителна терапия, вече правилата на играта се променят - по някаква причина при много хора, които са с напълно или почти напълно нефункционираща жлеза, необходимата доза е по-висока - 150 мкг или повече, включително до 300 мкг може да се стигне. Донякъде може това да е заради недобро усвояване, но според мен има и други причини. Така че няма смисъл да се слагат етикети и на дозите - трябва да се приема толкова, колкото е необходимо, за да се чувстваме добре. Не е никак лесно да се намери правилната доза, за да изчезнат симптомите, а всъщност това е важното - да нямаме симптоми. Така че ви съветвам да не се боите от "високи" дози, ако реално имате нужда от тях.

Последна редакция: сб, 16 ное 2019, 07:23 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт