Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 775
  • 784
  •   1
Отговори
# 630
Момичета, ТРАК се изследват, когато хормоните показват хиперфункция. И целта на изследването на ТРАК е да се постави правилната диагноза - Базедова болест или Хашимото. Но трябва да имате предвид, че диагноза хипертиреоидизъм не може да се постави само на базата на ТСХ, а задължително трябва да се изследват и ФТ4 + ФТ3 - ако те са много повишени, тогава наистина става въпрос за хипертиреоидизъм. Само ТСХ не може да бъде основание нито за диагноза, нито за определяне на лечение.

трак- 4.77 (>2 )
фт3 -5.30 (2.25-6)
фт4-13.35 (9.15-23.86)
тсх-1.12 (0.35-5)
тат-11.80 (до 115)
мат--6.70 (до 12)
прогестерон -21 ден -5.85 (на фона на дуфастон - май нямам ов ,нормата е ов- 0.38-38.1)
сеа- 0.89 (пушачи до 7)

Cioccolata , аз съм с хипо и това ТСХ е на фона на 0.25 тироксин , откъде този ТРак ?

# 631
Ами, има 2 възможности: 1) станала е грешка; 2) предстои тепърва да отключиш Базедова болест. Сетих се, че Барбара Лоухийд (авторка, която много уважавам) е имала симптоми на хипофункция от детството си, но след раждането на сина си отключва Базедова болест. И споменава в книгата си, че много пациенти с Базедова болест са имали първоначално хипофункция, преди ББ да се прояви. Антителата са си ги имали вероятно, но хиперфункцията се е проявила в определен момент, често под влияние на стреса.

# 632
Това което ме притеснява са симптомите, а не стойността на ТСХ , него сега напасвам наново заради повишаването му след неуспешните трансфери.
 Изпъкнали очи, обилно изпотяване, слабост в мускулите (невъзможност да държа дори и кратко ръцете си на високо), прескачането на сърцето, ниска телесна температура съответно БТ. Заради тези симптоми се притесних да не би да минавам в Базаедова болест и ендокринолога ми да неглижира състоянието ми.

Боря се да започна ин витро.  Самофинансира ме се и недоглеждането на състоянието ми ни излиза скъпо ... за това се налага да се следя сама... въпреки серозни те  суми които оставя ме в  клиниките.

# 633
Крис, това наистина са симптоми на хиперфункция.

# 634
Като сте захванали темата, аз да питам. Шоки, преди време беше писала за тъканен хипо, та, се бях размислила дали има шанс за тъканен хипер, а всъщност изследванията за показват хипо? Хвърлих се в тоя размисъл, защото по изследвания е ясно, че съм хипо, обаче на моменти (не знам защо, но по-често зимата) имам някои симптоми на хипер - бързо наспиване, мн бързо омазняване на кожата и косата.

# 635
А кое е по-малкото зло, хипофункция или ББ, не съм чела нищо за нея, или и двете са зли?!?

# 636
Бонго, не знам, нито съм търсила информация за това, нито ми се струва възможно, честно казано. Но не смея да давам мнение. Обаче за мен бързото омазняване и бързото наспиване не ми изглеждат като хипер симптоми.

# 637
И на мен ми се струва обратното невъзможно, в тъканите да е хипер а иначе да се показва хипо.

Тези симптоми ги имам често и аз, но съм си мислела, че е по-скоро от половите хормони.

А кое е по-малкото зло, хипофункция или ББ, не съм чела нищо за нея, или и двете са зли?!?

Функцията на жлезата може да е хипер и хипо. Автоимунните са - Хашимото и Базед. При Базед си е винаги хиперфункцията, а при Хашимото е възможно и хипер и хипо. И двата вида функции, може да ги има без да има автоимунно заболяване.

Та какво точно питаш не разбирам  Simple Smile , но хиперфункцията е по-неприятна като състояние според мен спрямо хипофункцията.

# 638
Пита кое е по кофти заболяване. При Базед се пият отровни лекарства, ако не влезеш в ремисия за няколко години, или направиш няколко рецидива, или нещо друго, изхода е радиоактивен йод и/или операция за премахване на жлезата. След която следва влизане в хипо и пиене на хормон до живот.

# 639
Благодаря Ви!
Леми е разбрала какво питам Simple Smile.

# 640
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
След раждането и на мен ми пуснаха ТРАК.
Нямах.
Обаче и аз не мога да си държа ръцете нагоре 🙄
Като влезна в магазин за дрехи , преместя няколко закачалки напред-назад, даже не ги откачам и повече не мога. Като оловни ми падат ръцете надолу.
На какво се дължи това?
Лекарите вдигат ръце, мъжът ми ме праща на фитнес, а аз едвам нося бебето, то пък и е пухкаво и тежи 🤨

# 641
Нямаш мускули. Вземи дърпай ластик, вдигай гирички.

# 642
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз мускули имам, но сила не им достига.
Иначе копах достатъчно в градината, нося и вдигам тежки неща, но в един момент стават като кашкавалени, все едно не им достига я кислород, я нещо друго....
Понякога ми става така и с мускулите на бедрата, когато карам колело.

Не е винаги.
Няма как един ден са имам мускули, друг да нямам... 🤪

# 643
Ами, може би трябва да преосмислиш хранителният ти режим.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 15:14 от Lemy

# 644
Аз имам такива оплаквания основно в краката при дефицит на В12 и Д, като попълня нивата и изчезват. Тях проверявала ли си?

Общи условия

Активация на акаунт