Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 790
  • 784
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря! Знам от прочетеното, че не са достатъчни за категорично заключение, но за момента не мога да изследвам друго.
Нямам и някакви специфични симптоми за това и не е приоритет. Беше ми интересно дали сами по себе си тези биха наложили по-нататъшно изследване, ако не са съвсем ок.

# 601
Съвсем Ок са Simple Smile.

# 602
Миоки, супер са. Търси причината другаде, напр.ниско желязо. Но след като са от година назад, можеш и да ги повториш за сравнение.

# 603
Ще направя нови при първа възможност, да.

Желязото ми беше ниско според мен, но не достатъчно за косопада който имах като че ли.
феритин - 49,4mg/L при реф. 20-200
хемоглобин - 129g/L

# 604
B12 и D изследвани ли са? Те също може да са "виновници" за косопада. Simple Smile

# 605
В12 беше на горната граница 734 (190-900).

Виж D може и да е било към ниско въпреки, че пиех добавка 4000IU. Казаха ми че е добре, но не ми дадоха стойност големи смотаняци са тук. Предполагам е бил в долната половина на граничните стойности, но не на долната граница, защото много рядко съм на слънце, а и тук е все схлупено.

Единственото нещо което ми хрумна е недостатъчно протеини. Откакто започнах да следя количествата и да наблягам на тях, нещата доста се подобриха. Не знам дали е съвпадение, но освен храната, друго не съм променила.

Исках да изключа проблем с щитовидната като потенциална причина, за това попитах тук. Следя темата от известно време. Доста хора има с проблемна щитовидна, включително и в моето семейство - сестра ми с гуша и майка ми с възли.

# 606
  • Столичанин ама не в повече :D
Ще направя нови при първа възможност, да.

Желязото ми беше ниско според мен, но не достатъчно за косопада който имах като че ли.
феритин - 49,4mg/L при реф. 20-200
хемоглобин - 129g/L

Този феритин е нисък и най-вероятно основния показател за косопада, трябва да е над 100, щитовидните хормони са добре , но без фт3 и антитела картината е непълна.

# 607
Момичета, какъв смятате че е най-подходящият хранителен режим при хипофункция?
От няколко месеца спрях месото и се чувствам добре, но прочетох в темата че може би не е добре да се спира месото, а глутена и млечните...

# 608
Здравейте, знам, че имуностимулаторите са противопоказни, но как стои въпроса с т.нар имуномодулатори например бета глюканите?
Чудя се дали мога да взимам Дефендил, тъй като от доста време съм много често болна, буквално всеки месец по веднъж?
Някой взима ли нещо подобно?

# 609
Миоки, косопадът може да е следствие от много неща, в т.ч. желязо, щж, полови хормони, режим на хранене, стрес и фамилна обремененост... Аз, например, все още ровя и търся причината при мен.

Чета назад в темата и малко разсъждавам на глас... Виждам, че при много от вас хипофункцията се е отключила след прилагане на хранителни режими и се замислих, че и при мен като период съвпада. Аз не съм ограничавала калории per se, но няколко години се хранех като пескатерианец, просто защото не ми се ядеше месо. Не съм следила калории тогава, но е възможно да са били ограничени, предвид че много спортувах.
Сега ограничавам спорта, въпреки че много ми липсва – именно защото установих, че не се чувствам добре впоследствие (енергията ми пада, имам ужасни мускулни, сякаш тялото трудно се възстановява).

Относно оптималния хранителен режим – аз лично не смятам, че има такъв, а е индивидуален подход. Знам, че уж има универсални правила, но нито calories in=calories out обснява нещата, нито чисто макронутриентския подход помага. Има сложни хормонални взаимоотношения и дори колко часа човек е спал, има отношение. Проба-грешка и това е към момента.

# 610
Знам, че косопада може да е в следствие на много неща и дори комбинация от много неща и често е кажи-речи невъзможно да се изолира нещо конкретно, само да се предполага.
Опитвам обичайните заподозрени първо - желязо и протеини. За сега като че ли работи, поне протеините, че желязото не съм проверявала отново. Отхвърлих и щитовидната за момента, след коментарите тук. Може би по-нататък, ако отново се влоши състоянието, ще проверя и нея отново.

За хранителния режим, смятам че има подходящ за всеки, като това не значи еднакъв за всеки. За мен за сега съм открила формула - без захар и без растителни масла с изключение на зехтин и кокосово. Имах сериозни ревматоидни болки в ставите, които изчезнаха след като промених храненето.

# 611
# 612
Здравейте момичета,разчитам на вашата помощ, ендото е отпуска.Става въпрос за 46г.жена преди 45 дни започна хормон от 25 при ТСХ-5.2 –/0.27-4.2/, Ф4-13.26 / 12-22/.
.След днешна контрола ТСХ е 2.0 , Ф4-14.51.Мислите ли , че трябва да се намали хормона ?

# 613
Със сигурност не трябва да се намалява, ФТ4 все още е ниско, т.е. дори трябва да се увеличи дозата. Не е крайно належащо, за да не може да изчака ендокринолга си. Аз бих увеличила на 25+12,5 мкг, т.е. 37,5 мкг.

# 614
Не мисля, че трябва да се намаля, ФТ4 е още ниско, иначе беше хубаво и ФТ3 да има за да е ясно какво точно е положението.

Общи условия

Активация на акаунт