Истанбул [тема 50]

• 60 310
  • 741
  •   2
Отговори
# 465
Ние реално на нито една опашка не сме чакали повече от 15 минути. Има хора, но се минава сравнително бързо. И аз бях чувала за часове чакане, но за щастие не ни се случи. Аз лично предпочитам самостоятелни екскурзии, не обичам да се съобразявам с никой, особено пък на ново и непознато място обичам да вървя понякога безцелно, да се изгубя и да се намеря после, да видя цялото очарование на мястото.

# 466
  • София
Скрит текст:
Таня, има програма описана на повечето екскурзии, пише де първи, ден втори и т.н. Има ги дворците също. Нямам представа как е като време, на повечето места, на които съм ходила организирано си има програма разграфена-днес това, утре това. Но е минус, ако е така, както казваш ти. И трябва де върви с групата. А аз си имам неща, които са ми приоритет, Света София и дворците, в частност харема, тъй като исторически представлява огромен интерес за мен и един вид си има неща, за които главно отивам, искам да разгледам и да получа максимално информация.
Много благодаря за споделените мнения на всички ви.
 Ще го помислим как да стане най-добре. На мен идеята ми беше ако отидеш на място и си купиш билет много ли се чака и имат ли някакво предимство организираните групи? И дали на място е проблем да си взема билет и просто да си разгледам. От друга страна пък с екскурзовод е друго-обяснява ти неща, които няма как да знаеш, ако не си по принцип детайлно запознат, а на мен това ми е важно.
Ще е добре да се разбере дали е в ремонт още, защото иначе ще се прецакам много-последният път така стана с Фонтана ди Треви...и не искам отново да ми се случи.
Друго, които се сещам и не го намерих на началната страница-до Ортакьой как се стига? Има там една гледка дето съм я виждала по сериалите и искам и на живо-моля,не ми се смейте, но съм си фенка на доста турски сериали. Иде реч за това:
Скрит текст:
Там искам да ида и да се снимам. Сигурно я знаете тази джамия,това е може би най-известното място в този квартал.

Точно тази гледка май е снимана от водата. Твоята ще е малко по-различна. И има много хора ... Но при всички случаи си заслужава ходенето. В самата джамия е много хубаво. С тези кристални полилеи и многото светлина, която влиза, всичко изглежда по-различно от други джамии. Обаче май пускат само в определени часове. Стига се с автобусите за Емиргян - от Кабаташ (или предишната спирка) с 22, 22RE и 25E, от Таксим 42Т и май 40Т(пиша ги по памет и за втория малко се колебая).

Наистина проучи дали агенцията предлага разглеждане на харема. Обикновено не го правят. Харемът явно вече е ремонтиран. Щом Ирен не е видяла скелета.

Много отдавна не съм влизала в Света София и Топкапъ и не мога много да помогна за опашките, но касите на Топкапъ са много и никога не се е чакало повече от 5 минути за билети. За Света София е на късмет. Навремето не влезнахме заради големи опашки, но при второто посещение бяхме единствени на касата, а опашките за групи бяха огромни, защото се бяха случили няколко наведнъж. Но съм виждала и виещи се през целия площад със самостоятелни туристи. Тук съвсем скоро някой сподели, че с купени билети от автомат не се чака.

# 467
  • София
Според мен е въпрос на късмет или може би аз имам такъв, не знам Hug
До сега не съм чакала на нито една опашка, а иначе в нета пише, че дори се вият с метри пред някои исторически обекти. Същото ми се случи и в Рим пролетта - легенди се носят за опашките пред ватиканските музеи и разбира се купихме билети онлайн. Отиваме - само ние на входа и то при положение, че изгледахме цялата меса на площада водена от Папата и чак тогава отидохме в музеите /в смисъл, че не сме били рано рано и да няма хора заради това/. Преди 2 седмици в Долмабахче пак бяхме само ние на касата, в Йеребатан /Цистерните/ по същия начин.

# 468
Единствено в Йеребатан чаках на опашка, ама от 10-тина човека и стана бързо,а цената е 20тл за чужденци. А за автомата за билети на Св.София- може да се плаща само с кредитна карта и определено така се избягва опашката, а цената е 72тл. За Топкапъ билетът е 72тл , а за харема е 42тл. и както вече писах нямаше хора , но го отдавам на ранния час - 9:15 в неделя.

# 469
  • Някъде в Европа...
Записвам се "отново" в прекрасната тема за Истанбул след известно отсъствие 😀...
Миналия ден спонтанно запазих в агенцията, с която си пътувам, за Св. Валентин. Въпреки, че съм ходила доста пъти, никога досега не през зимата и пак си ми е вълнение 😀...
Последно бях в Истанбул за Великден, играх ролята на екскурзовод на майка ми и сестра ми 😀
Относно опашките - дните на нашия Великден, в петък, влязохме самостоятелно в Долмабахче, отидохме ранко и бяхме първи на бариерата 😀 за вход...Още при отварянето се образува опашка...като излязохме около обед, си беше огромна....
Да си призная яд ме е, че не организирах за НГ нещо в Истанбул...Нищо - Св Валентин скоро ще дойде 😀. Фирмата ще я ползвам само за транспорт и хотел, така че почвам да мисля програма за зимни дни 😉. Задължително ще се ходи в Кадъкьой - много ми харесва там; в Юскудар не съм ходила, така че очаквам мнения дали да го сменя за Кадъкой. Отворена съм за други предложения , молове освен Форум, също не съм посещавала досега....

# 470
Записвам се "отново" в прекрасната тема за Истанбул след известно отсъствие 😀...
Миналия ден спонтанно запазих в агенцията, с която си пътувам, за Св. Валентин. Въпреки, че съм ходила доста пъти, никога досега не през зимата и пак си ми е вълнение 😀...
Последно бях в Истанбул за Великден, играх ролята на екскурзовод на майка ми и сестра ми 😀
Относно опашките - дните на нашия Великден, в петък, влязохме самостоятелно в Долмабахче, отидохме ранко и бяхме първи на бариерата 😀 за вход...Още при отварянето се образува опашка...като излязохме около обед, си беше огромна....
Да си призная яд ме е, че не организирах за НГ нещо в Истанбул...Нищо - Св Валентин скоро ще дойде 😀. Фирмата ще я ползвам само за транспорт и хотел, така че почвам да мисля програма за зимни дни 😉. Задължително ще се ходи в Кадъкьой - много ми харесва там; в Юскудар не съм ходила, така че очаквам мнения дали да го сменя за Кадъкой. Отворена съм за други предложения , молове освен Форум, също не съм посещавала досега....
За молове лично на мен любими са ми Истиние и Виа порт Азия.

# 471
  • София
Хич не съм по моловете, но при последното ми ходене преди две седмици, бях в Мол Венеция /както писах по-напред/ и съм наистина впечатлена.
Ето снимки на малка част от него Simple Smile
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 472
  • малкия йеросалим
Планирам първото ни пътуване до Истанбул в края на месец март или началото на април.Прочетох цялата тема и мисля,че най-удачно ще е да пътуваме с ТА, а там да организирам сама посещенията.Ще сме двамата с ММ и децата.
За сега съм набелязала следните места: разходка с корабче, Св.София,Виаленд и някой от Моловете.Ще добавям още забележителности....
Тъй като четох,че таксите за забележителностите през ТА и самостоятелно организирани са с голяма разлика.Може ли актуални цени на набелязаните ми места от тези който скоро са ги посещавали.Приемам и съвети къде още ще е интересно да заведа децата/на 14 и 9 години са/.

# 473
  • София
На моето му бяха харесали аквариумите (и двата) и леголенд.

# 474
Защо така се завирате в тия молове? Това е такъв голям исторически град, има толкова много неща за гледане, молове имаме и тука. Вижте Йерабатан, дворците, Синята джамия, Галата.

# 475
  • София
Всеки е свободен да гледа това,  което иска.

# 476
  • малкия йеросалим
Защо така се завирате в тия молове? Това е такъв голям исторически град, има толкова много неща за гледане, молове имаме и тука. Вижте Йерабатан, дворците, Синята джамия, Галата.
Ариа и аз не припирам за моловете,но мисля че аквариумите ще са интересни на малкият:)

# 477
Защото някои обичаме  шопинга, а повечето неща са на доста по-ниски цени от тук.

Последна редакция: вт, 31 дек 2019, 13:26 от iren11

# 478
Аз не го обичам и ходя само с дрехи от миналия век. Спокойно. Не подскачайте толкова, не съм искала да засегна никой.

# 479
  • Някъде в Европа...
Планирам първото ни пътуване до Истанбул в края на месец март или началото на април.Прочетох цялата тема и мисля,че най-удачно ще е да пътуваме с ТА, а там да организирам сама посещенията.Ще сме двамата с ММ и децата.
За сега съм набелязала следните места: разходка с корабче, Св.София,Виаленд и някой от Моловете.Ще добавям още забележителности....
Тъй като четох,че таксите за забележителностите през ТА и самостоятелно организирани са с голяма разлика.Може ли актуални цени на набелязаните ми места от тези който скоро са ги посещавали.Приемам и съвети къде още ще е интересно да заведа децата/на 14 и 9 години са/.
За Виаленд съм писала, мисля даже, че имаше описанието ми на 1 стр. Мисля, че края на март е възможно и да е студено за парка, има и водни атракции..Ще ви трябва цял ден, още повече че е и до Мол
Моят син (на 13 му р.ден реших да му подаря Истанбул) беше много впечатлен от музеят на Рахми Коч, заедно с влизането му в истинската подводница там, във водите на Златния рог. Потърсете информация за това място. Стига се и много лесно до него от Лалели...

Общи условия

Активация на акаунт