Истанбул [тема 50]

• 60 292
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Момичета, тази година планирам да видя лалетата. Била съм вече в Истанбул и съм видяла основните дворци, джамии, кулата Галата и тн.
Основната цел ще е паркът Емиргян и Азиатската част.
При това положение, къде ще ми препоръчате да отседнем?

В противоположни части на града са тези обекти, така, че може и в Азиатската част да си изберете хотел, а може и в Европейската

# 451
  • Варна
Момичета, тази година планирам да видя лалетата. Била съм вече в Истанбул и съм видяла основните дворци, джамии, кулата Галата и тн.
Основната цел ще е паркът Емиргян и Азиатската част.
При това положение, къде ще ми препоръчате да отседнем?

Най популярните места за настаняване са Лалели или по общо от двете страни на трамвай Т1 от спирка Султан Ахмед и 3 - 4спирки на запад и пеша до всякакви забележителности и Капалъ Чаршъ или района Бейоглу или пак по общо от двете страни на Истиклял от Таксим по цялото му протежение и всичките му с печени пълнени картофи и всякакви H i M , Уайкики , Зара , Сефора , Манго , КОТОН .....
До Еминьоню може и пеша , трамвай , от там корабче до Емирган е най - лесния , бърз и красив начин и естествено Саръяр или всички интересни обекти в азиатската част.

# 452
Благодаря, Лалели не искам, предпочитам по-тихо място.

# 453
Честита Коледа на всички, пишещи и четящи в групата!

Идвам с няколко въпроса - някой ползвал ли е наскоро паркинга до метростанция Йеникапъ? Виждам с Google Street View , че е доста голям. Намират ли се винаги места или е въпрос на късмет? В интернет цената, която открих, е 10 лири/ ден, дали е актуална? И надеждно ли е да се остави там колата за 4 дни?

Zzigizagi, щом сте основно заради лалетата, защо не опитате с хотел в Саръйер?

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 19:03 от daniela.qnkova

# 454
  • София
Ако избирам място за отсядане в Азия, бих избрала Кадъкьой. Има атмосфера, вечер има къде да се разхождате и хапнете, има избор на хотели и един от най-хубавите паркове с лалета Гьозтепе е на няколко спирки с автобус. По време на лалетата съм виждала извънредни фериботни линии до Емиргян, което не значи, че ще ги има и тази година. Тогава отиването до Емиргян трябва да е през Еминьоню или Ченгелкьой (до там с някой автобус).

Юскюдар е по-комуникативен като място, но пък някак не ми е симпатичен като за ежедневни разходки. Само по крайбрежието в посока към Момината кула ми е приятно.

Но за мен няма лошо да се отседне на историческия полуостров и без да трябва да се обикалят дворци и музеи. Страшно обичам да завърша деня съзерцавайки морето с мостовете и кулата Галата от пристанището на Еминьоню и да поседна на пейките на пл. Султанахмед. Наскоро писах, че въпреки туристическата лудница през деня, кварталчето от площада надолу към Мраморно море е много тихо. Но като транспорт не е най-доброто място. Няма метро, няма фериботи, трамваят е почти единствен, но пък за достигане до него има сутрешно катерене.  Laughing

Мис Каролин Бингли, сигурно ли е, че агенциите изобщо предлагат харем? Преди време си го спестяваха и в Топкапъ, и в Долмабахче. Времето, което предвиждаха за дворците беше само колкото за основната част. Програмата им е доста сбита и всичко върви под час. Имаше вариант да се влезе в харемите само ако след това не продължите обиколките с групата. Това пък става само ако времето след Топкапъ е свободно и не сте платили за друго посещение. А колкото за по-евтиното, добре е да видиш как вървят цените на екскурзиите и цените на входните билети при самостоятелно разглеждане. Разликите са фрапиращи в полза на самостоятелното. Колективните билети са по-евтини, но разликата влиза в джоба на ТА, а не в твоя.  Wink Много хора в темата използват екскурзиите само заради евтините спане и транспорт, а на място обикалят сами.

iren11, свършил ли е ремонтът на харема? Тук доскоро се споделяше, че почти няма какво да се види заради ремонтните дейности.

# 455
Благодаря, Таня, ти си влюбена в Истанбул Simple Smile.
Аз не съм и затова ми се искаше да отседнем на тихо място, макар и по-далеч. Предишния път бяхме на 10 минути от моста Галата и не можах да спя нито една вечер.

# 456
  • София
В Азия е също толкова пренаселено. Няма гаранция, че ще е тихо. Зависи от мястото на самия хотел. Ще трябва да четеш отзивите на гостите.

Пак ти казвам, че квартал Султанахмед е невероятно тих. В 22,30-23 часа обикновено сме единствените на улицата. Чак понякога ме е хващал страх, защото в София съм на централен булевард, където винаги има хора. Не съм свикнала да ходя по пусти улици. Нощно време шумовете са от скърцащ дървен под или някоя мяукаща котка. Но от джамиите няма никъде спасение. Будят рано-рано.  Laughing

# 457
Благодаря, Таня, ти си влюбена в Истанбул Simple Smile.
Аз не съм и затова ми се искаше да отседнем на тихо място, макар и по-далеч. Предишния път бяхме на 10 минути от моста Галата и не можах да спя нито една вечер.
Действително в района на Таксим и кулата Галата нощно време е шумно. Там по  това време живота кипи, но в района на Лалели и Аксарай, както те посъветва Таня 67,  нощно време е тихо и спокойно. Препоръчвам хотели като Голд, Илкбал де лукс, Декор, Емос

# 458
  • София
Не, нямам предвид Лалели и Аксарай, а Султанахмед. Там са само стари дървени къщи, част от тях реставрирани и направени на хотели с по няколко стаи. Лалели и Аксарай са си шумни. Отсядала съм там, когато сме ходили с туристически агенции и изобщо не са ми вариант при самостоятелно ходене.

# 459
Ние спахме в хотел в непосредствената близост до Таксим и Истиклял, но явно вече съм била толкова изморена, че не съм чувала изобщо нищо. Чета, чета и нямам търпение да се върна пак в Истанбул, даже преди няколко дни сънувах, че съм на корабче и пия чай.

# 460
  • София
Била съм в Истанбул 6-7 пъти и до сега винаги сме отсядали в Лалели, защото винаги сме били с ТА, а те настаняват главно там, но на мен никога не ми е било шумно, може би защото така качествено "експлоатирам" малкото време през което сме в града, че прибирайки се след полунощ и извървяни десетки километри, мога да заспя и в дискотека Joy
Сега обаче, когато сме семейно и отиваме самостоятелно, реших че искам да сме в историческия център. Първоначално бях харесала 2 други хотела, но след обстойно четене установих, че опцията паркинг към хотела означава частен платен паркинг с цени между 10 и 20 евро на ден, което автоматично ме отказа. Така намерих нашия хотел Siesta, който се намира на 5 минути пеша от Синята джамия и Света София, но е почти на първа линия до Мраморно море, а стаята ни е с разкошна тераса, гледка към него и малката Света София, която никога не съм виждала, а сега ще имам възможност. Паркингът е описан като безплатен обществен паркинг и от хотела ще ни отведат до нашето паркомясто. Може би ще е малко по-шумно, защото сме близко до подводния тунел Авразия, който свързва европейската с азиатската част на Истанбул, но ще видим.
Интересно ми е, някой посрещал ли е нова година там, без да има организирана празнична вечеря? Надявам се само да не е много пусто по улиците точно тогава Hug
Като се приберем ще споделя впечатления.

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 16:29 от jullianna

# 461
И аз бих избрала историческия център за лалета и удобен транспорт - има си тихи улички и около Сиркеджи. Примерно, един път бяхме в Dream Bosphorus - наистина беше тихо, че и кулата Галата се виждаше от терасата. Ноември месец спахме в Кадъкьой близо до шатъла за летището - по заведенията цените са осезаемо по-ниски, отколкото в Султанахмет. Само избягвайте квартал „Мода“, не че има много хотели там, но е истинска лудница.
И понеже карахме Коледа в Анталия в Калеичи и вчера последно видях транзитно любимия град, черпя... Wink
Скрит текст:
От Еминьоню:

Къпана баница и турско кафе в Кадъкьой в неделя сутрин в очакване на шатъла за летището

# 462
Ако избирам място за отсядане в Азия, бих избрала Кадъкьой. Има атмосфера, вечер има къде да се разхождате и хапнете, има избор на хотели и един от най-хубавите паркове с лалета Гьозтепе е на няколко спирки с автобус. По време на лалетата съм виждала извънредни фериботни линии до Емиргян, което не значи, че ще ги има и тази година. Тогава отиването до Емиргян трябва да е през Еминьоню или Ченгелкьой (до там с някой автобус).

iren11, свършил ли е ремонтът на харема? Тук доскоро се споделяше, че почти няма какво да се види заради ремонтните дейности.
Даже не съм разбрала , че е имало ремонт . На мен лично харемът ми хареса най-много , наравно с кухнята, но съм пристрастна след книгата "Падишахът на подправките" .
Ние спахме в Кадъкьой и определено ми хареса кварталът- много млади хора, заведения на съвсем нормални цени , а го избрах заради моловете в азиатската част. Зор видяхме само като играха Бешикташ с Галата , че имаше затворени улици и ни беше трудно предвижването, защото навсякъде с колата си ходехме. Само до Еминьоню си ходехме с фери. От сега обмисляме април-май ново ходене заради лалетата и се чудим дали да не сме този път някъде из европейската част.

# 463
Таня, има програма описана на повечето екскурзии, пише де първи, ден втори и т.н. Има ги дворците също. Нямам представа как е като време, на повечето места, на които съм ходила организирано си има програма разграфена-днес това, утре това. Но е минус, ако е така, както казваш ти. И трябва де върви с групата. А аз си имам неща, които са ми приоритет, Света София и дворците, в частност харема, тъй като исторически представлява огромен интерес за мен и един вид си има неща, за които главно отивам, искам да разгледам и да получа максимално информация.
Много благодаря за споделените мнения на всички ви.
 Ще го помислим как да стане най-добре. На мен идеята ми беше ако отидеш на място и си купиш билет много ли се чака и имат ли някакво предимство организираните групи? И дали на място е проблем да си взема билет и просто да си разгледам. От друга страна пък с екскурзовод е друго-обяснява ти неща, които няма как да знаеш, ако не си попринцип детайлно запознат, а на мен това ми е важно.
Ще е добре да се разбере дали е в ремонт още, защото иначе ще се прецакам много-последният път така стана с Фонтана ди Треви...и не искам отново да ми се случи.
Друго, които се сещам и не го намерих на началната страница-до Ортакьой как се стига? Има там една гледка дето съм я виждала по сериалите и искам и на живо-моля,не ми се смейте, но съм си фенка на доста турски сериали. Иде реч за това:
Скрит текст:
Там искам да ида и да се снимам. Сигурно я знаете тази джамия,това е може би най-известното място в този квартал.

Последна редакция: нд, 29 дек 2019, 13:31 от Мис Каролин Бингли

# 464
  • гр. София
Мис Каролин Бингли,  в дворците може да влезеш и сама, купуваш си билет, за Долмабахче има и аудиогид на различни езици, на БГ няма. За Топ Капъ не помня. Билетите ще ти излязат доста по-евтино. Влез в сайтовете и пржвери дали харема още е в ремонт.
До Ортакьой се стига с рейс от Долмабахче. Джамията няма как да я пропуснеш - от главната улица слизаш към морето, има магазини, сергии, като пазар е, на брега е тя. Пълнените картофи също са там.

Общи условия

Активация на акаунт