Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 775
  • 784
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, знам, че имуностимулаторите са противопоказни, но как стои въпроса с т.нар имуномодулатори например бета глюканите?
Чудя се дали мога да взимам Дефендил, тъй като от доста време съм много често болна, буквално всеки месец по веднъж?
Някой взима ли нещо подобно?
Защо имуностимулаторите са противопоказни??
Аз взимам клеева тинктура, женшен с пчелно млечице.. правя си разни  бърканици с мед, лимон и тн.
И аз вечно съм настинала, радвам се, че не ме тръшкат гадните грипове ама вечно я гърло, я хрема.. най-много ме мъчат мускулните болки и отпадналостта.
Това за имуностимулаторите не го знаех ..

# 616
Защото хаши е автоимунно заболяване (антителата тат и мат, които са отговорни за увреждането на щж) и стимулирайки имунната система се предполага, че се повишават и всякакъв вид антитела в тялото, вкл и тези, които унищожават жлезата. Аз също пия черен бъз, но само, когато грипният сезон започне да напредва. 😏

# 617
Здравейте, знам, че имуностимулаторите са противопоказни, но как стои въпроса с т.нар имуномодулатори например бета глюканите?
Чудя се дали мога да взимам Дефендил, тъй като от доста време съм много често болна, буквално всеки месец по веднъж?
Някой взима ли нещо подобно?
Защо имуностимулаторите са противопоказни??
Аз взимам клеева тинктура, женшен с пчелно млечице.. правя си разни  бърканици с мед, лимон и тн.
И аз вечно съм настинала, радвам се, че не ме тръшкат гадните грипове ама вечно я гърло, я хрема.. най-много ме мъчат мускулните болки и отпадналостта.
Това за имуностимулаторите не го знаех ..

https://www.credoweb.bg/publication/109477/kak-da-podkrepim-imun … nni-zabolyavaniya

# 618
  • софия
благодаря за тази статия , mibobo.
имам конкретно питане, свързано със сезона - какви  витамини, минерали, микроелементи и подходящи за заболяването хранителни добавки приемате с цел превенция на грипа?
аз приемам вит.С ежедневно, но не съм сигурна, че е достатъчно. някой по-горе сподели за "клеева тинктура, женшен с пчелно млечице, разни  бърканици с мед, лимон",  но писа и че е все болна.

# 619
Вит. Д + вит. А (но А нека да не е бетакаротин, а да е ретинол) са по-добър избор, макар че и вит. С е добре да се приема по 500 - 1000 мг на ден. Вит. А може да се набавя и от ядене на черен дроб поне веднъж седмично, също повече яйца, млечни. Но може и да се приема на добавка от време на време. Вит. Д го има като добавка, само гледайте да е Д3, а не Д2. Що се отнася до дозите, това е строго индивидуално, но примерно 2000 единици вит. Д би трябвало да не са прекалено много, ако се приемат ежедневно.

За вит. Д + А можете да прочетете тук: http://foodforthoughtbg.blogspot.com/search/label/%D0%9C%D0%B0%D … D0%B8%D0%BD%D0%B8 Показани са текстовете специално на тази тема. Но започнете от началото, т.е. върнете се назад до първата показана статия, защото когато отворите линка, се вижда последната, а е добре да ги прочетете в хронологичен ред.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 08:22 от Cioccolata

# 620
Мерси за статиите Шоки, ей тази ми беше много интересна, че все се чудя откъде този висок лдл холестерол, въпреки здравото ниско въглехидратно и не много мазнинно хранене, последната година:
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/11/normal-0-21-false-f … en-us-zh.html?m=0

# 621
Леми, няма гаранция, че причината е хипофункция, но може и това да е.

# 622
Здравейте имам едно много важно питане към вашата група:)
Аз също съм с Хашимото-уж ...
Има ли някоя с положителни Трак -антирецепторни тела, моля споделете ?????

# 623

Ако те са повишени би трябвало да е Базед, не Хашимото  newsm78 .

Сина ми е с Хашимото, беше с повишени ТАТ. Един път в болница му пуснаха и ТРАК и излезе малко над норма, после проверявахме още два пъти във времето и винаги са си добре. Ендокринолога каза, че най-вероятно е била някаква грешка.

# 624
Да, ТРАК са повишени при Базедова болест, не при Хашимото. А по принцип е възможно и Хашимото да се прояви най-напред с хиперфункция (или дори по-нататък в някой момент за кратко да се мине в хипер) и точно затова задължително се изследват ТРАК - ако те са повишени, значи става въпрос за Базедова болест, не за Хашимото. А ако не са повишени, е Хашимото, но с хиперфункция, която в повечето случаи е временна, даже невинаги я лекуват, освен ако не е тежка де, защото при Хашимото крайният резултат винаги е хипофункция.

# 625
Скрит текст:

Ако те са повишени би трябвало да е Базед, не Хашимото  newsm78 .

Сина ми е с Хашимото, беше с повишени ТАТ. Един път в болница му пуснаха и ТРАК и излезе малко над норма, после проверявахме още два пъти във времето и винаги са си добре. Ендокринолога каза, че най-вероятно е била някаква грешка.
Ох , и аз на това се надявам , също ги правих по време на дуфастон и елтироксин (без конкретната сутрин) ,дали е възможно да са повлияни от това ?Ще полудея ....
Аз съм с хипо , при базадова е хипер а ТСХ ми е около 1 на фона на 0.25 елтироксин
Нз какво се случва , искам да забременявам ..Ужас
Скрит текст:
Да, ТРАК са повишени при Базедова болест, не при Хашимото. А по принцип е възможно и Хашимото да се прояви най-напред с хиперфункция (или дори по-нататък в някой момент за кратко да се мине в хипер) и точно затова задължително се изследват ТРАК - ако те са повишени, значи става въпрос за Базедова болест, не за Хашимото. А ако не са повишени, е Хашимото, но с хиперфункция, която в повечето случаи е временна, даже невинаги я лекуват, освен ако не е тежка де, защото при Хашимото крайният резултат винаги е хипофункция.
Леле, много е сложно.Ще лежа сега в Сф, ама до тогава с тези резултати и с това неведение ще се поболея още повече.
И все пак ако са достоверни тези резултати, без хипер как се лекуват тези стойност при цел забременяване?Със сигурност има някоя минала от там ?

Последна редакция: сб, 16 ное 2019, 10:16 от AnMary

# 626
bogeliubov, не бях чувала за тези анти тела, което ме накара да прочета за тях и сега съм притеснена дали  не  ми е поставена грешна диагноза.

Момичета от години правим опити за бебе и не става( а вече ми напредна възрастта и започвам да се отчайвам.) и така си открих увеличена ЩЖ и повишени ТАТ и МАТ. Отидох на ендокринолог и заключиха, че съм с Хашимото.
TSH                       2.09   mcIU/ml   0.27 - 4.20
FT4                            12.97   pmol/l   10 - 25
A-TPO / MAT/   194.10   U/ml   0.00 - 34.05
От тогава съм на 1/2 еутирокс 25. ( от около 5 години)

Това лято правих два трансфера с ДЯ и нямаше имплантация и при двата. От тогава ми се разбута ТСХ скочи на 4.1
после ми увеличиха дозата на еутирокс 25  и той почти изчезна  - ТСХ 0.15. Сега пак съм на 1/2 еутирокс 25.
 Получих горещи вълни този МЦ и леко прескачане на сърцето( умаляването и слабостта на мускулите я имам от доста години както и изпъкнали очи).
 Та преди няколко дни бях на ендокринолог и неми  обърна вниманието на притесненията - горещи вълни и обилното изпотяване, слабостта в мускулите, прескачането на сърцето ... отдаде го на 38 годишната ми възраст и това, че съм с НЯР...
  Та според вас какви изследвания да си пусна за да елиминирам Базедова болест?
И има ли протекла нормална бременност ( ако въобще забременея ) и живо и здраво дете?

# 627
Момичета, ТРАК се изследват, когато хормоните показват хиперфункция. И целта на изследването на ТРАК е да се постави правилната диагноза - Базедова болест или Хашимото. Но трябва да имате предвид, че диагноза хипертиреоидизъм не може да се постави само на базата на ТСХ, а задължително трябва да се изследват и ФТ4 + ФТ3 - ако те са много повишени, тогава наистина става въпрос за хипертиреоидизъм. Само ТСХ не може да бъде основание нито за диагноза, нито за определяне на лечение.

# 628
Cioccolata, тоест щом Т3 и Т4 са ми в норма няма причина да се съмнявам в  Базедова болест и няма нужда да изследвам ТРАК ?

# 629
Ако ТСХ е бил спаднал заради тироксина, значи вероятно няма нужда, защото не може да се говори наистина за хипертиреоидизъм.

Общи условия

Активация на акаунт