Истанбул [тема 50]

• 60 315
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Сега погляднах картата. Наистина съвсем наблизо са главните забележителности.
Така изглеждат като на крачки едни от други. В този случай спокойно можем да си направим първи ден тях,защото бързо ще се обиколят. Колкото до харема си мисля,че в екскурзията ще е включена само обиколка на двореца.

Факт е , че са съвсем близко една до друга забележителностите. Ако ги посетите сами, хем няма да се съобразявате с никой, хем ще спестите доста пари. Само за пример във вашата екскурзия цистерната беше 30лв, ако помня правилно, а реално входът е 6лв и има брошури на различни езици и достатъчно инфо в нета. Също и за харема не знам някоя агенция да го включва, а както ти писах вече, най - добре е да се почне от него обиколката , докато няма още хора. И там цената е доста по-ниска 42тл е харемът , а 72тл е дворецът.

# 631
Как 30 лв за цистерната?! Ние платихме 10-11 лири 🙄 Направо обирджийство е това.

# 632
10 тл е за турски граждани , а 20 тл е за чужденци Simple Smile

# 633
  • Sofia
Уточнявам за Топкапъ, че само за харема не може да се плати отделно!
Опциите са две: билет за дворец + харем или билет само за двореца.
Т.е. ако целта ви е харемът, го вижте заедно с двореца, независимо от плана на групата ви.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 12:00 от Melite

# 634
iren, убедена съм, че толкова платихме там, защото ми направи впечатление, че цената е много ниска и коментирахме с ММ, че тук не би била такава.

# 635
  • Варна
Правилно мислиш, Мис Каролин. При организирано посещение не се включва разглеждане на харема.
След като ще разглеждате обектите около Султанахмет самостоятелно, няма причина да влизате в Топ капъ организирано.
Да, наистина са на крачки един от друг обектите на площада. А до тях се стига много лесно по булеварда с трамвая, около който обикновено настаняват ТА. Хотелите масово са в Лалели (макар че по време на Фестивала имаше настанени и малко по- настрани, но все пак в поносима близост с трамвая). Няма начин, ако сте настанени там, да не видите въпросната трамвайна линия. Та, по нея, пеша или с трамвая, последователно минавате покрай площад Беязид и едноименната джамия, главния вход на Капалъ чарши, колоната Чемберлиташ (има начин да се мине през основната улица на пазара, може и с леки забежки настрани, а после от долния край на въпросната улица да напуснете чаршията, да минете покрай джамията Нуросмание и да излезете на Чемберлиташ, който е пак на трамвайната). След колоната покрай множество магазини и заведения, все покрай трамвайната линия, ще стигнете до трамвайната спирка Султанахмет, зад която е амфитеатъра и подходът към Хиподрума.
Скрит текст:
цък - тук вляво е спирката на трамвая, а вдясно, зад автоматите за карти, е началото на парковото пространство, амфитеатъра и т.н. "Разходете се", ако искате. Неслучайно избрах точно това вю. Важно е да знаете, че тези автомати служат за закупуване на карти за транспорта. С една такава могат да се движат и двама, трима, че и повече, човека. От машините се купува карта на официалната цена, а не на такава за туристи, както често се случва по будките. При закупуването, както и по всяко време при нужда, в картата се зареждат пари, които после се ползват за пътувания с всички видове транспорт, включително и за фериботите по редовните линии. Оперирането с машините е лесно, не се притеснявайте. С карта пътуването е по-удобно и значително по-евтино. Освен това алтернативата са жетони, ако вече не са премахнати напълно, чието закупуване става по същия начин, но са еднократни. Възможно е те да са заменени с едни еднократни карти, които миналата година видях, но така или иначе с тях пътуването е примерно 5 лири, докато с Истанбулкарт, за която говоря, е под 3 лири. Като се има предвид, че пътуваме по няколко човека и ползваме транспорт доста пъти, разликата е осезаема, а и не висиш на автомата преди всяко качване на транспорт.
Имайте предвид, че автоматите не връщат ресто, т.е. каквато банкнота сложите, толкова пари ще ви зареди. Ако примерно за купуване на карта сложите 20 лири, 6 от тях, или колкото е актуалната стойност на пластиката, ще се удържат за нея, а останалите ще се заредят вътре за ползване при пътувания. По-нататък вече слагате 20/50/100 - зарежда 20/50/100. Картите са валидни с години, остатъкът се пази вътре. Цената на пластиката е символична и се "избива" с първите 1-2 пътувания, така че и за сувенир да си я оставите, няма лошо. Ако нямате намерение да пътувате отново, просто се постарайте да нямате голям остатък накрая.
Извинете за отклонението!
Та, като се доберете до споменатия район, вече ще видите Синята джамия, площада с пъстрия фонтан и Св. София. Топ капъ е зад Св. София. Ако застанете с лице към нея, покрай дясната страна на комплекса от сгради около храма ще видите улица, която води към входа на външния двор на двореца. В него е църквата Ая Ирини. Там са и касите за билети. Преди да влезете във външния двор, наляво от входа му тръгва споменатата от Таня Соукчешме сокак.
Ако имате желание да продължите с парка Гюлхане, където е по-възможно да има някое и друго свежо лале, тъй като е по-сенчесто, той е идеално продължение след двореца. Към него може да се излезе, ако се продължи по трамвайната, след Св. София. Също да се излезе по Соукчешме или през външния двор на Топ капъ. Ако изберете последния вариант, можете да се спуснете по
улицата, която тръгва от страничния изход на двора (където е белият бус). Ако завъртиш вю-то, ще видиш вляво Ая Ирини, а вдясно и напред - входа към двореца. По тази улица се минава край Археологическия музей, който също заслужава внимание, а после се излиза и при парка. До входа на парка има едни арки, а отвъд тях е отново вездесъщата трамвайна.
По-нататък пак тоз' трамвай и неговата линия водят до Еминьоню, където са много от терминалите за корабчета по градски линии, както и за турове по Босфора, както и Йени джамия, Египетския пазар и мост Галата. После пак трамвайната води до Каракьой, където е терминала за линията на ферито по Златния рог, водещо до Св. Стефан, Еюп джамия и лифта за Пиер Лоти. И най-накрая пак трамвая води до пристанище Кабаташ, което е в реконструкция и не знам доколко пълноценно функционира, но там се прави връзка с фуникуляра за Таксим, с автобусите за Емирган и най-важното - там, на някакви 300 метра, примерно, е Долмабахче.

Извинете за чаршаВа!
Спирам засега...

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 11:48 от beljata

# 636
Аууу много полезно!
А какво ще кажете за корабчето? С вечеря, без вечеря, вечер, денем? Къде да го впиша?

# 637
  • Варна
Надвечер!
Гледаш в нета кога ще е залезът и избираш от листата на Турьол час на тръгване, който дава възможност да тръгнете по светло и да се върнете по тъмно. Като понаближи, ще видим разписанието и дали има такъв вариант.
В противен случай правиш един тур през деня, пак с Турьол, а после, друга вечер, примерно, ако се озовете пак в района, се качвате на някое от корабчетата там за нощен тур. И двата варианта имат своя чар и са добро решение за отмора и наслада.
Подробности по темата - като наближи тръгването.

Без вечеря!!!

# 638
  • София
Мис Каролин, имай предвид, че опашките не са константна величина. Ако в даден момент има големи опашки пред нещо, то след 1 час може да се е променило положението. Просто влизаш някъде другаде и проверяваш пак след известно време.

Да ти дам още една идея - от едната страна на Хиподрума е Синята джамия, а от другата е дворецът на Ибрахим паша. Там се помещава музеят на ислямското изкуство. Аз не съм влизала. Дълго време беше в ремонт. Посетилите го казват, че не си заслужава, но все пак да знаеш къде е и поне да го погледнеш от Хиподрума (малко се вижда). Но ако случайно решиш да си купиш музейна карта (с цените на Топкапъ+харем + Света София и още един вход) се избива цената ѝ. А тя важи и за въпросния музей. От обектите на площада тази карта важи още за Археологическия музей, музея на мозайките, Света Ирина и май са това. Другите неща са по-далече. Цистерната и Долмабахче не влизат.

# 639
Не мога да видя никъде дали харема е в ремонт. Откъде мога да видя такава информация? Влизах на сайта, но не пишеше такова нещо.
Дано се включи някой, който скоро е бил и да каже.
За Мадам Тюсо какво ще кажете? Да го включа ли? Заслужава ли си? Четох, че някъде на Таксим се намира.

# 640
Не мога да видя никъде дали харема е в ремонт. Откъде мога да видя такава информация? Влизах на сайта, но не пишеше такова нещо.
За Мадам Тюсо какво ще кажете? Да го включа ли? Заслужава ли си? Четох, че някъде на Таксим се намира.

Лично за мен Мадам Тюсо е страхотен, и си заслужава да се види. Още на първото ни ходене в Истанбул го посетихме. Не е много голям, обикаля се бързо особено ако няма много хора. Правилно сте се ориентирали за местоположението, като тръгнете от Таксим по Истиклял след около 700м се падаше в дясно (ако не ме лъже паметта).
Следя темата и видях, че искате да посетите и много други исторически места, които според мен за първо посещение са по добре. Мадам Тюсо може да го оставите за друг път, все пак това е мое мнение, вие сами решавате. Simple Smile

# 641
  • малкия йеросалим
При нас се промениха плановете.Трябваше да пътуваме ТА, като ги ползваме само за нощувките и транспорта.Сега решихме да пътуваме с наш транспорт.Ще тръгваме на 30.04 за две нощувки.Моля препоръчайте ми хотел с добра локация!!Малко ми е притеснено дали ще се оправим,ще сме за първи път в Истанбул...

# 642
Ами вече и това писах , че на 22.12 бяхме и не, не е в ремонт , даже не знех , че е бил и разбрах от тук , като се прибрахме.

# 643
  • Варна
При нас се промениха плановете.Трябваше да пътуваме ТА, като ги ползваме само за нощувките и транспорта.Сега решихме да пътуваме с наш транспорт.Ще тръгваме на 30.04 за две нощувки.Моля препоръчайте ми хотел с добра локация!!Малко ми е притеснено дали ще се оправим,ще сме за първи път в Истанбул...

Ако не сте прекалено претенциозни, мога да предложа два от хотелите, които са собственост на същите хора, управляващи нашите любими Ханедан и Пенинсула.
Гранд Пенинсула - голяма двойна стая под 100 лв. на вечер
и най-новият им - Лигос, с аналогична цена. Вторият, мисля, е в нова сграда, докато останалите (Пенинсула, Гранд Пенинсула и Ханедан) са в стари и вероятно пригодени за хотели сгради. За него разбрах преди дни, в комуникация със служителите на хотелите.
Ние отсядаме вече два пъти в Пенинсула и един път в Ханедан (заедно с любима съфорумка) и сме много доволни. Локацията е уникална, условията - доста добри, закуската - прилична. Има възможност и за безплатно паркиране. Всичко това, на тази цена, е повече от добро попадение, за мен.
Гранд Пенинсула е малко по-настрани от другите три, но става дума за две пресечки реално. Лигос пък е точно под Ханедан и Пенинсула. Те двата са един срещу друг, а уличката им прелива в стъпала, които отвеждат до новия. Реално са на едно място.
В "нашите" два няма места за твоите дати.

# 644
Ирен,благодаря. ! Не съм прочела.

Общи условия

Активация на акаунт